Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Problem z centralnym i nawiewem.
kamir - 09-04-2011, 20:16
grzeniomanu, Jeżeli dobrze się wczytasz w ten temat:
http://forum.mitsumaniaki...%BF+centralnego
to montaż sterownika nie powinien stanowić żadnego problemu, wszystko dokładnie opisane...
Powodzenia
grzeniomanu - 10-04-2011, 11:49
Nie mam przełącznika przy ręcznym. I tu pod kierownicą z kostki odpowiedzialnej za centralny wychodzi wychodzi 6 przewodów...
plecho1 - 10-04-2011, 12:09
W tych sześciu przewodach musisz odnaleźć dwa sterujące. Jeśli jeden z nich dotkniesz do masy auta to drzwi się zamkną a jeśli drugi dotkniesz do masy to drzwi się otworzą.
Jak nie będziesz miał pewności które to przewody to bezpiecznie możesz je namierzyć przewodem z bezpiecznikiem o jakiejś małej wartości, <=5A. Jeden koniec przewodu do masy a drugim poprzez bezpiecznik dotykaj do podejrzanych przewodów. Przy właściwych auto się zamknie i otworzy a jak się pomylisz to najwyżej przepali się bezpiecznik.
Będziesz musiał odnaleźć jeszcze w instalacji auta 4 przewody, +, - i dwa idące do kierunków.
+ możesz podłączyć do przewodu idącego do czujnika przy pedale hamulca. na jednym jest cały czas napięcie.
minus gdzieś do masy auta
A kable od kierunków najlepiej odnaleźć wśród wychodzących z przełącznika kierunków.
grzeniomanu - 18-04-2011, 00:02
Powiem tak sterowanie minusem. Podłączyłem wg schematu czyli biały i biało czarny do przewodów które odpowiadają za zamykanie i otwieranie. Do sterownika podłączyłem zasilanie i masę. I zaprogramowałem pilot i nie działa! przewody są właściwe bo gdy dotykam nimi do masy (zależy którym) to samochód się otwiera albo zamyka. A przez sterownik nic.. może ktoś powie dla czego tak się dzieje?
przemekx303 - 18-04-2011, 00:20
siema, a sterownik pyka jak naciskasz na pilota
plecho1 - 18-04-2011, 06:34
A skonfigurowałeś w ogóle sterownik do pracy przy sterowaniu masą?
grzeniomanu - 18-04-2011, 08:29
Tak pyka. I zaprogramowałem go z pilotem i nic
plecho1 - 18-04-2011, 13:46
Nie chodzi mi o jakieś programowanie pilotów i w ogóle dlaczego musiałeś to robić z nowym sterownikiem, a chodzi mi o przystosowanie sterownika do pracy z zamkiem sterowanym masą jak jest w mitsu. Jeśli jest to uniwersalny sterownik to może pracować z różnymi typami zamków, sterowanymi masą, plusem i na przemian plusem i masą. Tylko do każdego rodzaju taki sterownik trzeba odpowiednio przygotować. Wszystko powinno być wyjaśnione w instrukcji dołączonej do zestawu. Podaj jaki sterownik kupiłeś to będę mógł coś więcej podpowiedzieć.
grzeniomanu - 19-04-2011, 01:44
Sterownik Carprotect bx10 czekam na wskazówki
plecho1 - 19-04-2011, 06:52
Aby skonfigurować ten sterownik do sterowania masą należy przewody żółty i żółty z paskiem podłączyć do masy, tak jak na poniższym schemacie:
Najlepiej je złączyć z czarnym przewodem wychodzącym ze sterownika, który podłączyłeś do masy auta.
grzeniomanu - 19-04-2011, 21:38
Ok już sobie poradziłem. Dzięki kolego za pomoc
plecho1 - 19-04-2011, 22:31
Nie ma za co, jak potrafię to podpowiem
|
|
|