Space Star Techniczne - Regulator napiecia + kontrolka ładowania nie świeci
drtymf - 23-02-2011, 08:21
RaVciO, ja Ci podałem numer części regulatora napięcia. Wejdź sobie na japancars.ru wybierz mitsubishi wpisz vin i w "engine electrical" będziesz miał dokładnie numery części. Te numery które podałeś to widzę ze to całe alternatory. Do 1.6 z tego co szukałem powinien być alternator Boscha.
0,2V napięcia to może być błąd pomiaru na multimetrze. Tyle to zmierzysz dokładnie atestowanym i kalibrowanym miernikiem. Innym to raczej zgadywanie. Podjedź do warsztatu zajmującego się stricte elektryką i alternatorami. Jest tego sporo. Tam potwierdzisz sprawę u kogoś kto się na tym zna. W zwykłym warsztacie mogą nie wiedzieć wszystkiego.
Jeśli jednak jest regulator walnięty to może Ci faktycznie przeładowywać aku. Zadaniem regulatora jest dostosowywanie napięcia alternatora do obciążenia instalacji. Jeśli prąd dobry daje niby a przeładowuje to może nie dostosowywać a cały czas dawać ileś tam voltów i jest problem.Ja bym polecał jeszcze potwierdzenie diagnozy w specjalizowanym warsztacie z kumatym elektrykiem.
Jeśli kontrolka w ogóle nie świeci może jest spalona.
RaVciO - 23-02-2011, 08:26
Dzięki, tak zrobię - już znalazłem serwis akumulatorowy, wykonają wszystkie pomiary za 20zł. Jak już się do nich przejadę to przedstawię ich diagnozę.
okiro - 24-02-2011, 01:29
RaVciO prośba spełniona.
Sorki nie zaglądałem tutaj ostatnio z braku czasu .
Regulator kupiłem a raczej cały używany alternator koszt z przesyłką 180 zł . sam regulator ciężko dostać i najtańszy jaki znalazłem kosztował 290 zł bez przesyłki ale były i po 360 zł. tak więc kalkulacja jest prosta na razie chodzi tzn ładuje i jest ok.
Niestety nie znalazłem rozwiązania nie świecącej kontrolki ładowania.
Boschowskie F00M145347, F00M145207, F00MA45228
to jest jeden i ten sam regulator ,polityka producenta i zamawiającego bosh-mitsubishi
RaVciO - 24-02-2011, 16:03
Dzięki okiro
Właśnie wróciłem z warsztatu zajmującego się tylko i wyłącznie akumulatorami.
Gościu zmierzył wszystko, wszystko i według niego regulator napięcia OK, tylko akumulator do wymiany. Napięcie przy zapalonym silniku z włączonymi światłami było 14,39V.
Za usługę nic nie wziął Trochę się uspokoiłem, bo na wymianę akumulatora byłem psychicznie przygotowany kupując to auto
p.s. sprawdziłem, że kontrolka ładowania u mnie nie jest spalona, bo przy odpalaniu auta się świeci
bodex6 - 08-03-2011, 13:19
14,6 to bardzo dobre ładowanie. Regulatora napięcia nie można kupić znając rocznik. Trzeba mieć symbol. Ja 2 miesiące temu wymieniłem regulator napięcia na nowy koszt 120 zł (coś koło tego). Cargo w Gdyni, jakoś tak się to nazywało. Czekałem tydzień na część, ale wszystko działa jak należy.
RaVciO - 11-03-2011, 11:22
W trzecim (pierwszy stricte mechaniczny, w drugim już akumulatorowym sprawdziłem diagnozę, a w trzecim wymieniłem aku, bo mieli akurat taki jak chciałem) już warsztacie z kolei, wymieniłem akumulator, gościu wszystko pomierzył i wychodzi, że jest OK
kamil.tomasz - 07-06-2018, 08:58
plecho1 napisał/a: | Sprawdź czy na zgaszonym silniku z kabla idącego od alternatora do kontrolki jest przejście do masy, najlepiej przy alternatorze i czy ten kabel ma przejście od alternatora do kontrolki. Na zgaszonym silniku ten kabel jest masą dla kontrolki. Po odpaleniu na tym kablu powinno być napięcie jak na akumulatorze (około 14,2V). Jeśli na zgaszonym nie będzie masy a na odpalonym 14,2V to spalony mostek prostowniczy a dokładnie diody wzbudzenia. |
mam taki sam problem,
do alternatora idzie kostka, nie kojarzę by tam szedł pojedyńczy przewód ?
Paweł W. - 01-11-2018, 12:58
Szanowni Koledzy,
Przygasają mi światła, zauważyłem to na postoju, czyli podczas jazdy pewnie też.
Oprócz tego czasem żarzy mi się kontrolka od długich świateł. Akumulator ładuje jak należy ponieważ mam kontrolkę z licznikiem ładowania przy gnieździe zapalniczki( rozgałęziaczu).
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł może da znać- będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
P.
[ Dodano: 01-11-2018, 13:14 ]
Aha, dodam że mam MSS 1,6
AidsD - 02-11-2018, 13:03
Paweł W., ale przygasają tak same z siebie czy jak włącza Ci się np. wentylator czy otwierasz szybę?
Bizi78 - 02-11-2018, 20:19
AidsD napisał/a: | ale przygasają tak same z siebie czy jak włącza Ci się np. wentylator czy otwierasz szybę? |
U mnie przygasają jak otwieram lub zamykam szybę .
Co do wentylatora to nie zwróciłem uwagi .
AidsD - 06-11-2018, 13:53
Bizi78, właśnie o to pytam bo u mnie też przygasają jak opuszczam albo podnoszę szybę.
|
|
|