To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Ciche "pukanie" w bagażniku jakby coś

michalina27 - 06-02-2011, 12:26

mackbeth napisał/a:
U mnie to się pojawiło dopiero ok miesiące po kupnie, kiedy auto pojeździło po Wrocławiu trochę... Ciągle zastanawiam się czy to nie nivomaty... masz je u siebie? gdzieś mi mignęło w wątku o amorkach że nivo mogą mieć wewnętrzne luzy:(

Mam nivo (jeszcze). Wczoraj na przeglądzie wykazało zużycie 40%. Amorki całe nie ciekną.
Zawieszenie bez zarzutu. Pukanie coraz głośniejsze. W przyszłym tygodniu zmieniam na normalne sachsy.
Mam nadzieję, że przestanie stukotać, bo to dość denerwujące jest.

sebo199 - 06-02-2011, 13:22

Górne mocowanie amortyzatora to zestaw gum i tulejka metalowa. Raczej nie da się sprawdzić na tym luzów zdejmując górną pokrywę. Miałem takie pukanie i koleś ze względu na rdzę (wystraszył się gdy zdjął górę od tego mocowania) wymienił tylko górna gumkę. Pukanie było ale ustąpiło po rozebraniu całości, oczyszczeniu rdzy i wymianie wszystkich gum. Weż pod uwagę że guma traci swoją elastyczność, wyrabia się gniazdo tulejki i to może powodować stukanie. Koszt tych gum i ich wymiana nie jest wielkim kosztem.
Hugo - 06-02-2011, 14:54

sebo199 napisał/a:
Koszt tych gum i ich wymiana nie jest wielkim kosztem.
80 zł na stronę zestaw naprawczy firmy SACHS (nie wiem czy ktoś inny to produkuje).
sebo199 - 06-02-2011, 15:28

Nie trzeba kupować zestawu. Ja kupiłem u Japaneze same gumki bez tulejek metalowych. Były oryginalne, zapakowane w woreczki z naklejkami Mitsubishi. Kosztowały coś około 45 zł. za stronę.
mackbeth - 06-02-2011, 18:29

Normanie - na podniesionym aucie wkładając łom między łącznik a belkę, i tak można wyczuć czy jest luz.. ja łączniki jeszcze kluczem profilaktycznie próbowałem, już nie szło dokręcić...
deejay - 06-02-2011, 18:35

Maciek przecież łączniki masz nowe sam ci wymieniałem :wink:
mackbeth - 06-02-2011, 21:52

oczywiście wiem wiem:) ale zapomniałem dopisać:) ale na szczęście w nieszczęściu nie tylko ja mam "pukanie', może wspólnie dojedziemy co to jest :-X :) :)
marcinzam - 07-02-2011, 10:48

u mnie to samo ,i obstawiam górne mocowanie ,amorki mam nowe

tematy o podobnym problemie
http://forum.mitsumaniaki...t=31595&start=0
http://forum.mitsumaniaki...F3rne+mocowanie

i zdjęcie na którym widać nowe i zużyte gumki górnego mocowania

Pieraś - 08-02-2011, 16:40

to co pokazujesz to jest do nivomatow czy zwyklych amorkow?