[92-96]Colt CA0 - [CA4A] - czujnik odpowiadający za włączenie wentylatora
cleoSS - 21-02-2011, 17:35
Ja mialme podobnie w Gti i mi sie zawiesil termostat koszt nowego 30zl wymiana samemu z wymiana calego plynu do 30 min
tttwm - 22-02-2011, 08:05
Czy może ktoś mi podać taki super dokładny opis wymiany termostatu, ale taki na maksa łopatologiczny.
Doczytałem jeszcze coś takiego na forum że nawet na zamkniętym termostacie powinno iść powietrze do nagrzewnicy w kabinie, czy to prawda??
Termostat i tak wymienię, ale jeśli to prawda z tą nagrzewnicą to wskazywało by to na to że pompa padła.
Czy da się jakoś wykluczyć to że pompa padła??
ryba_84 - 22-02-2011, 20:10
Jak termostat się nie otworzy to i tak masz ogrzewanie parownika i wnętrza auta. Objawy jakby płynu było za mało ale skoro ściskałeś węża do chłodnicy i był twardy to płyn był. Obstawiam pompę wody, jedyne co mi przychodzi do głowy to niech pochodzi trochę żeby był ciepły zdejmij przewód z chłodnicy i odpal na 5 sekund silnik, powinno wężem wychlapać sporo płynu tak z litr na pewno (tyko nie wiem czy się uda bo musiałby być otwarty wtedy termostat)...możesz sprawdzić to na wężu od parownika zamiast od chłodnicy. Kolega w Audi TT tak miał ze mu odpadł cały wirnik od pompy wody ale to się nie zdarza przecież w Mitsu
[ Dodano: 22-02-2011, 20:18 ]
bo rozumiem że ładowanie aku masz...czyli pasek się nie urwał
idas - 22-02-2011, 21:52
tttwm napisał/a: | Czy może ktoś mi podać taki super dokładny opis wymiany termostatu, ale taki na maksa łopatologiczny. |
Chyba nie ma nic prostszego do wymiany w samochodzie i jedyną trudnością jest upuszczenie wody z układu:] Jako, że ostatnio to robiłem to Ci pokrótce opiszę:
zlewasz wodę z układu (możesz chyba z samego bloku choć ja robiłem później płukankę więc wylałem całość). Ściągasz sobie rurę powietrza z przepływomierzem i część puchy z filtrem powietrza żeby ułatwić dostęp, bierzesz klucz nasadowy chyba 12 i odkręcasz dwie śruby trzymające obudowę termostatu, ściągasz obudowę, wyjmujesz wariata, wkładasz nowego pamiętając by ten mały latający zaworek (jiggle valve) znalazł się na znaczniku (centralnie na górze), czyścisz powierzchnię obudowy papierkiem ściernym, możesz nałożyć trochę silikonu wysokotemperaturowego i skręcasz wszystko z powrotem uzupełniając na koniec płyn w układzie ot cała filozofia:P
ryba_84 - 24-02-2011, 14:46
idas napisał/a: | Chyba nie ma nic prostszego do wymiany w samochodzie i jedyną trudnością jest upuszczenie wody z układu |
Nie wymieniałeś w Alfie 156 1,9 jtd a i cena zaskakuje bo 250zl
buczek83 - 04-04-2011, 16:32
Panie kolego jak się skończyła Pańska przygoda z temperaturą?
Mnie to wygląda na zapowietrzony mały obieg chłodzenia (nagrzewnica i parownik) i dodatkowo uszkodzony czujnik od wentylatora chłodnicy.
tttwm - 05-04-2011, 08:17
buczek83 napisał/a: | Panie kolego jak się skończyła Pańska przygoda z temperaturą?
Mnie to wygląda na zapowietrzony mały obieg chłodzenia (nagrzewnica i parownik) i dodatkowo uszkodzony czujnik od wentylatora chłodnicy. |
Tym razem nie będzie happy endu.
Moja diagnoza to uszkodzona pompa wody, dopiero przy 4-5 tyś zaczyna pompowanie. Koszty wymiany pompy + wymiany wszystkiego co związane z rozrządem to ok 700-800 zł (niestety tak się cenią Warszawskie warsztaty). Jako że samochód się kilkukrotnie przegrzał to możliwe jest też uszkodzenie uszczelki pod głowicą (koszt nieznany, ale nie mały jak sądzę). Samochodem planowałem jazdę do jesieni, z racji na jego dosyć złą kondycję, najprawdopodobniej zimy by nie "przeżył". Z tego powodu z wielką przykrością muszę stwierdzić że się go pozbywam. Co daję radę to wyjmuję, a reszta niestety na żyletki).
Dla przyszłych pokoleń jeżeli ktoś by chciał poczytać co z tą temperaturą u mnie się działo to wszystko jest tutaj: http://forum.mitsumaniaki...=6661&start=135
|
|
|