Carisma - Techniczne - opony
majonez1990 - 07-03-2011, 13:12
Zgodnie z tytułem, lecz odbiegam trochę od pierwszego posta mam problem i pytanie jakie opony polecacie na lato 14'' rozmiar to albo 175/70R14 albo 185/65R14.
Chodzi o opinie sprawdzone na własnej skórze, również ważna jest cena oraz bezpieczeństwo, w zakładzie wulkanizaji zaproponowano mi takie oponki :
-DĘBICA PASSIO 2 -147ZŁ
-DĘBICA PRESTO -144ZŁ
-VIKING TL PROTECH -180ZŁ
-DUNLOP TL SP STREETRE -202ZŁ
-FULDA ECOCONTROL 175ZŁ
-SAVA PERFECTA -153ZŁ
Po przeczytaniu opini opon Dębica raczej nie zdecyduję się na te oponki, opinia o dulnopie jest taka że szybko się ścierają, natomiast Fulda jak i sava cieszą się dobrą opinią. Zimowe oponki zakupiłem sava eskimo 3 i dla bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły, rewelacja jak na tak niską cenę, wyjeżdżałem bez problemu, patrząc na sąsiadów którzy się zakopywali w śniegu, natomiast nie wiem czy to był jedyny tak udany model opon czy poprostu firma idzie na przód i warto zainwestować w letnie. Proszę o propozycje i recenzję waszych opon.
Yuppy - 07-03-2011, 18:03
Na lato zamówiłem sobie Dunlopy SP SPORT FASTRESPONSE. Nie mogę jeszcze wyrazić o nich własnej opinii, jednak przy zakupie kierowałem się wieloma pozytywnymi recenzjami w internecie (łącznie z wysoką pozycją w testach ADAC) jak też dobrymi opiniami znajomych. W rozmiarze 185/65R14 kupisz je za około 230zł/szt. Oprócz nich zastanawiałem się nad oponami: Nokian H, Pirelli Cinturato P6, Bridgestone Turanza er300 i Continental ContiPremiumContact 2. Na początku skłaniałem się ku Nokianom, przegapiłem jednak niezłą ofertę cenową i wziąłem Dunlopy. Wszystkie te opony to klasa premium, choć niektóre można kupić całkiem tanio. Jeśli kupisz coś z powyższych, na pewno będzie to lepszy wybór niż Fulda, Sava czy Dębica.
Poprzedni sezon letni przejeździłem na Bridgestone'ach, niestety nie pamiętam modelu. Chwaliłem sobie.
Słyszałem też dobre opinie o czeskich oponach Matador, jeśli szukasz czegoś tańszego, weź tą firmę pod uwagę.
Centosz - 07-03-2011, 18:12
Savy zimowe są spoko, ale lata ci nie polecam.Jak popada to auto pływa.Dębica?Tak jak sava, plus szybko sie scierają.Gość zrobił lekko ponad 25 tys i starły się równo do punktów.Z opon tgz. średniej pułki polecam FULDE, KLEBER-a,BF Goodrich (osobiście na takich smigam ), UNIROYAL.Dwie ostatnie mają bierznik typowo deszczowy.Jak będziesz zainteresowany podam ci konkretny model.
Saqu - 07-03-2011, 18:52
jak masz wybierać rozmiar to bierz te 185/65
kris80 - 07-03-2011, 21:33
Polecam ci te Fuldy. Tata ma takie w astrze i sa spoko. Bardzo ciche oponki. W tej cenie to uwazam ze naprawde warto je kupic.
fuegos - 07-03-2011, 22:12
zdecydowanie fulda 185/65... w tym przedziale cenowym nie znajdziesz lepiej...
majonez1990 - 07-03-2011, 22:18
No więc prawdopodobnie zdecyduje się na te Fuldy Ecocontrol 185/65R14 (175zł) tylko dziwi mnie dlaczego są tańsze od węższych swoich braci 175/70R14 (190zł)
kris80 orientujesz się może czy maja dobre trzymanie na zakrętach i drogę hamowania w różnych warunkach pogodowych oprócz zimy?
Saqu - 07-03-2011, 22:22
są tańsze choć by dlatego, że ten rozmiar jest bardziej popularny.
im większe dziwactwo tym większy jest koszt takiej oponki
i9i - 08-03-2011, 22:38
Saqu napisał/a: | są tańsze choć by dlatego, że ten rozmiar jest bardziej popularny.
im większe dziwactwo tym większy jest koszt takiej oponki |
a u oponiarzy wręcz odwrotnie jak mają coś o co nikt nie pyta to puszczają w dobrej cenie, swego czasu szukałem do Astry F 205/50R15 jak się na giełdzie zacząłem wypytywać to jeden się znalazł i mi ładniutkie Semperitki za stówę sprzedał.
A żeby, nie robić off-tp to ja mam na lato Dunlopy cztero-letnie więc już zużyte i są dobre w tym roku przymierzam się do kupna kompletu Toyo na lato, miałem w Oplu swego czasu i na mokrej nawierzchni radziły sobie świetnie, także jak przeżyjemy to zobaczymy
fuegos - 09-03-2011, 00:41
i9i napisał/a: | a u oponiarzy wręcz odwrotnie jak mają coś o co nikt nie pyta to puszczają w dobrej cenie, swego czasu szukałem do Astry F 205/50R15 jak się na giełdzie zacząłem wypytywać to jeden się znalazł i mi ładniutkie Semperitki za stówę sprzedał. |
Sprawdziles ile lat przelezaly zanim je zalozyles? Kiedys kupilem po super okazyjnej cenie czteroletnie continentale i po roku je wyrzucilem bo sie zguzowaly...
Yuppy - 09-03-2011, 00:49
Teoretycznie sklepy nie mają prawa sprzedawać opon starszych niż 3-letnie. No ale jak oponiarz opchnie coś na lewo, to inna sprawa, dlatego może być tanio. A ceny w sklepach faktycznie są mniejsze dla popularniejszych rozmiarów opon, np. 195/65R15 są tańsze niż 195/60R15, jakich ja szukałem.
Xiah - 09-03-2011, 17:13
posiadam Fulde, teraz trzeci sezon bede na nich jezdzil, a bieznik nadal jak nowy, baaaardzopolecam te oponki.
rysiul - 09-03-2011, 19:43
Ja z kolei mogę polecić oponę letnią marki YOKOHAMA, model A.Drive. Opona świetnie trzyma na boki na suchym, na deszczu radzi sobie jeszcze lepiej. Przyczepność na wprost mogła by być lepsza i to w zasadzie jedyny mankament tej opony. Do umiarkowanie dynamicznej jazdy spokojnie wystarcza.
Yuppy - 09-03-2011, 19:56
Xiah napisał/a: | posiadam Fulde, teraz trzeci sezon bede na nich jezdzil, a bieznik nadal jak nowy, baaaardzopolecam te oponki. |
Pochwal się również, jakie przebiegi robisz w ciągu sezonu, bo sama informacja o trzech sezonach nie mówi nic.
rysiul napisał/a: | Ja z kolei mogę polecić oponę letnią marki YOKOHAMA, model A.Drive. (...) |
Nie są złe, choć słyszałem również kiepskie opinie. Nie są też tanie i chyba w tej cenie lepsze byłyby choćby Nokiany.
Xiah - 21-03-2011, 18:30
przebiegi nie wielkie, rzędu 8tys rocznie.....ale musze cofnąć pochwałę tych opon, od dłuższego czasu (rok) przy wiekszych prędkościach miałem problem z trzęsącą sie kierownicą sprawdziłem wszytsko prócz opon....jedna okazała sie totalnym jajkiem;/
|
|
|