To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Dodaję gazu, rosną obroty, ale nie przyspiesza

Mateusz_eclipse - 30-01-2011, 16:55

rafux napisał/a:
I jeszcze mam pytanko.. Chcę sprawdzić błędy ECU samemu poprzez użycie diody. Czytałem osobny temat jak to zrobić ale tam na fotce którą wklileś jest troche inaczej niż u mnie .. nie mam takiego plastikowego pudeleczka obok bezpiecznikow zobacz sobie na fotce w poscie wyzej u mnie.. i nie wiem gdzie tą diode podpiąć, poza tym jaki rezystor ma być użyty do tej diody 12V?
Bezpieczniki masz takze pod nogami kierowcy i musi byc tam taka wtyczka :) a jak znajdziesz juz ta wtyczke to zenek na zdjeciu pokazal strzalka gdzie sie wpiąć. Dioda na 12V
F3romoN - 30-01-2011, 17:00

barteski, barteski,
Witam. Jestem tu na forum nowy. Miał bym do Ciebie ogromną prośbę i sprawę. Z tego co się tu naczytałem masz pojęcie o modelu Eclipse oraz masz sprzęt i zakład aby go konkretnie sprawdzić. Mam zamiar w niedalekiej przyszłości zrobić zamianę koleś proponuje mi Eclipsa z 94r + 4 tysiące za mój samochód[bmw 316 Coupe] ale nie o tym mowa..
Czy była by możliwość na terenie Wrocławia abyś sprawdził tego Miśka. Chodzi mi w szczególności o serducho i piasty. Nie chciał bym się wpierniczyć w jakąś minę a nie mam pojęcia na temat tych samochodów. Oczywiście nie za darmo. Pozdro i proszę o odpowiedź.

F3romoN to, że jesteś nowy na forum nie obliguje Cię do nieznajomości zasad dotyczących pisania na nim! Ostrzeżenie za post niezwiązany całkowicie z tematem wprowadzający zamęt! Załóż swój własny temat zgodnie z zasadami lub pisz do barteskiego na Priv!

rafux - 30-01-2011, 18:00

dioda na 12v ale jaki rezystor do niej zeby sie nie spalila
LanciGD - 30-01-2011, 18:35

rafux napisał/a:

6.ponadto strasznie ciężko wchodzą mi biegi, np. z 5 na 4 zredukować to jest masakra albo z 3 na 2, a wrzucenie wstecznego to nie lada wyzwanie - niech ktoś się tu wypowie.

Mogę ci tylko poradzić zalanie nowego oleju w skrzyni biegów , u mnie taka mała rzecz a naprawdę dała różnice kolosalną . Wsteczny teraz bez problemu i z 1 na 2 bez zgrzytu to miła rzecz ;]

barteski - 30-01-2011, 20:25

rafux, ogladnij dobrze weże auto jak i one maja swój wiek ja miałem strzelony dolny od chłodnicy i ciekł jak sie do pieca dało wiecej szukałem 3 dni z zewnatrz wygladało jak by ktos dziurkę szpilka zrobił wewnątrz granatem poszarpany
w GSX miałem przypadek uszkodzonego korka wlewu koras 27zł made in japan

[ Dodano: 30-01-2011, 20:25 ]
F3romoN, odp na priw :)

rafux - 30-01-2011, 21:42

W tym aucie naprawde duzo jest do zrobienia, zacząłem sie zastanawiac ponieważ prawdopodobnie wyjade do niemiec i nie będzie mnie długo ale zarobie wiekszą gotówke i wtedy mógłbym sobie kupić takie autko już zrobione od kogoś konkretnego a to bym sprzedał ale to tylko takie przemyślenia bo może jednak po przyjeździe porobie wszystko, aczkolwiek kasa na wyjazd by się przydała jestem ciekaw ile w takim stanie mógłby ktoś zaoferać za to autko... mnie wyniosło nie dużo bo zrobiłem zamiane za inne autko które było w 100% sprawne ale o klase niższe, to był dobry interes choć nie wiem tak naprawe ile ono mogło by być warte.. ocencie.. tutaj fotki

zenek_bb - 31-01-2011, 08:09

rafux napisał/a:
dioda na 12v ale jaki rezystor do niej zeby sie nie spalila

dioda bez rezystora pracuje na napięcie około 3V, do takiej dołączasz w szereg rezystor 500Ω-4000Ω, są do kupienia diody z wbudowanym rezystorem, potocznie mówiąc diody na 12V

[ Dodano: 31-01-2011, 08:11 ]
rafux napisał/a:
ocencie.. tutaj fotki

niestety dałeś link tylko do jednej fotki, nie do "fotek", daj link do galerii może

rafux - 31-01-2011, 19:42

no Tutaj wszystkie fotki

Kazber - 31-01-2011, 23:50

dla mnie ciężki temat jak patrzę na te zdjęcia, macha jak po jakimś dzwonie, brak halogenów, zderzak i cały przód do renowacji, tył i ten chromowany napis to jakaś porażka. Nie wiem jak auto wygląda mechanicznie, ale za wygląd to widzę tu jakieś 4k maks. Podoba mi się jedynie kolor i tłumik.
zenek_bb - 01-02-2011, 00:18

Dobra chłopaki, już spokój bo to nie dział [SPRZEDAM], tutaj naprawiamy...

rafuxie kochany, ustosunkuj się do wszystkiego co tu napisane zostało, moim zdaniem nie ma z tym samochodem raczej aż tak źle by się go pozbywać, a to co w niego wsadzisz to Twoje, zasady są proste: tanio na krótką metę, drogo na dłuższą metę, średnio (zmiana egzemplarza na inny) na średnią metę... bo nigdy nie wiesz jaki egzemplarz trafisz, bywają też i zdechłe koty w worku z napisem IGŁA.

Z barteskim jestem w stałym kontakcie, co by tam u Ciebie się nie działo, On może zawsze liczyć na moją opinię, radę. Od dawna wymieniamy się informacjami, a rączki ma lepiej niż złote. Jeżeli tylko zdecydujesz się na prace przy tym polecam go z czystym sumieniem. Też pytanie jak będzie miał z czasem, bo zazwyczaj ma ręce pełne roboty.

barteski - 01-02-2011, 14:14

rafux, jak sie zdecydujesz to sie zenek_bb, sciagnie i razem wywiniemy twoje ekli na lewa strone tak ze bedzie jezdzic :D
zenek_bb - 01-02-2011, 14:36

jestem Tu królem i władcą, mogę sobie strzelić OFFtopa raz ;p barteski wybieram się do Ciebie już od roku i wybrać się nie mogę... wiem, że to głupie, ale w końcu wpadnę i walne granatem na Twoje podwórko, że wszystkie auta latać będą!!!

rafux chyba niestety będzie chciał sprzedać Ecli...

natomiast F3romoN chce kupić... mógłbyś pomóc im obu, spotkacie się, oglądniesz auto i zobaczysz co jest do roboty i może F3romoN kupi auto od rafuxa, a Ty je od razu weźmiesz na warsztat i doprowadzisz do stanu używalności

rafux - 01-02-2011, 18:40

Tak, no chyba ze dorwe w kraju dobra robote to wtedy ja u kolegi zrobie ecli na igielke :D

[ Dodano: 07-03-2011, 09:13 ]
Mam pytanie co do tego sprzęgła. Moje autko ma wersje silnikową 4G63 i teraz mam pytanie ktore sprzęgło będzi pasować do mnie bo znalazłem dwa rodzaje

To jest pierwsze Exedy MBK 2041
pisze że jest to sprzęgło dla Eclipse od 89r do ...

http://www.exedy.pl/EXEDY...K2041-1692.html

A tutaj jest sprzęgło do eclipse od 91r.
Przypominam że mój eclipse to rok 93. i teraz nie wiem już całkiem...
Sprzęgło Exedy D22A

http://allegro.pl/sprzegl...1450496960.html

[ Dodano: 07-03-2011, 19:30 ]
I jeszcze znalazłem opcje taką że koles ma sprzęgło ktore miał w eclipse (kupione nowe ) ale nawet nie zdołał go uzyć bo mu poszedł pasek rozrządu i auto rozebrał na części i przedaje.. nie wiem co to za firma tego sprzęgła ale ze praktycznie nie używane chce za nie tylko 280 zł czy warto może pujść w tę opcje?

zenek_bb - 07-03-2011, 23:24

to od 91 bierz bo to na więcej zębów wałka atakującego skrzyni

używane, ale nie użyte, czyli nowe ;)

rafux - 08-03-2011, 09:18

te sprzęgło nie zrobiło więcej niż 1000km . tak wygląda..

cena 280 zł