Space Star Techniczne - [MSS 1.3] KLIMATYZACJA - Filtr przeciwpyłkowy
RaVciO - 11-07-2011, 20:54
Filtr (a w zasadzie filtry) wymieniłem. Zastanawia mnie jedna rzecz. Filtry które wyciągnąłem miały plastikowe obramowania, a te filtry które miałem miały obramowanie z grubego filcu. Nie zauważyłem, by ta ramka była w jakiś sposób rozbieralna (na wszelki wypadek zatrzymałem te zużyte filtry) i założyłem filtry w takiej postaci jakiej miałem. Czy to normalne że jedne filtry są w plastikowych ramkach, a inne nie? A może jednak wkłady z tych ramek w jakiś sposób się wymienia?
Mehu - 07-02-2012, 12:31
Ja chcialem wymienic filtr od kabiny czyli chyba ten o ktorym mowa i mechanik powiedzial ze w tym modelu nie ma, czy to mozliwe czy cos przeoczyl. Mam klime itd... pozdrawiam
sqza - 07-02-2012, 13:50
Jest jest
Pod schowkiem po stronie pasażera. Z tego co się orientuję to są dwie wersje jedno i dwuczęściowa - najlepiej przed zakupem nowego sprawdzić
Mehu - 07-02-2012, 14:53
ok zajrzę, czyli można samemu kupić i wymienić? jakieś sugestie gdzie kupić i czy musi być oryginalny itp...? dzięki
[ Dodano: 07-02-2012, 16:07 ]
kurcze to mechanik miał chyba racje bo jest miejsce na filtr ale zaślepione na stale platikowa przykrywka i raczej jej sie nie da zdjąć
RaVciO - 07-02-2012, 20:37
Jak masz klime to według mnie filtr musi być. Gdzie mechanik szukał tego filtra? Za schowkiem pasażera?
Mehu - 07-02-2012, 20:55
Nie wiem, za to wiem gdzie ja szukałem tam gdzie mówiłeś i rzeczywiście sa jakby miejsca na to ale wyglada ze to opcjonalne i jest zaślepione jakby nie w tym modelu ...trudno, mógłby ktos potwierdzić ta teorie bo rzeczywiście dziwne ale nie niemożliwe dzieki
pbuhne - 07-02-2012, 21:02
Cześć, ja w Lancerze z 96 filtra nie mam, a klima jest, zresztą nie tylko ja. Więc to że masz klime nie znaczy że masz filtr. Ja nawet kupiłem żeby wymienić, i się okazało ze niepotrzebnie.
Wygląda to tak, że w miejscu gdzie powinien być filtr, jest takie jakby osłabienie plastiku, być może da się je wyłamać i filtr włożyć. Ja tego nie sprawdzałem więc nie wiem.
SiMa - 07-02-2012, 21:14
Zamieszczę pomocną instrujcę :
Może się przyda
Mehu - 07-02-2012, 21:18
No juz to widziałem w innym wątku zreszta w którym uczestniczył chyba kolega i właśnie dokładnie tam sa zaślepki a filtra brak tak czy siak dzieki, jutro jeszcze raz pooglądam albo nawet machnę fotkę jak będzie dobre światło i pokaże
[ Dodano: 07-02-2012, 21:27 ]
Tak naprawdę to zacząłem sie interesować tym filtrem bo jak włączam klimę, której zresztą nie nabijałem i czyściłem od 5 lat (a mimo to chłodzi całkiem niezłe) to leci z niej taki niewidoczny pyl i nieprzyjemny zapach jakby kurzu i myślałem ze to tez ma na to wpływ. Na przegląd klimatyzacji sie już umówiłem ale i tak mnie nurtował ten temat tego filtra.
JCH - 07-02-2012, 21:38
Jakiś czas temu jeden z kolegów napisał: Cytat: | Dla tych wszystkich którzy nie mają filtra a chcą mieć:wystarczy wyciąć nożykiem do tapet plastyk w obudowie tam gdzie się montuje filtr,następnie wciskamy filtr i już.Operacja bardzo prosta każdy sobie z tym poradzi.My tak robiliśmy w serwisie jak klient chciał filtr. |
Tak więc do dzieła
RaVciO - 07-02-2012, 22:31
Co najmniej dziwne, ale skoro tak, to warto sobie powycinać
Mehu - 07-02-2012, 22:35
spróbuje, dzięki
SiMa - 08-02-2012, 15:38
Trochę się zdziwiłem, że auta z klimą nie mają filtrów i sam u siebie z ciekawości sprawdziłem. Na szczęście są .
Wysnułem stąd teorię, że może SS przed liftem nie miały filtrów
U mnie:
sqza - 08-02-2012, 22:47
Mój przedliftowy 99r 1,3B - ma filtr identyczny jak Twój na zdjęciu Dwuczęściowy.
PS: Ja filtr kupowałem w INTERCARS - niestety nie mieli węglowych a te podobno dobrze radzą sobie z zapachami. Nie pamiętam ceny ale z RABATEM dla MITSUMANIAKUF - UF cena byla bardzo przystępna
SiMa - 08-02-2012, 22:56
Czyli moja teoria upadła...ale nadal pozostaje pytanie czemu tak jest
Pozdr
|
|
|