To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Eclipse 1G: Błędy ECU nr. 14 i 24

Damian_Eclipse - 15-02-2011, 19:04

Wymienilismy z kumplem TPS'a u niego w Eclipsie bo tez mial ten blad i teraz wystapil jakis dziwny problem z elektryka. Tzn jak mu sie przygazuje na jakims wiekszym obciazeniu (np dlugie swiatla) to gdy obroty spadaja, zapalaja sie kontrolki. Co to moze byc? Jakies zwarcie? Przed wymiana tego TPSa nic takiego sie nie dzialo...
zenek_bb - 16-02-2011, 07:26

to inna bajka... jakie kontrolki się zapalają? jakie obroty silnik ma w tym momencie? jak to wygląda (bo nic nie wiem z tego opisu)...

spróbujcie odpiąć TPS wykluczając jego winę, albo pomyślcie co do cholery przy okazji zepsuliście, bo kontrolki zapalają się jak silnik ledwo pracuje (100RPM...) zmierzając ku zgaśnięciu...

Damian_Eclipse - 16-02-2011, 11:02

hmm moze przesadzilem z tym ze kontrolki sie zapalaja... raczej lekko sie żarzą. Dzieje się to przy obrotach około 600rpm. Im niższe obroty tym mocniej swieca te kontrolki. Z tego co widzialem na postoju to byly to kontrolki od chlodnicy i chyba od oleju, ale podaczas jazdy, kumpel mowil ze mu sie zapalala cala ,,choinka''. Hmm wlasnie tak sie zachowuja te kontrolki jak przy gasnieciu silnika przy bardzo niskich obrotach, a te obroty nie spadaja na pewno ponizej 500rpm. Oglądalismy wszystko 3 razy czy jest dobrze podpiete i podokręcane, ale chyba faktycznie bedzie trzeba Tpsa odpiac i wtedy zobaczyc, ale naprawde pomysly nam sie skonczyly co to moze byc...
zenek_bb - 16-02-2011, 23:14

może L terminal przy alternatorze albo masa gdzieś, sprawdzajcie, aha i jeszcze ktoś miał takie jaja na forum, tylko nie pamiętam kto i nie mam za bardzo czasu szukać ;/ poszperaj na forum tutaj i na MEKP też, gdzieś to było i zostało rozwiązane, chyba masa ale nie jestem pewien co było powodem...
kicek86 - 17-02-2011, 08:42

a tutaj chyba to jest:
http://www.eclipse.net.pl...opic.php?t=7278

zenek_bb - 17-02-2011, 12:55

ale to jest odnośnie 2G, ja brałem udział w dyskusji o takim przypadku w 1G