[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] Instalacja audio
mitsu00 - 16-02-2011, 15:18
benji napisał/a: | wzmacniacza.
Jak już wspomniałem w serwisie poinformowano mnie że nie ma wiązek do wzmacniacza i suba. Potrzebna jest podobno wiązka podłogowa i lewa tylna. | Jak nie ma to nie ma Wiązka do wzmaka u mnie dochodzi pod wykladziną przed belkę przed fotelem pasażera.
maddob - 21-03-2011, 09:38
jak to mówi mój znajomy, można wydać na instalację audio w samochodzie głupio 10000zł albo mądrze 2000zł... zapewne narażę się wielu mitsumaniakom ale fabryczne instalacje (nawet RF ) są do Jaki jest sens zakładania fabrycznej instalacji ( nawet używki kosztują ciężkie pieniądze ) skoro ona dobrze nie gra? Kabelki ciut grubsze od włosa i jak to ma przenieść sygnał??? Osobiście pokusiłem się na samodzielną instalację... kosztowało mnie to trochę pracy i czasu ( 20godzin ) ale było warto.
składniki:
radio fabryczne ale czekam na takie cudo
przód - zestaw HERTZ HSK 165 + dystanse MDF 30mm ( miejsca fabryczne )
procesor dźwieku ROCKFORD FOSGATE 3SIXTY (dlatego zostało radio fabryczne)
wzmacniacz VDO DAYTON PA4600
subwoofer JBL GTO 804
Jak będzie finał to zrobię fotki
lichy - 21-03-2011, 11:58
maddob napisał/a: | można wydać na instalację audio w samochodzie głupio 10000zł albo mądrze 2000zł... zapewne narażę się wielu mitsumaniakom |
Można też nic dodatkowo nie wydawać (zapewne narażę sie jeszcze bardziej).
Samochód (każdy) wszak jest tylko małą blaszaną puszką wypełnioną różnymi, akustycznie nieobojętnymi elementami, w której warunki odsłuchowe zawsze będą żenujące i to cokolwiek by z nią (puszką) nie robić, jakby nie wygłuszać i jakich instalacji by nie stosować. I tak większość ludzi nie usłyszy różnicy. Dodatkowo z zewnątrz kabiny dochodzą nieporządane dźwięki (silnik, układ napędowy, zawieszenie, szumy powietrza), których wyeliminować się nie da.
Lepiej sobie zorganizować salę odsłuchową o odpowiedniej kubaturze w domu.
No to się naraziłem tylko nie bijcie
jaca71 - 21-03-2011, 12:07
lichy, Jest wiele racji w tym co piszesz, ale jest tez jedno ale.
Nie chodzi o to by w samochodzie osiągnąć poziom akustyki studia nagrań ale by dźwięk wydobywający się z głośników był na akceptowalnym poziomie dla słuchacza. Chodzi o to by słuchanie nie powodowało dyskomfortu
Dla mnie poziom fabrycznego, ubogiego, podstawowego standardu w Lancerze spełnia to kryterium.
jac - 21-03-2011, 20:20
lichy, i jest jeszcze jedno a mianowicie UMIAR!!
Powiem tak ze jezeli mialbym do wyrzucenia 10tys wiecej to wolalbym kupic np wyzszy model, oczywiscie mozna dokladac rozne gadzety do samochodu "skolko ugladno", sam to robie ale w pewnych granicach zarowno rozsadku cenowego jak i rozsadku montazowego. tutaj zgodze sie z Toba ze lepiej miec fajny sprzet w domu niz fantastyczny w aucie, powod prosty w domu mamy inne warunki i inny komfort a samochod to (o czym czesto zapominamy) TYLKO narzedzie do przemieszczania sie, i pomimo czesto naszych goracych uczuć i namietnosci jakimi je/go darzymy to niestety smutna prawda
maddob, a tak na marginesie, nie wiem jaki radyjko wymieniles na to "cudo", jezeli standard z Informa to roznicy nie poczujesz (nie mam tu na mysli glosnikow i wzmacniacza) a jezeli wyjales RF to zycze powodzenia znam jakosc tego "cuda" i wiem jak gra Reasumujac jakosc podciagnales sobie glosnikami i wzmacniaczem ale na pewno nie radyjkiem
fargo - 21-03-2011, 20:56
maddob napisał/a: | ssubwoofer JBL GTO 804 |
Jak będziesz montował ten głośnik??
maddob - 21-03-2011, 21:23
jac napisał/a: | znam jakosc tego "cuda" i wiem jak gra Reasumujac jakosc podciagnales sobie glosnikami i wzmacniaczem ale na pewno nie radyjkiem |
a konkretnie jakość podciągnąłem sobie procesorem dźwięku RF 3SIXTY + oczywiście wzmacniacz i głośniki. Chodziło mi o nawigację na winCE, odtwarzacz DVD ( dzieci ) i kamerę cofania jako opcja ( makabryczna widoczność do tyłu w SB ). Nie wiem czy znasz akurat jakość tego sprzętu... ale może, kto wie. Sprawdziłem przed zakupem ( sam sprzedaję towary z Chin ), jako źródło sygnału audio/video i navi jest OK. Mój kumpel kupił EVO X z nagłośnieniem RF i czym prędzej to "wypruł"... wszystko zależy od gustu. On zaszalał z zabudowa za ponad 14tys - bo go stać...
Ja szukałem kompromisu pomiędzy ceną a wszechstronnością... Fabryczna instalacja dla mnie była nie do przyjęcia ale to moje zdanie i nikogo nie mam zamiaru do niego przekonywać
[ Dodano: 21-03-2011, 21:29 ]
fargo napisał/a: | Jak będziesz montował ten głośnik?? |
tak jak w standardzie przy RF ( tylny lewy boczek w bagażniku - koszt całkowity materiału + głośnik 350zł , najtańszy używany SUB RF to koszt około 600zł ), tylko zabudowa z MDF... jak wszytsko ukończę to wstawię link do zdjęć
mazin - 26-03-2011, 10:59
maddob napisał/a: |
tak jak w standardzie przy RF ( tylny lewy boczek w bagażniku - koszt całkowity materiału + głośnik 350zł , najtańszy używany SUB RF to koszt około 600zł ), tylko zabudowa z MDF... jak wszytsko ukończę to wstawię link do zdjęć |
maddob Samodzielnie to wygląda tak: pierwsze lub drugie a profesjonalnie tak: Poziomka
maddob - 27-03-2011, 10:34
mazin napisał/a: | a profesjonalnie tak: Poziomka
_________________ |
dla mnie profesjonalnie wyglada tak EVO inna sprawa, to pokaż mi zabudowę w SB a nie w sedanie... w którym co by nie robić to i tak bagażnik wygląda jakby zapomnieli zaprojektować jego wykończenie... w bagażniku się nie jeździ ale... zawsze jest jakies małe ALE
mazin - 27-03-2011, 11:05
maddob napisał/a: | (...)pokaż mi zabudowę w SB a nie w sedanie... |
to samodzielne, które podesłałem, to jest właśnie SB.
maddob - 27-03-2011, 11:16
ale chciałbym zobaczyć profesjonalnie w SB
mazin - 27-03-2011, 11:24
maddob napisał/a: | ale chciałbym zobaczyć profesjonalnie w SB |
To jest dokładnie tak samo, tylko trzeba kupić trochę więcej sukna i zaklajstrować brzegi pomiędzy MDF-em, a blachami
A ja wolałem mieć możliwośc szybkiego demontażu, np. przed sprzedażą.
7ommy - 26-06-2011, 06:43
A co możecie powiedzieć o jakości radia Rockford z Outlandera? (ten sam co w Lancerze). Zakupiłem takie radyjko do wersji invite, ponieważ chcę zmienić instalację audio. Powiedzcie mi czy dobrze myślę... Mam w domu wzmacniacz firmy Rodek który wsadzę pod siedzenie w miejsce gdzie montują oryginalny wzmacniacz. Chcę aby profesjonalna firma przerobiła mi kabel i podłączyła do radia RF. Potem wygłuszenie drzwi przednich, panel z MDF, malutka zabudowa boczka z tyłu. Czy jakość tego radyjka RF jest lepsza od fabrycznego zwykłego (zależało mi na oryginalnym panelu? Czy bez oryginalnego wzmacniacza podłącze jakoś zestaw Bluetooth? Czy lepiej nie kombinować i zakupić oryginalny wzmacniacz? Głośniki jakie chce zamontować to wstępnie Hertz HSK i sub Hertz ES250. Boję się tylko tego, że jak piszecie że wiązka jest do kitu tzn że nie wykorzysta się pełnych możliwości tych głośniczków.
zenker - 26-06-2011, 11:38
Wypowiem się na temat RF bo widze bo jak zwykle tylko narzekacie na orginalne audio:)posiadam owy produkt w swoim misku i jest to naprawde super sprawa wszysto zamontowane jak trzeba nie wala ci sie zadna tuba czy jakis smieszny sub po bagarzniku
co do jakosci to zalezy kto co chce jesli chcesz zeby cie slyszeli na koncu innego osiedla to fakt zamontuj jakies nie orginalne audio,bas jest naprawde przyjemny nie wali ze podskakujesz na fotelach ale jest miekki swietnie sie słucha co do reszty niemam zastrzezen zmieniara 6 cd +pendrive podłaczony rewelacja ja tam RF kazdemu polecil bym w planach mam zakup ekranu orginalny oczywiscie:)i bedzie rewelacja!!!!pozdrawiam wszystkich miłośników miskow i RF hehe
|
|
|