To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakość przedniej szyby

kotakot - 04-03-2011, 16:23

U mnie pierwszy kamyk w szybę = odprysk na 5 mm z małymi pęknięciami, nie chciało mi się bawić z ubezpieczeniem i wymienianiem szyby więc zrobiłem u szklarza wypełnienie.

Szału nie ma i mały ślad pozostał, teraz po mrozach zrobiło się jeszcze gorzej a że jest teoretycznie w polu widzenia (nie mojego bo jestem wysoki ale jak ktoś niski usiądzie to klops) to miałem trochę stracha przed badaniem technicznym - na szczęście przeszło bez żadnych alkoholi i innych wziatków. Choć ile się naszukałem w necie opinii o "liberalnych diagnostach" to moje ;P

sportowy - 04-03-2011, 22:34

W moim poprzednim samochodzie (Mondeo przednia szyba podgrzewana i strasznie droga) naprawiałem odprysk metodą Jaan Nordglass ( tak mi powiedzieli w serwisie) i byłem z naprawy bardzo zadowolony. Po wypełnienu ,po małym pajączku został jedynie milimetrowy ślad.Dodam ,że naprawy dokonywałem na drugi dzień po ,, strzale " i starałem się nie dopuścić do zabrudzenia pęknięcia. Kosztowało mnie to około 100 - 130 zł dokładnie nie pamiętam wiem , że nic nie wiercili jedynie przykładali jakąś maszynkę. Pajączek nie może być większy , niż moneta 5 zł w moim przypadku była to wielkość około 50 groszówki.
morley1 - 05-03-2011, 12:01

sportowy napisał/a:
... naprawiałem odprysk metodą Jaan Nordglass...

O naprowadziło mnie to na stronkę: http://www.nordglass.pl. Wydaje się że moje uszkodzenie jak najbardziej się kwalifikuje do takiej naprawy. Ktoś korzystał z usług tej firmy, koszt naprawy wydaje się nieduży (140pln).

kotakot - 05-03-2011, 13:02

Ja niestety nie korzystałem, dopiero potem zrobiłem research i zorientowałem się że ta firma jest najbardziej polecana. Nawet jak zrobią b. dobrze to po kilku latach zawsze może się pogorszyć, poza tym ślad mniejszy lub większy zostaje i jeśli to jest w polu wiedzenia kierowcy to jak się trafi na gorszy dzień diagnosty i/lub pana w niebieskim to mogą być problemy.
berladi - 05-03-2011, 14:12

Witam.Z autopsji wiem,że nie każdy odprysk da się naprawić.Jeżeli jest zbyt płytki,czyli uszkodzona jest tylko pierwsza warstwa,to żywica(czy jak to się tam zwie)nie ma możliwości dobrze trzymać i połączyć się z szybą.Natomiast przy głębokim uszkodzeniu wnika głęboko(dodatkowo nawierca się ) i trzyma solidnie.
Derlej - 05-03-2011, 16:52

Cytat:
O naprowadziło mnie to na stronkę: http://www.nordglass.pl. Wydaje się że moje uszkodzenie jak najbardziej się kwalifikuje do takiej naprawy. Ktoś korzystał z usług tej firmy, koszt naprawy wydaje się nieduży (140pln).

Ja korzystałem z ich usług dokładnie 2 dni temu. Miałem mały odprysk na szybie z którym panowie w Nord Glass uporali się bardzo szybko. Czas naprawy to ok 20 min. Co do kosztu to nie wiem, bo robiłem z ubezpieczenia z którym to nie było żadnych problemów w firmie Nord Glass. Po zgłoszeniu szkody do ubezpieczalni po 15 min dzwonil do mnie pan z Nord Glass w celu ustalenia terminu naprawy. Naprawde profesjonalne podejście.

Co do jakości wykonania naprawy szybki to moge powiedzieć iż wygląda to nieźle, aczkolwiek zostało troszke brudu, chyba dlatego że dość późno pojechałem tą szybke naprawić (po 2 tyg) a wcześniej nie zabezpieczyłem miejsca odprysku.

Ogólnie polecam.

mjsystem - 08-03-2011, 15:20

Właśnie wróciłem w wymiany szyby przedniej na nową w Nordglassie. Teraz wstawiona jest z Piklingktona(wersja z czujnikiem deszczu), naprawę miałem w ramach AC(bezgotówkowo), a szyba kosztowała 901zł(pytałem z ciekawości)
racer1972 - 10-03-2011, 18:31

A w ASO 1500 zeta... Polecam dopłatę w AC (PZU) do opcji szyby - kosztuje to 40zł na rok a przy szybie przedniej chyba warto bez tracenia zniżek...
berladi - 10-03-2011, 19:12

Witam.Mam dopłatę do ubezpieczenia i czekam na sprzyjające okoliczności wymiany na produkt wyższej jakości niż oryginalny(większe prędkości,więcej aut więc może ktoś mnie trafi :gib: )
Tak na poważnie to myślę o Pilkingtonie,w poprzednim aucie miałem i byłem zadowolony.

owl - 10-03-2011, 22:13
Temat postu: Czy czujniki deszczu i zmierzchu sa zintegrowane z szyba?
Jesli tak tj. wspomniane czujniki sa przyklejone do szyby na stale i z nia sprzedawane- to jestem ciekaw jak wyglada sprawa kompatybilnosci owych czujnikow z reszta elektroniki w wypadku zakupu szyby innej niz oryginalna.
waldinio - 11-03-2011, 09:34

nie wiem co wy macie z tą przednią szybą... tyle razy juz dostałem kamieniem w szybe i nic :P

nawet o dziwo, nie ma żadnych rys na przedniej szybie :)

berladi - 11-03-2011, 12:16

Witam.
waldinio napisał/a:
nawet o dziwo, nie ma żadnych rys na przedniej szybie

Proponuję umyć szybę i stanąć pod słońce(najlepiej gdy jest nisko).
Chociaż nie twierdzę,możesz mieć szybę w nienagannym stanie.
Moje wnioski powstają na podstawie porównania szyb w samochodach które użytkowałem poprzednio oraz innych użytkowników nowych pojazdów,nie koniecznie lancera.

waldinio - 11-03-2011, 13:14

berladi napisał/a:
Witam.
waldinio napisał/a:
nawet o dziwo, nie ma żadnych rys na przedniej szybie

Proponuję umyć szybę i stanąć pod słońce(najlepiej gdy jest nisko).
Chociaż nie twierdzę,możesz mieć szybę w nienagannym stanie.
Moje wnioski powstają na podstawie porównania szyb w samochodach które użytkowałem poprzednio oraz innych użytkowników nowych pojazdów,nie koniecznie lancera.

świeżo po myciu w myjni ręcznej i nie mam rys :)

morley1 - 12-03-2011, 13:19

Mały update do mojego poprzedniego postu.
Byłem w nordglass zapytać o mój odprysk, niestety poza tym, że jest w niefortunnym miejscu to jest za mały i za płytki aby go zregenerować. Jedyna opcja to zmiana szyby; koszt uszczelka + szyba + robocizna to około 1100PLN. Musze się zastanowić czy warto, zdania o jakości szyb z nordglass są różne.

mjsystem napisał/a:
Właśnie wróciłem w wymiany szyby przedniej na nową w Nordglassie. Teraz wstawiona jest z Piklingktona(wersja z czujnikiem deszczu), naprawę miałem w ramach AC(bezgotówkowo), a szyba kosztowała 901zł(pytałem z ciekawości)

Mjsystem zmieniałeś tam szybę. Jak to jest wykonane? Robiłeś w Katowicach? Człowiek który tam obsługuje mówił, że zmieniał ostatnio szybę w Lancerku z czujnikiem deszczu :) ?

skostrze - 23-03-2011, 20:29

Ja niestety mam wyjątkowego pecha jeśli chodzi o przednią szybę w moim miśku. Samochód nie ma jeszcze roku a już wymieniałem szybę. Pierwszym razem po kamyku pojawił się pajączek. Najpierw ubezpieczyciel wysłał mnie na naprawę, szybę naprawili i nawet było OK, niestety po tygodniu wszystko wróciło do poprzedniego stanu :( . Szybę wymieniłem w ASO. Teraz jakiś tydzień temu znowu kamień w szybę ale tym razem tylko odprysk (bez pajączka) i naprawiłem na swój koszt. Blizna jest trochę widoczna ale da się przeżyć bo jest na środku. Mam nadzieje że tym razem będzie OK. Reasumując ta nowa szyba chyba jest lepsza bo uderzenie było silniejsze a szyba nie pękła. Nie wiem czy nowa szyba była sprowadzana z Japonii ale koszt wymiany był jakiś strasznie duży bo ponad 2k.