Sigma/Diamante Techniczne - Części do skrzyni manualnej Sigma 12V potrzebne POMOCY!!
lukasz12 - 02-02-2011, 11:29
emre napisał/a: | lukasz12 napisał/a: | auto najprościej mieć drugie na cześci |
To nie wchodzi w ogóle w grę. Mieszkam w bloku i mam z Sigmą już 3 auta.
Miałem już kiedyś Sigmę przez półtora roku i nie mam złych doświadczeń. Wszystkie normalne części były dostępne w sklepach a auto w ogóle się nie psuło . Myślę, że jak uda się naprawić skrzynkę to będzie mi bezproblemowo służyła.
Ps. Mam jeszcze Grand Cherokee 5.2 V8 i też nie ma trudności z utrzymaniem auta choć jest bardziej skomplikowane pod każdym względem niż Sigma. |
Z Sigmą dużo zależy od tego jak podchodził wcześniejszy właściciel...sam wiem na własnym przykładzie - jak się dba i robi na bieżąco to auto jeździ bezawaryjnie. Natomiast jeśli zostawiasz to usterki się kumulją i auto w pewnym momencie zacznie się sypać..
Zaskakujące jest to że Cherokee bardziej skomplikowane...
emre - 02-02-2011, 11:36
lukasz12 napisał/a: | Zaskakujące jest to że Cherokee bardziej skomplikowane... |
Oj zdziwiłbyś się Zapraszam do nas jeżeli Cię to interesuje można sporo poczytać, może z czasem sam staniesz się Jeepnięty
http://www.jeep.org.pl/forum/index.php
lukasz12 - 02-02-2011, 11:39
emre napisał/a: | lukasz12 napisał/a: | Zaskakujące jest to że Cherokee bardziej skomplikowane... |
Oj zdziwiłbyś się Zapraszam do nas jeżeli Cię to interesuje można sporo poczytać, może z czasem sam staniesz się Jeepnięty
http://www.jeep.org.pl/forum/index.php |
Wiesz...powiem tak...po Sigmie to ciężko znaleźć coś lepiej dopracowanego i zarazem prostego...(jak to nieskromnie brzmi).
Amerykańskie auta jak dla mnie...może Cadillac STS. Cherokee podoba mi się stylistycznie, ale jak widzę 5.2 V8 z mocą 230 koni i rozrządem OHV to mnie otrzepuje...
emre - 02-02-2011, 11:47
lukasz12 napisał/a: | 5.2 V8 z mocą 230 koni i rozrządem OHV to mnie otrzepuje |
A dlaczego?
Cherokee i Grand Cherokee to całkiem inne auta. Jeepy mają moim zdaniem "to coś" czego nie mają żadne inne auta natomiast nie da się nimi zastąpić wg. mnie zwykłej płaskiej osobówki. Ja go traktuje jako moje drugie ale ulubione auto. Dlatego też kupiłem Sigmę to jest wg. mnie jedna z najlepszych starych osobówek.
Mam jeszcze Mondeo II z 2000r jako firmowe kombi oklejone reklamą ale nie lubię tego auta
Pewnie dlatego, że diesel.
lukasz12 - 02-02-2011, 12:02
Po prostu strasznie słabe wykorzystanie możliwości. Wiadomo, że to terenówka wiec liczy sie dobry moment na niskich obrotach bardziej niż moc, czemu sprzyja właśnie nieduże wysilenie silnika, ale...
Sigma 24V ma skromne 3 litry, 205 hp i tylko 270 nm. Tyle że wbrew pozorom że to 4V/cyl silnik ciągnie od 1500 RPM do 7000. Najlepiej czuje się pomiędzy 3000 (zauważalny przyrost ciągu) a 6500. I jest zasadnicza różnica między 12V a 24V. Początkowo też mi się wydawało że 12V jest niewiele słabsze, ale polecam Ci kogoś z 24V poprosić o przejażdżkę to wtedy porównasz...Ogólnie uważam że różnica w prawie każdym silniku pomiedzy 2 a 4 zaworami na cylinder jest kolosalna...
A mimo "wysilenia" myślę że silniki w Sigmie robią z 500 000 km bez najmniejsze problemu...
emre - 02-02-2011, 12:19
lukasz12 napisał/a: | Po prostu strasznie słabe wykorzystanie możliwości. |
Z 5.2 V8 jest tak, że moim zdaniem on ma i tak za duże możliwość w stosunku do swojego zawieszenia i układu jezdnego. Szybka jazda Jeepem nie jest ani przyjemna ani bezpieczna. Ale za to ten dźwięk V8 . Tak jak już powiedziałem jest to auto do dawania przyjemnośći właścicielowi ale nie do codziennego użytku.
Nie jest to powolne auto, do 100 km/h potrafi zaskoczyć nie jedną osobówkę - nawet te uznawane za dosyć szybkie natomiast porównywanie jego możliwości do innych aut nie ma poprostu sensu. W środowisku jeep.org ktoś kto patrzy na Jeepa jak na wyścigówkę bo ma wielki silnik jest uznawany za idiotę
Jeździłem raz 24V jak chciałem kupić ale była wolniejsza niż moja 12V - na wykończeniu silnik i skrzynia zresztą też (automat). Dużo razy słyszałem, że 24V to szybki wóz ale nigdy nie miałem okazji tego zaznać Bardzo chętnie przejechałbym się czyjąś sprawną 24V
lukasz12 - 02-02-2011, 12:28
Ja to rozumiem bo to w końcu komfortowa terenówka albo taki SUV z sensownymi możliwościami terenowymi (wiec raczej UV), ale mimo wszystko 230 koni z 5.2 to mało. Dźwiek V8 też jakos mi specjalnie do gustu nie przypada (zwłaszcza przy mocnym obciążeniu), zdecydowanie wolę regularne mruczenie 6 lub 12 cylindrów.
Co do różnic między 24V a 12V to są. Swojego czasu jak mi zdechł automat miałem takie myśli że może lepiej by było kupić 12V w manualu i mieć święty spokój bo prostsze i tańsze w naprawach, ale jednak po pewnym czasie jak już miałem okazję objeździć praktycznie wszystkie kombinacje silnikowe w Sigmie (12v/24/mt/at/sedan/kombi) to stwierdzam że mimo teoretycznie niewielkich różnic na papierze (27 koni i 19 nm) to w odczuciach za kierownicą są i to znaczne. Jeśli ta 24V którą jeździłeś była słabsza niż 12V to znaczy że była bez urazy dla właściciela...zajechanym trupem...
Jak zaglądniesz na zlot (o ile do niego dojdzie) to będzie okazja potestować...
emre - 02-02-2011, 12:33
lukasz12 napisał/a: | Jak zaglądniesz na zlot (o ile do niego dojdzie) to będzie okazja potestować... |
Bardzo chętnie się pojawię jak będzie w jakiejś sensownej odległości ode mnie. No i oczywiście jak uda się zreanimować moją czarną strzałę.
A są już jakieś info na temat zlotu?
lukasz12 - 02-02-2011, 12:44
Na razie jest etap wyboru miejsca. Raczej nie będziesz miał bardzo daleko bo są plany żeby gdzieś w Górach Świętokrzyskich więc nie tak daleko od Tomaszowa Lubelskiego. Możesz też samodzielnie coś zaproponować z tamtej okolicy jak znasz...
emre - 02-02-2011, 12:52
Nie znam za bardzo Gór Świętokrzyskich. Jeepa kupiłem w Ostrowcu Św. to miałem coś ok. 200km więc odległość znośna. Widziałem, że poprzedni był w Kazimierzu.. To by mi odpowiadało najbardziej bo jeszcze bliżej
lukasz12 - 02-02-2011, 13:08
emre napisał/a: | Nie znam za bardzo Gór Świętokrzyskich. Jeepa kupiłem w Ostrowcu Św. to miałem coś ok. 200km więc odległość znośna. Widziałem, że poprzedni był w Kazimierzu.. To by mi odpowiadało najbardziej bo jeszcze bliżej |
Kazimierz był już i mówiąc szczerze samo miejsce mnie nieco rozczarowało - zbyt popularne i nastawione na golenie turystów. Sama atmosfera na spocie była fajna bo to był pierwszy spot i taka koncentracja Sigm w jednym miejscu
emre - 02-02-2011, 13:14
To ja czekam na jakieś info jak już coś będzie wiadomo. Niezły kasztan zrobiliśmy z tematu
My tu gadu gadu a moja Sigma nadal zepsuta. Czekam na wiadomości od Sławka, jeżeli on nie znajdzie części to wciąż będę Was prosił o pomoc
lukasz12 - 02-02-2011, 14:08
Luz Tutaj sie tak często dzieje że temat zejdzie, pozatym czytaj punkty na czerwono w moim podpisie
emre - 02-02-2011, 14:15
lukasz12 jesteś w stanie jak najlepiej przetłumaczyć mój vin?
JMBSNF16APY000120
Chciałbym się dowiedzieć jakie było to auto przed wyjazdem z fabryki [/b]
lukasz12 - 02-02-2011, 14:30
Jak najbardziej
Więc tak...
93.02.1 (1 dekada lutego 93)
12V 5 M/T
Kod lakier B97A tapicerka 21J
Sprawdź jeszcze tutaj z tym że te kody opcji sa dziwne...
http://www.japancars.ru/c...BSNF16APY000120
Auto nie jest przypadkiem ze Szwecji? Nie ma takiego czegoś jak automatycznie włączające się lampy po uruchomieniu silnika?
|
|
|