To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Przeróbka tylnych lamp w kombi

wilk88 - 17-02-2011, 13:44

pompec a coś innego niż nitki? Widziałem na allegro giętkie neony, ale wydaje się że za słabo świecą i w dodatku nierównomiernie, składają się z rurki i po jednej diodzie z każdej strony, im dłuższy neon tym gorzej doświetlony środek. Skoro pracujesz w takiej firmie, orientujesz się może czy jest coś podobnego do giętkiego neonu ale wykonanego inną techniką? Np. coś w rodzaju CCFL (stosowanego w ringach) który świeci na całej długości równomiernie.

pozdro

carbon11 - 17-02-2011, 14:08

Pieraś napisał/a:
To jest takie jakby plaskie z mikro diodami?? I przypadkiem laczy sie w segmenty??

Skoro zasilane jest inwerterami to raczej coś na zasadzie Indiglo .

pompec - 17-02-2011, 15:00

Pieraś napisał/a:
Jaka cena i moze jakies foto?? To jest takie jakby plaskie z mikro diodami?? I przypadkiem laczy sie w segmenty??

cena za ten najgrubszy (fi-5mm) w kolorze czerwonym to 42 zł za mb. Doliczyć trzeba 79zł za inwerter 12V DC (podłączyć można do 20m LumiTeca) Poniżej podaję opis produktu:

Przewód zbudowany jest z elektrody centralnej otoczonej izolatorem, na którą nałożona jest mieszanina luminoforu i spoiwa. Na tak zbudowanej elektrodzie centralnej znajdują się owinięte spiralnie dwie elektrody zewnętrzne. Taka konstrukcja zapewnia bardzo dobrą elastyczność przewodu przy równomiernym rozkładzie światła na całym jego obwodzie.

Luminofor naniesiony na elektrodzie centralnej pobudzany jest do świecenia poprzez inwertery (przetwornice). Inwerter, zasilany napięciem stałym lub zmiennym, generuje na wyjściu napięcie zmienne o częstotliwości od ok 350Hz do 2000Hz. Typ inwertera dobiera się w zależności od sumarycznej długości zasilanego przewodu. Inwertery charakteryzują się bardzo małym poborem mocy. Zużycie energii przewodów LumiTEC mieści się w granicach 0,1-0,4W na 1 metr! Oznacza to, że 150 metrów przewodu LumiTEC pobiera taką samą ilość energii jak żarówka o mocy 60W.

Elastyczność, równomierny rozkład zimnego światła na całym obwodzie i długości, niski pobór energii, możliwość cięcia w dowolnym miejscu i inne zalety przewodów LumiTEC sprawiają, iż są one coraz częściej wykorzystywane, a gama zastosowań poszerza się z dnia na dzień.

Przewody LumTEC dostępne są w 7 kolorach: biały, turkus, żółty, lemon, czerwony, zielony, niebieski. Średnice przewodów LumiTEC: 5mm , 3.2mm i 2,5mm.

Przewód o średnicy 2,5mm jest przewodem o zwiększonej jasności. Przy tym samym poziomie napięcia i tej samej częstotliwości podwaja okres swojej żywotności w porównaniu do przewodów 3,2mm i 5mm.

wilk88 napisał/a:
pompec a coś innego niż nitki? Widziałem na allegro giętkie neony, ale wydaje się że za słabo świecą i w dodatku nierównomiernie, składają się z rurki i po jednej diodzie z każdej strony, im dłuższy neon tym gorzej doświetlony środek. Skoro pracujesz w takiej firmie, orientujesz się może czy jest coś podobnego do giętkiego neonu ale wykonanego inną techniką? Np. coś w rodzaju CCFL (stosowanego w ringach) który świeci na całej długości równomiernie.

tylko to jest dużo mniej elastyczne (w sensie większy promień gięcia) i nie jest okrągłe w przekroju tylko ma swego rodzaju podstawę, w której są zaimplementowane diody.

wilk88 - 17-02-2011, 15:14

Może być fajne, zależy jak mocno świeci. Np. ten z drugiego zdjęcia (czerwony) jest za słaby, ale widzę że to jakiś większy kaliber niż 5 mm ;)
Pompec dzięki za szczegółowe informacje, rozumiem że jakbym chciał kupić takie coś to kierować się do Ciebie?
I tak zabiorę się za to najwcześniej w maju, ale już warto zbierać informacje :) Pompec jakbyś miał kiedyś ten przewód w ręce to opisz co o nim myślisz, w sensie czy mocno i równomiernie świeci, i czy w ogóle się nadaje :)

pompec - 17-02-2011, 15:28

Bo to co wrzuciłem teraz to jest coś innego niż LumiTec 5mm. To jest tak zwany LedNeon i on ma wymiary 13mm szerokości i 27mm wysokości. Świeci dość mocno i równomiernie. Jest tylko jeden problem. Mianowicie zasilany jest albo 230V albo 24V więc tak po prostu pod instalację auta nie podejdzie. Trzeba by było stosować jakieś przetworniki.
wilk88 - 17-02-2011, 15:37

I tak jest za duży, jak się przyjrzeć lampom to widać że tam nie wejdzie nic większego od 10/15mm wysokości.
Krejzi - 17-02-2011, 16:24

czy gra jest warta swieczki ? wyglada to dosyc kiepsko, na moje oko trzba by robic nowe klosze zeby komponowaly z ledami, no chyba ze mowa tutaj o zrobieniu tego dla zasady ;)
wilk88 - 17-02-2011, 16:36

Kiepsko, kwestia gustu ;) Jeśli mówisz o tym Galancie co pokazał KucharZ to też mi się nie widzi zupełnie. To co ja zrobiłem to VT na szybko więc szału nie ma, ale jeśli udało by się osiągnąć efekt jak w nowym audi a3 albo a6 to wg. mnie spoko. Zawsze można się pobawić, wiadomo że nie wszystkim będzie się podobać :)
Krejzi - 17-02-2011, 16:44

nie no, to cow audi to mi sie podoba i to bardzo ;) tylko uwazam ze bez ingerencji w wyglad klosza chyba nie da rady tego osiagnac ;)
Owczar - 17-02-2011, 17:50

Panowie, to co wrzucił KucharZ to też VT ;)
nerus - 17-02-2011, 18:11

Krejzi napisał/a:
tylko uwazam ze bez ingerencji w wyglad klosza chyba nie da rady tego osiagnac ;)

tez tak uwazam jak kolega..
ja musze najpierw dorwac lampe,aby sprawdzic czy szlifowanko da rade...
nie mam zamiaru sobie psuc tych co mam na wozidle :D

zreszta tu widac roznice,na przykladzie audi A6
tu zwykla lampa
tu mamy lampe led
niestety takiego efektu swiecenia sie nie osiagnie sie jak na tej fotce

lampy led'owe sa zbudowane tak a nie inaczej,ze kazda dioda ma swoj odblysnik...
aby osiagnac efekt podobny,trzeba zastosowac duzo wieksza diode led(np. 10mm) lub flux....
na zdjeciu Legnum'a ktore wstawil kolega KucharZ byl wlasnie podobny efekt swiecenia lampy,tylko tak jak zauwazyl kolega Owczar to sprytne VT

wilk88 - 17-02-2011, 19:20

Dlatego bardziej skłaniam się do czegoś w stylu audi a3, neonu albo czegoś, przymocowanego bezpośrednio do klosza. Niestety nie potrafię zrobić tak dobrego VT jak ten ze zdjęcia od KucharZ'a :)

a tu takie science-fiction ;)

Chcę osiągnąć mniej więcej coś takiego, inaczej się nie bawię ;)

nerus - 17-02-2011, 20:21

wilk88 napisał/a:
Chcę osiągnąć mniej więcej coś takiego, inaczej się nie bawię ;)

gdybys osiagnał taki efekt jak na fotkach,to powiem ze dosc ciekawie to wygladaloby :wink:
tu masz cos takiego jak kolega pompec podeslal,z tym ze srednica 3.2mm no i brak jest czerwonego.. http://allegro.pl/neon-gi...1455301976.html ...ciekawe czy firma kolegi pompec ma czerwone 5mm..bo swiecic to ladnie,rownomiernie swieci :wink:

Owczar - 17-02-2011, 22:09

Tutaj mamy ledy w 7G:
http://www.google.com/url...ZUvSIDJ-9U5gfGw

sveno - 17-02-2011, 22:11

Pieraś napisał/a:
To jest takie jakby plaskie z mikro diodami?? I przypadkiem laczy sie w segmenty??
to jest coś takiego http://allegro.pl/neon-gi...1455301976.html
ja swego czasu kupiłem 5m niebieskiego, świeci słabo, to stosuje sie to raczej w celach ozdobnych

EDIT:
świeci bardzo równomiernie i jest elastyczny, może czerwony bedzie jasniejszy?