Chcę kupić Galanta! - [EAx 97-04] Galant 2.5V6, 1997r, sedan, Ostrowiec/Sadowie
Anonymous - 13-02-2011, 15:15
inaczej jest gdy auto jest z Holandii a inaczej gdy jest to auto z Niemiec, w pierwszym wypadku można jeździć na tablicach "papierowych" w drugim już nie.
sebo199 - 13-02-2011, 15:17
Czy auto wyrejestrowane za granicą i jeszcze nie zarejestrowane u nas może się poruszać po drodze legalnie? Wydaje mi się że nie. Owszem jeśli kupiłeś auto za granicą i go jeszcze nie wyrejstrowałeś, masz badanie techniczne aktualne to możesz jeździć. To chyba jest logiczne. Tak to może byśmy robili sobie tablice flamastrami, ubezpieczali, robili przegląd techniczny i nie rejestrowali w WK, nie kupowali tablic, naklejek i karty. Pełen luz.
pawlos - 13-02-2011, 15:48
wystarczyło by wprowadzic tablice próbne, czasowe,czy jak sie tam one moga nazywac,zeby mozna było sprawnym autem z badaniem technicznym i ubezpieczeniem przejechac z punktu a do punktu b
i zeby te tablice mozna było pobrac w rozsadnym czasie bez zgody 5 urzedników i 4 instytucji,czyli w jakies max 30 min .
ot i cała filozofia sprawnego panstwa
pozdrawiam
powiem wam w myśl naszego super zoorganizowanego panstwa ja kupując samochód w niemczech na siebie jezeli go chce zarejstrowac w pl musze go sobie sprzedac
eggforever - 13-02-2011, 15:49
przed kupnem dowiadywałem się w swoim wydziale komunikacji i powiedzieli, że mogę tak jechać, policja też się nie doczepiła. Handlarzowi fakt można nie ufać ale w moim przypadku aż trzy osoby by musiały mnie wprowadzać w błąd a oprócz handlarza nikt z tego nic nie ma. Był polski przegląd, było polskie OC, był holenderski dowód rejestracyjny, tylko faktycznych tablic nie było a jedynie napisane flamastrem. Prawo każe zarejestrować samochód w ciągu 30 dni od daty zakupu i tak zrobiłem. 30 dnia też skończyło się ubezpieczenie czasowe. Zresztą skoro nie można jeździć samochodem wyrejestrowanym to jak ktoś wytłumaczy to, że poprzedni samochód dzień po sprzedaży wyrejestrowałem a jednak nadal nowemu właścicielowi przysługiwało prawo do jazdy bez przerejestrowania w ciągu 30 dni...
Anonymous - 13-02-2011, 16:27
nie wyrejestrowałeś tylko zgłosiłeś sprzedaż wyrejestrowanie możliwe jest w naszym kraju jedynie po zezłomowaniu auta.
a mogłeś jeździć z papierowymi tablicami z Holandii bo tak jak już pisałem wcześniej w Holandii nie ma czegoś takiego jak w Niemczech, że możesz kupić sobie tablice czasowe na 5 lub 30 dni i u nich akceptowane są tablice właśnie napisane na papierze. ot cała różnica w tym skąd auto jest sprowadzone, Ty piszesz o sprowadzeniu auta z Holadnii a koledzy o aucie z Niemiec.
robertdg - 13-02-2011, 16:35
eggforever napisał/a: | Zresztą skoro nie można jeździć samochodem wyrejestrowanym to jak ktoś wytłumaczy to, że poprzedni samochód dzień po sprzedaży wyrejestrowałem a jednak nadal nowemu właścicielowi przysługiwało prawo do jazdy bez przerejestrowania w ciągu 30 dni... | W tym przeciwieństwie, że tamten miał tablice i dowód zakupu auta od Ciebie, a polskie policaje nie sprawdzają czy auto zarejestrowane na tego czy innego użytkownika, patrzą na dokumenciki, ubezpieczenia, legalizacje, czasami trzeba chuchnąć
pawlos, PL to nie DE, że rejestracje mozna załatwić w 20min, bez zbędnego podcierania tyłka kierowniczki wydziału komunikacji
carbon11 - 13-02-2011, 16:52
Derpin napisał/a: | nie wyrejestrowałeś tylko zgłosiłeś sprzedaż |
Dokładnie a to wielka różnica.
A swoja drogą mój znajomy rejestrował ostatnio auto na niemieckich tablicach i
musiał je oddać przy rejestracji więc może tu nie ma się o co sprzeczać bo może to być wymysł wydziałów komunikacji w naszych miastach
eggforever - 13-02-2011, 17:43
Derpin napisał/a: | Ty piszesz o sprowadzeniu auta z Holadnii a koledzy o aucie z Niemiec. |
Tak dokładnie o Holandii bo wydaje mi się, że ten samochód też pochodzi z Holandii a nie z Niemiec ponieważ miałem bardzo podobną rejestracje. Inaczej bym nie odpisywał na pierwszej stronie, że wedle mnie można nim wracać.
Derpin napisał/a: | nie wyrejestrowałeś tylko zgłosiłeś sprzedaż |
Fakt, racja - przepraszam
Anonymous - 13-02-2011, 20:38
ja się nie gniewam przecież chodziło mi raczej o wyjaśnienie zwaśnionym stroną o tym że obie mogą mieć racje
fj_mike - 13-02-2011, 21:02
Dyskusja zeszła trochę z tematu
Proszę o posty na temat
Bercik76 - 13-02-2011, 21:07
Panowie rejestrowalem swojego Gala w piatek.Przy rej musisz zdac tablice chyba ze posiadasz pisemne oswiadczenie sprowadzajacego co sie stalo z tablicami.Nawet jesli auto przyjechalo na lawecie,w wydziale nie interesuje ich pochodzenie tablic poprostu we wniosku rej musisz wpisac numery tablic ktore zdajesz.
[ Dodano: 13-02-2011, 21:10 ]
I bez wzgledu skad autko pochodzi do czasu rej mozna ubezpieczyc numer vin.
[ Dodano: 13-02-2011, 21:12 ]
Mi tez sie udalo bez kontroli przejezdzic na tablicach niemieckich,ktore u nas sa nic nie warte dla policji.
[ Dodano: 13-02-2011, 21:16 ]
I moze tak jak napisal carbon11 jest to wymysl poszczegolnych wydzialow komunikacji.U nas wisi kartka "PROSIMY O ZDANIE CZYSTYCH TABLIC"
|
|
|