To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Problem z centralnym zamkiem

alvaro69 - 02-02-2011, 21:36

siema .mam to samo czyli po otwarciu autka wszystkie ''cycki" podnosza sie do góry a ten od kierowcy tylko do połowy i zamyka wszystkie drzwi i tu nalezy szukac, ale czego? moze cos sie zakrzywiło i nie wychodzi na full bo zamyka sie pieknie
plecho1 - 02-02-2011, 21:44

Lokalizację widać na ostatnim zdjęciu, sterownik powinien być wpięty w lewym górnym rogu, tam gdzie jest puste miejsce.
W niektórych wersjach taki włącznik sterujący zamkiem jest również w zamku w bagażniku, może i tam być problem. Sam sterownik też może robić takie problemy. To najłatwiej sprawdzić a jeśli problem będzie dalej występował to może być wina przewodów sterujących biegnących od włączników w zamkach do sterownika zamka. Mogą robić zwarcie do masy. Zamki w drzwiach już wykluczyłeś, możesz jeszcze sprawdzić włącznik w bagażniku (jeśli jest u ciebie). Najlepiej odepnij od niego wtyczkę. Jeśli problem będzie dalej to zmień sterownik zamka. Aby sprawdzić przewody trzeba odpięć wtyczki od wszystkich włączników i od sterownika i sprawdzić czy na przewodach sterujących nie ma zwarcia na masę.

alvaro69 - 02-02-2011, 21:49

plecho1, jak wyciągne ten"cycek" od strony kierowcy recznie to wszystkie sie podnosza i juz nie zamknie sie sam tylko z pilota a co do sterownika w klapie to musze posprawdzac bo z pilota nie smiga tylko kluczykiem
kamir - 02-02-2011, 21:52

plecho1, Sam go stamtąd wypiąłem. Chodzi mi o to, czy tylko ten jeden moduł steruje centralnym czy jeszcze jest jakiś sterownik.
Enforcer - 02-02-2011, 22:33

kamir napisał/a:
Chodzi mi o to, czy tylko ten jeden moduł steruje centralnym czy jeszcze jest jakiś sterownik.

Ten jeden i jest to przekaźnik. Chyba że masz centralny z pilota, to wtedy jest jeszcze centralka odbiorcza.

plecho1 - 03-02-2011, 12:23

Jest jak napisał Enforcer. Jakby to była wina tego przekaźnika i jakbyś nie mógł dostać oryginalnego to spokojnie podejdzie uniwersalny za około 20 zł. Tylko nie będzie pasował w oryginalne gniazdo i trzeba połączyć przewodami. Można również bezpośrednio podłączyć sterownik z pilotami, taki z możliwością sterowania siłownikami. Tylko aby działało sterowanie z kluczyka, sterownik musi mieć również możliwość sterowania przez siłownik sterujący.

Do alvaro69
U ciebie trzeba przeczyścić i nasmarować smarem silikonowym mechanizm zamka w drzwiach.

kamir - 03-02-2011, 21:26

Enforcer, plecho1, Wielkie dzięki za pomoc, po weekendzie sprawdzę zamek w bagażniku i dam znać czy pomogło. Jak nie pomoże to poszukam nowego przekaźnika.