To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - [1.6] Głośność silnika benzynowego?

maniax86 - 22-03-2012, 08:46

kwestia co komu przeszkadza.... w lancerze tez jest kiepsko z wyciszeniem.... ale jakoś mi to kompletnie nie przeszkadza.... a dźwięk silnika mi sie podoba :wink:
ninja_cat - 09-10-2014, 17:51

Czy w modelu na 2015 coś się zmieniło?
bubel90 - 10-10-2014, 09:19

W wyciszeniu nic się nie zmieniło. Podsumowując temat Panowie dźwiek silnika słychać szczególnie przy dynamicznym przyspieszaniu, ale jest on dosyć przyjemny dla ucha (przynajmniej dla mnie i dla wielu innych także). Nie jest tu jak w BMW 5 ale nie przeszkadza to tak bardzo. Przy wyższych prędkościach z racji SUV-a słychać powietrze ale z tym musi się pogodzić każdy kto kupuje take auto. Tyle w temacie pozdrawiam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ninja_cat - 10-10-2014, 09:43

Właśnie uzyskałem odpowiedź od dealera:
Cytat:
ASX-Y MY2015 maja dodatkowe maty wygłuszające na grodzi i przednich panelach podłogowych oraz grubsza warstwę substancji uszczelniającej, korzyść 0,57 Db.

Ktoś może potwierdzić? :)

juras2013 - 10-10-2014, 13:11

Głośny to raczej będzie - może mniej niż MY 2014 ale na cud bym nie liczył :mrgreen:
Gdy ktoś decyduje się na zakup "kredensu" na kolkach to musi liczyć się z większymi oporami a co za tym idzie zwiększoną głośnością wewnątrz auta. Szumy powietrza przy wyższych prędkościach są i chyba będą mimo wyciszania w niektórych miejscach.
Wg mnie nie jest to jakoś specjalnie "upierdliwe" szczególnie gdy człek się przyzwyczai :wink:

Pzdr.

bubel90 - 10-10-2014, 20:02

ninja_cat, to mnie zaskoczyłeś :mrgreen: albo bardziej zrobił to producent :mrgreen: nie spodziewałem się, że coś zrobią, ponieważ ASX produkowany jest od 2010 i przez te 4 lata nic nie zmienili (a jeździłem przez jakiś czas tym sprzed liftu, a teraz tym po) przynajmniej nie była to odczuwalna różnica. Idze w dobrym kierunku Panowie a to najważniejsze 8)
ninja_cat - 11-10-2014, 21:16

bubel90, Moze to tez byc fantazja dealera ;)

[ Dodano: 14-10-2014, 15:56 ]
Dzis mialem okazje jechac samochodem testowym. Po miescie - calkiem przyjemnie, poza miastem do 100km/h calkiem ok. Powyzej tej predkosci juz troche bolalo ... :(

[ Dodano: 18-10-2014, 16:06 ]
Ciekawostka - niektorzy dealerzy oferuja dodatkowe wyciszenie przy zakupie samochodu (za doplata).

darecki73 - 24-10-2016, 16:53

Od 3 tyg jezdze ASX-em 1,6,i wedlug mnie jest dosc glosny.Przy zmianie biegow tez odczuwalny dziwny pomruk,jakby mial za mocy i trzeba lepiej cisnac na gaz,co w konsekwencji silnik staje sie glosniejszy.Slychac opony na nierownosciach.Jedynym plusem co zauwazylem jest b.niskie spalanie.Ok 6l przy spokojnej jezdzie.
lichy - 24-10-2016, 18:04

Od półtora tygodnia jeżdżę nowym ASX'em 1.6 Intense Plus, a poprzednio jeździłem Lancerem sedan 1.6 Inform, więc mam porównanie.
ASX jest o wiele cichszy w środku niż Lancer (chodzi o odgłosy silnika).
Nie wiem, jakie są szumy aerodynamiczne przy większych prędkościach, jak na razie jest "na dotarciu" więc szybciej, jak 120 - 130 km/h jeszcze nie jeździłem.
Słychać trochę zawieszenie / opony na nierównościach, ale też mniej niż to było w Lancerze - ASX'a słychać tak jakby bardziej "miękko" - może się to wiązać z ogumieniem 18" i ciśnienie 2,2 bar (w Lancerze było 16" i ciśnienie 2,6 bar).
Jeszcze nie wiem ile pali (komputer mówi ~7 - 10 w mieście i ~6 - 7 poza miastem) - sprawdzę po kolejnym tankowaniu.

lobuzek - 05-11-2016, 18:56

Ja mam Lancera sedana MY 2014. W porównaniu do wcześniejszego Cmaxa Lancer jest cichutki, ale...
Przy okazji modyfikacji audio został mocno przerobiony. Drzwi są wyciszone, a ostatnio wyciszyłem bagażnik. Sedan ma duże pudło rezonansowe, więc naprawdę było co robić. Jestem bardzo zadowolony z efektu, bo jestem mocno uczulony na głośność pojazdów i w zasadzie każde swoje auto wyciszałem. Teraz największe szumy są z okolic uszczelek drzwi i szyb, ale to będzie trudno przeskoczyć. Rozważam zdjęcie podsufitki i wyciszenie dachu, bo demontować deski żeby wyciszyć ścianę grodziową chyba się nie odważę.
Generalnie - w każdym aucie którym jeździłem poprawiałem wyciszenie, bo producenci oszczędzają na tym jak mogą. Jedyne ciche auto, którym jechałem w dłuższą trasę to był Citroen C5, cisza jak makiem zasiał.

lookoff - 05-11-2016, 22:45

lobuzek napisał/a:
Ja mam Lancera sedana MY 2014. W porównaniu do wcześniejszego Cmaxa Lancer jest cichutki, ale...
Przy okazji modyfikacji audio został mocno przerobiony. Drzwi są wyciszone, a ostatnio wyciszyłem bagażnik. Sedan ma duże pudło rezonansowe, więc naprawdę było co robić. Jestem bardzo zadowolony z efektu, bo jestem mocno uczulony na głośność pojazdów i w zasadzie każde swoje auto wyciszałem. Teraz największe szumy są z okolic uszczelek drzwi i szyb, ale to będzie trudno przeskoczyć. Rozważam zdjęcie podsufitki i wyciszenie dachu, bo demontować deski żeby wyciszyć ścianę grodziową chyba się nie odważę.
Generalnie - w każdym aucie którym jeździłem poprawiałem wyciszenie, bo producenci oszczędzają na tym jak mogą. Jedyne ciche auto, którym jechałem w dłuższą trasę to był Citroen C5, cisza jak makiem zasiał.

Ooo widzę, że kolega z małopolskiego. Gdzie prace przy audio i wyciszaniu były robione? Możesz coś polecić?

lobuzek - 06-11-2016, 12:51

Robiłem wspólnie z moim zaufanym mechanikiem, też audiofilem. W razie czego służę namiarami na priva.
hurt.hurt - 06-11-2016, 18:28

tez podaj mi namiary :D
lookoff - 07-11-2016, 21:19

Ja dodam od siebie, że brzmienie silnika benzynowego 1.6 (produkcja 2011) jest dla mnie nie do przyjęcia. Poprzednio jeździłem Grande Punto 1.4 16V i Alfą 147 1.6Tbi (oba benzynowe) i były znacznie bardziej ciche!
Generalnie dźwięk 1.6 uważam za największą i w sumie jedyną wadę ASXa. Ale tego nie zdzierżę. Wygłuszyłem już bagażnik, zajmę się jeszcze maską, a potem poszukam zakładu, który zajmie się drzwiami.

tyku - 07-11-2016, 22:24

Cytat:
Ja dodam od siebie, że brzmienie silnika benzynowego 1.6 (produkcja 2011) jest dla mnie nie do przyjęcia.
Potwierdzam na przykładzie ASXa 2016. Silnik buczy chuczy, ale mało pali i elastyczny. :wink: