To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Silnik - dziwny dzwiek

robertdg - 18-08-2011, 21:08

Ano fakt, źle zrozumiałem, samo koło dwumasowe sprawy nie rozwiąże jezeli okaże się, że jeszcze sprzęgło do wymiany, a przy zrzucaniu skrzyni wartałoby i wymienić wysprzęglik gdyż jest zintegrowany z łożyskiem oporowym, czyli koszta rosną diametralnie w zwyz.
Maaciek - 18-08-2011, 21:14

Kurcze jak bedzie 2000zl za czesc to sporo. Domyslam sie ze za długo z tym niemozna jeździć? Na pocztku pukalo od czasu do czasu a od wczoraj to już non stop, wydaje mi sie ze nawet głośniej niż wczoraj. Jakie mogą być konsekwencje jeżeli tego szybko nie wymienię? Bo jutro nie dam rady a przez weekend muszę zrobić z jakieś 400-500km.
robertdg - 18-08-2011, 21:26

W pewnym momencie auto stanie i nie pojedzie, w detalu oryginalny zestaw sprzęgła firmy LUK(tarcza, docisk, dwumasa, wysprzęglik) 3400zł
Zestaw ze sztywnym kołem zamachowym firmy Valeo to jakieś 2500zł bez wysprzęglika

Maaciek - 18-08-2011, 22:19

Kurcze to niewiem czy opłaca sie to wogole robić... Mieszkam w Anglii za samochód dałem £1100 przejechane ma 100tys mil (160tys km) jeżeli części bedą kosztowały 3400zl + naprawa... Czy wymiana sprzęgła to konieczność? Bo nie mam z nim żadnego ale to żadnego problemu, łapie normalnie, a dźwięki o których pisałem są tylko jak stoję w miejscu na niskich obrotach. Jak dodaje gazu przestaje zgrzytac, podczas jazdy tez cisza. Jedynie na wstecznym tak samo zgrzyta.
robertdg - 19-08-2011, 07:52

To czy trzeba wymieniać sprzęło, okaże się po zdemontowaniu skrzyni, jednakże nie można założyć, że sprzęgło będzie perfecto, jeżeli już sama dwumasa odmawia posłuszeństwa przy 100tys mil.
pawelsonx - 19-08-2011, 10:01

flywheel bo tak to się nazywa mozesz szukac używki a jak masz zamiar jezdzić dłużej zmień na sztywne koło
Maaciek - 24-08-2011, 23:02

Odebralem dzisiaj samochod od mechanika, na szczescie okazalo sie ze to to sprzegielko czy jakos tak na alternatorze, nowy alternator w zamienniku byl tanszy niz ta czesc w serwisie bo w zamienniku niestety nie wystepuje. Tak wiec smigam dalej. Dzieki wszystkim za pomoc. Pozdr