To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - zmiana oleju co ile

rezon - 22-03-2011, 12:41

arturodob napisał/a:
ale jeszcze raz pytam czy warto wczesniej olej wymieniac czy czekac do 20 tys
czy warto, to powinieneś sam sobie raczej odpowiedzieć. Jak widzisz po wypowiedziach wymiany częstsze nie są zbyt popularne - nawet jak ktoś ma podkręcony silnik.
andkul2 - 22-03-2011, 12:50

wymiana co 20kkm lub raz w roku :roll: szkoda kasy a i tak to nic nie pomoże,wiecznie tym outkiem jeździć nie będziesz :D
13zbyszek13 - 23-03-2011, 09:53

arturodob napisał/a:

Moim zdaniem nie warto nic to nie daje.

Gunner - 23-03-2011, 10:26

arturodob napisał/a:

Krotko - jezdzisz tylko lub w wiekszej mierze po miescie to wymien wczesniej.Nie zaszkodzi.
Ja wymieniam raz do roku lub co 15 tys.Olej LLife.

michu300 - 24-03-2011, 12:51

Gunner napisał/a:
Krotko - jezdzisz tylko lub w wiekszej mierze po miescie to wymien wczesniej.Nie zaszkodzi.

Krótko i niepotrzebnie.

mitsu00 - 24-03-2011, 13:13

michu300 napisał/a:
Krótko i niepotrzebnie.
To że w wiekszości jeździ się po mieście sprawi że komputer sam nakarze wcześniejszy service z wymiana oleju.
13zbyszek13 - 24-03-2011, 13:17

mitsu00 napisał/a:
To że w wiekszości jeździ się po mieście sprawi że komputer sam nakarze wcześniejszy service z wymiana oleju.

W aucie z pod znaku gwiazdy na pewno tak,
w aucie z pod znaku diamentów na pewno nie.

mitsu00 - 24-03-2011, 13:22

13zbyszek13 napisał/a:
Mitsu nie ma dynamicznego wskaźnika serwisowego jak Mietki i BMW, ale komputer rejestruje i porównuje ilość zatankowanego paliwa i ilość przejechanych km między tankowaniami. Na tej podstawie wskaxnik serwisowy morze nakazać serwis ne co 20kkm lub 12 mies. ale wczesniej. Jak dużo wcześniej jeździłem po mieście to ta sie u mnie działo.
michu300 - 24-03-2011, 13:28

mitsu00 napisał/a:
13zbyszek13 napisał/a:
Mitsu nie ma dynamicznego wskaźnika serwisowego jak Mietki i BMW, ale komputer rejestruje i porównuje ilość zatankowanego paliwa i ilość przejechanych km między tankowaniami. Na tej podstawie wskaxnik serwisowy morze nakazać serwis ne co 20kkm lub 12 mies. ale wczesniej. Jak dużo wcześniej jeździłem po mieście to ta sie u mnie działo.

NIe wiem czy takie coś w traktorze też jest, ale jeśli tak to tym bardziej nie ma co wychodzić przed szereg.

13zbyszek13 - 24-03-2011, 18:25

mitsu00 napisał/a:

Jezdzę wyłącznie po mieście / 95 % przebiegu / i nie miałem takiej sytuacji , odlicza dokładnie 20000 Km / 12 mieśiecy.

rezon - 24-03-2011, 20:06

mitsu00 napisał/a:
Na tej podstawie wskaxnik serwisowy morze nakazać serwis ne co 20kkm lub 12 mies. ale wczesniej. Jak dużo wcześniej jeździłem po mieście to ta sie u mnie działo.
Może po prostu któryś Miszczu wprowadził Ci przegląd po 15kkm - masz Outka z podobnego okresu co ja, pół roku wcześniej były jeszcze przeglądy co 15kkm
mitsu00 - 24-03-2011, 20:24

rezon napisał/a:
Może po prostu któryś Miszczu wprowadził Ci przegląd po 15kkm - masz Outka z podobnego okresu co ja, pół roku wcześniej były jeszcze przeglądy co 15kkm
20kkm lub 12 miesięcy. Konkretny przykład: miesiąc temu zanim zrobiłem przegląd przy 100kkm komputer wskazywal 500km lub miesiąc do przeglądu. Zrobiłem może 100 km i nastepnego dnia pokazał 0 km do przeglądu lub 1 miesiąc. jak to wytlumaczyc, skoro komputer niby na slepo odlicza do 0?
Gunner - 24-03-2011, 21:23

michu300 napisał/a:
Krótko i niepotrzebnie.

Drogi kolego to ,nie jest tylko moje widzimisie...Auta (nowsze turbo diesle) jezdzace tylko po miescie wg wielu znawcow tematu wrecz wolaja o czestsza wymiane oleju z powodu wiekszego prawdopodobienstwa osadzania sie sadzy w oleju.Serwisy swoje ale,.. czasami warto miec na uwadze jak auto jest exploatowane.
Z reszta,Twoj samochod twoj ...cyrk.

michu300 napisał/a:
NIe wiem czy takie coś w traktorze też jest, ale jeśli tak to tym bardziej nie ma co wychodzić przed szereg.

Nie ma czegos takiego!!!

13zbyszek13 - 25-03-2011, 12:37

mitsu00 napisał/a:
20kkm lub 12 miesięcy. Konkretny przykład: miesiąc temu zanim zrobiłem przegląd przy 100kkm komputer wskazywal 500km lub miesiąc do przeglądu. Zrobiłem może 100 km i nastepnego dnia pokazał 0 km do przeglądu lub 1 miesiąc. jak to wytlumaczyc, skoro komputer niby na slepo odlicza do 0?

Ty masz poprostu szwedzka wersję / czytaj lepszą /. :D