To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Duże problemy z elektroniką ... Galant 2,5 V6

sveno - 03-02-2011, 21:10

coolluk napisał/a:
Z przodu wciskałem te czujniki na słupku i gasło podświetlenie w drzwiach więc OK. Z tyłu tak samo i gasły lampki wewnątrz samochodu. Widocznie gdzieś to nie wraca... wiecie może jakie to miejsce dzisiaj juz było późno a jutro rano niestety obowiązki.
Owczar napisał/a:
Widocznie czujnik w klapie

Nie koniecznie...
Każdy czujnik ma 2 prawie niezależne obwody i tak w przednich drzwiach: jeden obwód to głowna lampka w podsufitce (przy lusterku), a drugi to obrysówka w drzwiach, z tyłu analogicznie, tylko zamiast obrysówki świeci się lampka w podsufitce nad drzwiami, także wszystkie drzwi otwierane z osobna powodują zapalenie się głównej lampki w podsufitce ( oraz prawdopodobnie kontrolki na desce, tego nie sprawdzałem) a także swojej lampki, nie wiem jak jest z czujką w klapie w kombiaku, bo mam sedana, moja rada: wymontuj wszystkie czujki, rozbierz, oczyść (u mnie były bardzo zaśniedziałe, a zajęło mi to 20 min) i daj znać czy pomogło, ja od tego zaczynałem jak kupiłem Gala. Pozdrawiam

coolluk - 03-02-2011, 21:12

U mnie widac ktos juz to przerabial na kostki ISO z takiej dużej białej tak myślę oryginalnej kostki przez skręcane kostki w koszulkach termokurczliwych. Widać że jest to w miare fachowo wykonane żałuje że zapomniałem dzisiaj tego miernika bo juz bym wiedział więcej no cóż jutro nie bede miał czasu chyba podejśc do garażu może w weekend w poniedziałek załatwiam urzędowe sprawy najgorsza ta akcyza za auto powyżej 2l pojemności no cóż radość z jeżdżenia V6- bezcenna :)
sveno - 03-02-2011, 21:17

coolluk napisał/a:
najgorsza ta akcyza za auto powyżej 2l pojemności

ciekawy jestem ile Cię wyniesie?
coolluk napisał/a:
radość z jeżdżenia V6- bezcenna

żebyś wiedział :) nie wiem czy kiedyś przesiądę się na rzędówkę

Przepraszam za OT
daj linka do Twojego tematu o misiu

Slaw - 03-02-2011, 21:32

Sterowanie anteny elektrycznej to powinien być kabelek koloru różowego
coolluk - 03-02-2011, 22:25

Slaw napisał/a:
Sterowanie anteny elektrycznej to powinien być kabelek koloru różowego
Tego nie wiem widocznie pomyliłem i żółty jest od podtrzymania pamięci czy jakos tak

Owczar napisał/a:
Widocznie czujnik w klapie

i tu pytanie gdzie jest ten czujnik ?? zwłaszcza że mam tylnią klape lekko uszkodzoną
czujnika pod maską nie zauważyłem bo chyba go nie ma hehe :D w końcu to nie drzwi bo nie mają szyby :)

Lampki wewnętrzne gasną tak jak powinny na drzwiach również

Myślałem że do tych czujników idzie 1 przewód tak przynajmniej miałem w maździe

m6riano - 03-02-2011, 22:32

Do pamięci jest ten grubszy żółty...
Owczar - 03-02-2011, 22:43

coolluk, czujnik w klapie jest w zamku klapy.
coolluk - 03-02-2011, 22:53

Owczar napisał/a:
coolluk, czujnik w klapie jest w zamku klapy.

Dzięki - to działa na zasadzie styku NO (normalnie otwarty) tzn. po załapaniu zamka powinno pojawić się 12V do masy ? Czy dobrze rozumuję ?

Owczar - 04-02-2011, 00:46

Po otwarciu klapy czujnik zwiera z masą.
Krejzi - 04-02-2011, 09:24

w kostce isto kabelek do anteny jest koloru niebieskiego rozowy to reg. podswietlenia
Hugo - 04-02-2011, 10:46

m6riano napisał/a:
prosze cie...wymieniałem juz nie raz te cholerne bezpieczniki i wiem co pisze...nigdy samymi szczypczykami mi sie nie udawało bo tam jest taka blokadka...zawsze trzeba było czymś podważyć, raz pensetką, raz nożyczkami..a ostatnio dwoma śrubokręcikami
Nie ma sprawy, skoro lubisz robić różne rzeczy zupełnie niepotrzebnie to spoko. Twoja sprawa. Ja napisałem jak zrobic to fachowo i bez niepotrzebnego kombinowania. Najpierw podnosisz ten żółty plastikowy prostokat, bierzesz te szczypczyki zza schowka, jedna ręka przytrzymujesz ten żólty prostokącik żeby się nie wciskał z powrotem, a drugą ręką nakładasz na bezpiecznik szczypce. One mają specjalnie taka szerokość, ze odginają te zabezpieczenia po bokach na zewnatrz, zsuwasz palce niżej ściskając szczypce i wyciagasz bezpiecznik do góry.
coolluk - 04-02-2011, 21:01

No to Hugo jesteś dobry hehe :D ja rozchyliłem ten żółty plasticzek szczypcami do segerów a potem to juz płaskoszczypami :) i poszło bez problemu

[ Dodano: 06-02-2011, 17:37 ]
Dalej nie mam radia zdążyłem sprawdzić bezpieczniki w komorze silnika i wewnątrz auta odpowiednio nr 8 i 6. są OK. Z wnęki radia wychodzi mi taka wtyczka :

http://www.fotosik.pl/pok...44f682e3df.html

na 4 pinie w 1rzędzie przychodzi czerwony kabele myślę że to +12V (to jest chyba oryginalna wtyczka do radia miśka ? ) z tego mam takimi niebieskimi złączkami jak na foto podłączone kostki ISO. do kostki ISO +12V idzie z innego miejsca ale wchodzi do tej samej wiązki co pierwszy czerwony + jeszcze jakiś żółty przewód. Nigdzie nie ma +12V nawet po przekręceniu kluczyka. Jakies jeszcze pomysły ??

[ Dodano: 12-02-2011, 21:23 ]
Widze ze temat troche umarl :( problem z czujnikiem zamkniecia drzwi wyeliminowany. Problem był z zamkiem tylnej klapy.

Nie mam czasu podejsc dalej do radia ale tak jak pisalem sa 2 czerwone przewody+1zolty wychodzace z jednej wiazki bezpieczniki OK zasilania brak. Mam nadzieje ze nie trzeba bedzie ciagnac zasilania bezposrednio z akumulatora.

[ Dodano: 12-02-2011, 21:26 ]
sveno napisał/a:

ciekawy jestem ile Cię wyniesie?

akcyza za auto wyniosla 1080 zl
recykling 500 zl
zwolnienie z podatku 160zl
znaczki skarbowe 17zl

zostala mi jeszcze sama rejestracja ale to za tydzien bo czekam na papiery

[ Dodano: 24-02-2011, 18:14 ]
Moj misiek juz zarejestrowany i ubezpieczony :) mozna smialo jezdzic ale to zaraz po wymianie rozrzadu bedzie robiony w tym tygodniu. Co do problemow z radiem to informuje zainteresowanych ze głęboko w kierunku schowka była ukryta jeszcze jedna wtyczka (żeńska , 2 strona tej co wczesniej pokazalem na foto) i dopiero na niej zgadzaly sie kolory przewodow ze schematem elektrycznym, nie grał mi jeszcze jeden głośnik ale to juz był pikuś :) teraz wszystko jest super :) czekam na lepsza pogode aby zajac sie zewnetrznym image :)