[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY1A 1.6] Spalanie wersji 1.6
lichy - 24-05-2011, 12:49
Regulamin regulaminem, a z tematu zboczyliśmy...
W niedzielę pobiłem rekord świata i okolic w spalaniu. Ze startu zatrzymanego z zimnym (~6 godzin postoju przy temperaturze powietrza ~24°C) silnikiem przejechałem ~ 8 km i ŚREDNIE zużycie pokazane na wyswietlaczu wyszło ~2.8 l/100 km.
Fajnie, co?
gzesiolek - 24-05-2011, 14:19
lichy, z jakiej gorki zjezdzales?
lichy - 24-05-2011, 14:51
gzesiolek napisał/a: | lichy, z jakiej gorki zjezdzales? |
He He
Zjeżdżałem z Równicy nad Wisłę do Ustronia.
Co ja bym dał, żeby na co dzień takie spalanie notować
reneyvan - 24-05-2011, 20:36
RalfPi napisał/a: | Dokładnie tak! W sumie prawie 300 lat będzie - więc można rzec "ewo"lucyjnie wykształciła się u Nas Polaków cecha "kombinowania"..
Wiesz.. Żeby "władza mundurowa" i Państwo było w porządku wobec Obywateli, to z pewnością byłoby inaczej - większe poszanowanie prawa.
Jakiś czas temu dostałem mandata za " nie posiadanie przy sobie dowodu opłacenia składek OC"..
Zamiast wytłumaczyć młodemu kierowcy, to mi gościu mandat wlepił.. A dwa kilometry dalej jakieś dresy bezkarnie! obijają... twarz jakiemuś praworządnemu obywatelowi..
I myślę, że tu jest problem - brak równości prawa wobec ludzi i brak zdrowego rozsądku.. Ale pewnie się to bierze z "biedactwa" spowodowanego historią.. Trzeba podziękować sąsiadom zza Bugu i Odry..
A to Forum, to chyba najlepsze! na jakim się udzielam.. Chyba? Z całą pewnością! |
To, że mundurowy wlepił Ci mandat to nie być może nie tylko przejaw inwencji (aczkolwiek sporo jest takich, co władza upaja), ale wymagania przełożonych, którzy chcą widzieć efekty pracy (czytaj mandaty), bo potem fajnie czyta się tabelki, chwali statystyką, jak to jest się skutecznym (a prasa się ekscytuje, że w długi weekend zatrzymano 1500 pijanych kierowców, chociaż tego, że z tych 1500, 1200 to pijani rowerzyści to nikt nie mówi).
To również przejaw sowieckiego myślenia i cały aparat państwowy się na tym opiera, a wymiar sprawiedliwości i Policja w szczególności.
Ale, żeby nie całkowity OT to napiszę, że ostatnio kolega polecał mi Lancera 1.6, jako super ekonomicznego, a przy tym o osiągach zbliżonych do 1.8.
superges - 24-05-2011, 21:12
Ja 1.8 jeździłem na jeździe próbnej i poniżej 10 l nie udało mi się zejść a osiągi były średnie.
Ostatnio - abstrahując od tej szybkiej jazdy autostradą mam problem żeby zejść poniżej 6-7 l na spalaniu, nawet jak nie gazuje go za bardzo to mam chwilowe spalanie w granicach połowy, 3/4 skali na wykresie słupkowym, wydaje mi się że pali mi troche więcej niż jak był nowy
No ale też jest bardzo ciepło i klimka musi wydajnie pracować.
Wam klimka też chodzi głośno? jak się włącza to słychać takie kliknięcie, a jak stroje np na światłach to wyczuwam lekkie drgania, ale może przesadzam
Pozdrawiam
pitloju - 03-06-2011, 10:16
Klima chodzi dość głośno, tzn. słychać moment jej załączania, ale drgań nie czuję.
Mała aktualizacja spalania: cały bak jazda tylko po Warszawie przy aktualnych temperaturach, dość dynamiczna, krótkie odcinki, ale bez stania w wielkich korkach - 9l (paliwo 98okt)
lichy - 24-08-2011, 12:45
Oto mój wynik spalania z prawdziwej trasy:
Gliwice - Orebić (Chorwacja) tam i spowrotem no i trochę (niedużo) jazdy na miejscu. Trasa przez Czechy, Austrię, Słowenię i kawałek Bośni, głównie autostradami, klima włączona prawie non-stop, prędkości "prawie" przepisowe.
Przejechany dystans: 3127 km
Średnie zużycie paliwa (95) 6.57 l/100 km (liczone z tankowania), komputer powiedział 6.7 l/100 km.
W zeszłym roku zrobiłem podobną trasę Grande Puntem 1.4 77 KM BEZ KLIMY i wzięło mi 5.9 l/100 km.
Myślę, że jak na Lancera to wynik przyzwoity.
ostry85 - 07-12-2011, 00:05
Autko mam od 3 tygodni. Zrobiłem 3700km. Głównie w samej trasie Gdynia-Radom, Radom Gdynia, krajową 7, zawsze przez stolicę. Tydzień miałem opony letnie - Yokohamy, a od 2ch tygodni jeżdżę na zimowych - Falkenach. Autko zdecydowanie lepiej się trzyma na letnich, co jest oczywiste. Jeśli chodzi o spalanie to się nie zmienia. Radom - Warszawa mam zawsze 5.3 l/100h i jadę z prędkością 100-110km/h 2500 obr/min. W niedzielny wieczór w Warszawie wzrasta do 5.5 i tak już się utrzymuje do Gdańska. Trochę Gdańska i obwodnica trójmiasta gdzie finalnie zawsze mam 5,6 lub 5,7 l/100km. Ostatnio na całej trasie, mimo licznych remontów, a największych w okolicach Ostródy uzyskałem finalnie 5.5, normalnie wyprzedzając ale z reguły utrzymując 100-110km/h nie więcej. Reasumując aby osiągnąć spalanie jak w instrukcji obsługi, to chyba trzeba jechać 80, albo 70km/h na 5 biegu, gdzie układ korbowy i inne elementy bedą nadwyrężane!
Po zrobieniu 1880km stwierdziłem, że to co miało się dotrzeć najbardziej już się dotarło, wiec sprawdziłem parę rzeczy więcej oprócz minimalnego spalania...
0-100km/h - 10,7 sec, ale tylko przy wyłączonym ASC i połowie zbiornika. Wiec koncern nie ściemniał.
Max speed to 205km/h na poziomym terenie. Możliwe, że gdyby kierowca poczekał chwile dłużej, byłoby więcej, pedał nie był wciśnięty do końca, ale musiał hamować.
Ponadto na 148km autostrady, komputer pokazuje średnią prędkość 156km/h i 11,9l/100km. Aby osiągnąć taką średnia kierowca jedzie 180-200, hamuje gdy na lewym pasie coś wyprzedza lub jedzie zawalidroga i znowu przyspiesza gdy tamten zjedzie na prawy pas.
Jadąc 500km, trzymając średnio prędkość 140-160km/h spalanie wychodzi 9-10l/100km. Jakoś tak.
Co do wskazań komputera...
Komputer w Lancerze sedan 1.6 Inform zawyża spalanie o dokładnie 0,5l przy spalaniu w granicach 5.5-8.5 l/100km. Sprawdzone na tej samej stacji SHELL, lane zawsze pod korek, do pierwszego odbicia pistoletu przy wolnym napełnianiu zbiornika. Można przelać te pół litra odbijając pistolet kilkakrotnie - wtedy benzyna spływa pod samochodem i objętość paliwa na dystrybutorze zgadza się z komputerem, tylko po co
powyżej 8,5l/100km komputer zbliża się do objętości wlanej przy dystrybutorze, ale przy spalaniu 10l/100km i tak zawyża spalanie o 0,3l/100km
A teraz uwaga... do pracy mam 7,7km. Początkowo pokazuje na ssaniu 67l/100km! Chwile później 42l/100km
Ale nagrzewa się szybko i finalnie na takim dystansie w 4 osoby pokazuje 8,5l/100km (7 rano) Wracając również w 4 osoby o godz. 15 (jest cieplej) pokazuje 7,5l/100km. Przy czym może i jest z górki. Krótki dystans - pomiar mało dokładny.
Ale jeśli chodzi o długi dystans, to ręczę... głową
Pytania?
Jeżeli nie ma pytań to ja dziękuję
gzesiolek - 07-12-2011, 12:07
ostry85, jedno pytanie od kiedy na trasie Radom Gdynia jest niemiecka autostrada
troszke przerob post bo podejdzie pod zagadnienie Mitsumaniaki kontra piraci
Jednak w trasie pali chyba nieco ladniej niz 1,5, choc z drugiej strony jest tam nieco bardziej plasko... no ale nizsze obroty przy 100-120km/h robia swoje... 1,5 jednak optimum przejazdowe ma ok 80-90km/h
Na autostradzie jednak pali praktycznie tak samo... jednak fizyki nie oszukasz... przy predkosciach ok. 140km/h w 1,5 wg kompa jest ok 8,5-9l/100km w zaleznosci od terenu, wiatru itp.
Generalnie szkoda, ze od razu nie bylo tego 1,6, ale czekac specjalnie by sie nie oplacalo...
ostry85 - 07-12-2011, 14:00
Obwodnica trójmiasta kończy się autostradą, podobno
Ale nic nie słyszałem o tym, żeby ją robili Niemcy ;D
Z silnika jestem (póki co) bardzo zadowolony.
Stosunek spalania do osiągów - wzorowy.
120,5 KM na 1260kg (http://moto.onet.pl/1646254,1,wiekszy-silnik-to-lepsze-osiagi,artykul.html?node=3), wiec prawie 1 KM na 10kg.
gzesiolek - 07-12-2011, 16:14
ostry85, az tak sie nie sugeruj tamtym wykresem, Twoj moze miec 121KM, a moze 117KM generalnie podane przez producenta parametry powinien spelnic, ale ile ma nadwyzki tego nie wie nikt...
zreszta blad hamowni tez wystepuje wiec nie ma co sie podniecac...
zreszta Trik chyba "hamowal" kiedys swoje 1,5 i wyszlo mu cos kolo 114KM... jesli sie myle to mnie poprawcie, ale cosik takiego mi utkwilo w pamieci...
Generalnie widac, ze cosik poprawili i tak niezly silnik 1,5... no i bardziej przemawiaja do klientow... bo jakos tak wiekszosc ludzi jak slyszy 1,4 czy 1,5 to uwaza ze za slaby... a jak juz jest 1,6 to juz jest ok...
Tak tez uwazal kumpel ktory ma Focusa 1,6 100KM, dopuki mu nie pokazalem ze Lancer 1,5 nie dosc ze zbiera sie lepiej to i mniej pali
ostry85 - 07-12-2011, 16:54
Zgadza się - powinien mieć średnio 117KM.
Wracając do tematu, duży wpływ na spalanie oraz przyspieszenie ma odpowiednie dostosowanie jednostki napędowej do masy własnej auta
Trik - 07-12-2011, 16:55
Mówisz, masz. http://forum.mitsumaniaki...hlight=hamownia strona 3
gzesiolek - 07-12-2011, 17:06
OT1:
Dzieki Trik, czyli nieco mniej ale tez ladnie...
OT2:
a tak w ogole to fajnie czytac stare posty:
jaceksu25 napisał/a: | 1.8 jest przereklamowany
silniki 1.3 i 1.5 MIVEC to mistrzostwo świata |
jaceksu25 napisał/a: |
sla85 napisał/a:
.....gdyby tylko jeszcze mialy ze 2 turbiny
to moda lat 90-tych
teraz jest era małych myśliwców mivec-ów( do 1.5) |
ktos sie podszywal? to byla ironia? czy taka zmiana...
ostry85 - 07-12-2011, 18:01
1.5 i 1.6 mają bardzo podobne charakterystyki i bardzo podobny moment obrotowy (różnica ok. 15Nm).
Zastanawiający jest spadek momentu obrotowego przy 3000 obr/min w silniku 1.8... Czy jest to powód znacznie wyższego spalania niż w 1.5 i 1.6? Hmm
|
|
|