[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Świeżo kupiony lancer - dziwna zmiana biegów
racer1972 - 16-03-2011, 21:53
No i właśnie bo statystyczny Polak kupuje srebrny i pod marketem co 2 taki stoi... Nie przeczę,że praktyczny bo auto żony ma taki kolor...
artisan - 17-03-2011, 07:42
Niestety jak napisałem, proza życia, wcale nie twierdzę że srebrny mi się podoba ale przy jakości dzisiejszych lakierów nigdy już nie kupię auta w ciemnym kolorze.
A co do biegów, bo to w sumie o tym jest wątek, to u mnie jest ok. Aczkolwiek trzeba przyznać że do tej skrzyni trzeba się przyzwyczaić. Biegi wchodzą inaczej niż w Hondzie (Honda to moim zdaniem ideał pod tym względem), w Lancerze na początku wydawało mi się że coś jest nie do końca w porządku. Z tego co jednak przeczytałem na forum to u mnie jest dokładnie tak samo jak było opisywane. Biegi wchodzą jakby z oporem ale pewnie na właściwe miejsce, z charakterystycznym kliknięciem. Po jakimś czasie nawet zaczęło mi to odpowiadać. Czasami rzadko, lekko haczy jedynka. W instrukcji jest napisane że wtedy trzeba wcisnąć sprzęgło, puścić i jeszcze raz wcisnąć, wtedy jest ok. Podobnie w instrukcji jest napisane że włączając bieg wsteczny należy przytrzymać sprzęgło przez ok 5 s. (wskazane zwłaszcza przy zimnym silniku oraz po zatrzymaniu i zamiarze szybkiego ruszenia do tyłu). Wtedy nie ma bata nic nie zgrzytnie.
gzesiolek - 17-03-2011, 07:55
artisan, ja jako fanboy Hondy pozwole sobie z Toba niezgodzic...
wole dzialanie skrzyni w Lancerze sedanie niz w Civicu sedanie VIII, wiadomo 6.bieg by sie przydal, ale w Mitsu przy szybkiej zmianie biegow nie mam takich lagow z przekazaniem mojej decyzji o depnieciu gazu... bo w Hondzie czesto jest tak... redukcja, gaz, jakies 0,2s lag, i dopiero silnik dostaje kopa... mozliwe ze to jakies wady pierwszych modeli (rocznik 2006) i stosowania elektronicznej przepustnicy, ale jak sie przesiadam z Mitsu to mi to przeszkadza...
krzychu - 17-03-2011, 11:32
Elektroniczna przepustnica na pewno wolniej reaguje na puszczenie gazu niż na linkę. Więc jak ktoś się przesiada z klasycznego rozwiązania na elektroniczną przepustnice będą przegazówki. Wystarczy lekko wcześniej zdjąć nogę z gazu przed wciśnięciem sprzęgła.
artisan - 17-03-2011, 21:51
gzesiolek napisał/a: | artisan, ja jako fanboy Hondy pozwole sobie z Toba niezgodzic...
wole dzialanie skrzyni w Lancerze sedanie niz w Civicu sedanie VIII, wiadomo 6.bieg by sie przydal, ale w Mitsu przy szybkiej zmianie biegow nie mam takich lagow z przekazaniem mojej decyzji o depnieciu gazu... bo w Hondzie czesto jest tak... redukcja, gaz, jakies 0,2s lag, i dopiero silnik dostaje kopa... mozliwe ze to jakies wady pierwszych modeli (rocznik 2006) i stosowania elektronicznej przepustnicy, ale jak sie przesiadam z Mitsu to mi to przeszkadza... |
No wiesz ja jeździłem mniej zaawansowanym technicznie modelem, może dlatego
W każdym badź razie jak dla mnie w City biegi wchodziły jak w masło Inne zalety tego auta były już dyskusyjne
tommy4u - 30-05-2011, 13:54
Ja mam black i faktycznie wymyty i dopieszczony wygląda bosko. No i trzeba poświęcić troszkę czasu na ochronę lakieru. Co do zmiany biegów - to faktycznie nauczysz się poprawnej jazdy po paru km. Najlepiej trzymaj na wysokich obrotach to wtedy nie będziesz miał czasu zastanawiać się nad zmiana biegów:)
piomic - 03-06-2011, 23:07
artisan napisał/a: | Hondę City (...) wyglądała najlepiej |
Tylko ja mam wrażenie, że City jest posklejana z kilku różnych samochodów?
mkm - 16-06-2011, 04:16
Mistrzostwo świata, jeżeli chodzi o OT w dziale technicznym.
Żeby nie wyciągać konsekwencji temat przenoszę do ogólnego.
|
|
|