Forum ogólne - Jaki zestaw narzędzi??
Anonymous - 09-04-2011, 08:15
Ja tak samo. Miałem okazję przetestować i stwierdzam, że wart jest tych pieniędzy. Od jakiegoś czasu rozbieram samochody na części i trzy pierwsze rozebrałem za pomocą narzędzi które kupowałem w Castoramie wg zapotrzebowania. Co do Stanleya to stwierdzam, że jest to najbardziej wytrzymały klucz jaki kiedykolwiek widziałem, a kupiłem tylko jeden klucz tego producenta do rozkręcania wałów i zawieszenia. 100% satysfakcji. Miałem grzechotkę 1,4" najtańszą z marketu, chyba nawet nie Topex i wytrzymała do wczoraj W pracy używam nasadek i grzechotek Vorel, ale to jest chyba porównywalne z YATO, więc towar jakościowo dobry. W zaprzyjaźnionym warsztacie mechanicznym używają tylko narzędzi TOYA i bardzo sobie chwalą. Mnie na TOYA nie stać, więc kupię YATO, bo nic lepszego za normalne pieniądze (kiedy płaci się za narzędzia, a nie markę) nie ma.
robertdg - 09-04-2011, 08:36
bartek_nkm napisał/a: | W pracy używam nasadek i grzechotek Vorel | manufactured by TOYA (szkoda że nie TOYO )
krzychu - 09-04-2011, 09:30
bartek_nkm napisał/a: | więc kupię YATO, bo nic lepszego za normalne pieniądze (kiedy płaci się za narzędzia, a nie markę) nie ma. |
A to prawda że po niedługim czasie potrafią pokryć się rdzawym nalotem leżąc w pudełku?
W sumie ja szukam czegoś do majsterkowania 2-3 razy do roku ale chciał bym żeby za 50 lat dalej działały, a nie były zerdzewiałe...
jaca71 - 09-04-2011, 09:39
Dlaczego w zestawach kluczy najczęściej nie ma 14 i 15? Nie pisze nawet o 30
fj_mike - 09-04-2011, 22:53
Jakiś czas temu za nabyłem zestaw Stanley, o taki:
http://moto.allegro.pl/st...1537277409.html
W ostatnim czasie miały kilka ciężkich zadań i dały radę. Niektóre śruby pękały (tak zapieczone w tulei) a na grzechotce przedłużka w postaci rury.
Jeżeli ktoś szuka profi narzędzi to numerem jeden jest Bahco (były Sandvik):
http://www.bahco.com
Podejrzewam, że najlepsze jakościowo pochodzą z zakładów z Sandviken
costa brawa - 10-04-2011, 01:30
u siebie do warsztatu kupuje yato - calkiem przyzwoite i tanie - oraz kupilem 2 komplety kluczy plasko-oczkowych Topex premium czy jakos tak - powiem ze zaskoczony jestem ile wytrzymuja a kosztowaly grosze ( takie kupuje bo i tak po miesiacu zmieniaja wlasciciela albo miejsce lezakowania jest nieznane )
a konkret narzedzia to mam King Tony - nie do zdarcia grzechotki , sprytne przedluzki , pancerne nasadki - mam szafke cala (w sumie nie byla jakas kosmicznie droga bo niecale 1800 dalem z trzema szufladami pelnymi narzedzi ) i mam tez taka metalowa walizke z nasadkami grzechotka itp co zawsze na swieta sa w promocji ( kupilem za 200 kilka lat temu a ostatnio za 270 o ile pamietam )
o taki :
http://www.kingtony.com.p...to/4524MR-P.jpg
a taki komplecik co jest w nim wszystko tez mam chyba z firmy tengtools (sprawdze jutro) - bardzo fajny do auta bo wszystko w nim jest i nie trzeba szukac po szufladach albo mozna ze soba zabrac w droge - dalem za niego cos niecale 300 zl z 4 lata temu w jakies promocji - przedstawiciel handlowy mi przywiozl a na necie widze ze drozsze sa
cos podobny do tego ponizej w linku tylko inna konfiguracja - duza grzechotka, mala grzechotka , nasadki male , duze , przedluzane , srubokret na bity wszytkie rodzaje w komplecie, klucze plasko/oczkowe , i kilka przedluzek roznej dlugosci w dowolnej konfiguracji z redukcjami z malej grzechotki na duza i odwrotnie , takze redukcje z grzechotki na bity - bardzo mocne narzedzia czesto uzywam i nic nie uszkodzone nawet bity krzyzakowe jeszcze wszystkie orginalne
http://www.narzedziowy.co...f3deb008d553f93
a i jeszcze z Kuźni mam kilka narzedzi tylko ze w tym przypadku trafily mi sie kilka razy ( raz kombinerki i raz dwa klucze plasko oczkowe ze pekly ) - ale za to cena nie wiele wieksza od Topexa a narzedzia tez dobre
fj_mike - 10-04-2011, 01:33
costa brawa napisał/a: | z firmy tengtools |
Używam takich w pracy. Są naprawdę dobre. Nie miałem póki co z nimi problemu
Piwor - 10-04-2011, 09:47
fj_mike napisał/a: | (były Sandvik) | Mam ich wiertła do metalu.
mlun - 11-04-2011, 19:43
Ja zakupiłem jakiś czas temu komplet kluczy BASS. Kolega tez ma takie klucze trochę dłużej i jest zadowolony. Lekko ich nie traktuje i nic:)
tomek_tom - 11-04-2011, 20:10
a ja mam kpl kluczy NEO i jestem z nich bardzo zadowolony i naprawdę je polecam
http://www.neo-tools.com/...ych/08-635.html
motke - 12-04-2011, 08:25
kupiłem 4 miesiące temu narzędzia yato 3880. zestaw dobrze wyposażony i nie drogi (coś ok 345zł ). Z wad zauważyłem że nie jest to zestaw dla profesjonalisty. Grzechotka najmniejsza uszkodzona na starcie, a średnia uszkodziła się przy próbie odkręcenia zapieczonej śruby, a dokładnie kilka zębów poszło. co do samych kluczy i nasadek nie mam zastrzeżeń.
Gdybym miał teraz kupować polecił bym zestaw innej firmy. Kolega ma warsztat i używa zestaw narzędzi Jonnesway i Proxxon czy jakoś tak. Pierwszy zestaw nieznacznie droższy, a drugi sporo ale za to najlepszej jakości.
m6riano - 12-04-2011, 08:37
Jakiś czas temu za namową kolegi który pracuje w Liroju kupiłem właśnie grzechotke oraz kilka nasadek firmy PROXXON.Narazie nie miałem zbyt wiele okazji żeby ich użyć tak więc też nie przeszły w zasadzie żadnego poważniejszego testu..;-)
rav1984 - 28-04-2011, 10:05
ja od 3 lata temu kupilem zestaw kluczy STANLEY taki jak w linku poniżej
http://allegro.pl/klucze-...1569873606.html
i jak do tej pory nic z nimi się nie dzieje a już troche przezyly, szczerze polecam
Antyey - 15-05-2011, 03:11
Trochę tak "po ptokach" ale może się komuś przyda - narzędzia Snap On. Nie jest łatwo w Polsce dostać, ale się udaje. Cena trochę zaporowa, ale narzędzia nie do zdarcia.
Używaliśmy tego przy remontach turbin gazowych (teraz firma poszła po kosztach i dobre czasy się skończyły ) i nie ma siły aby je zniszczyć. W Stanach, gdzie związkowi mechanicy (czy jakkolwiek ich nazwać - z amerykańska millwright) mają własne narzędzia nigdy nie widziałem niczego innego jak tylko Snap on.
krzychu - 03-06-2011, 13:00
A ja po długich przemyśleniach kupiłem większy zestaw Beta 903A/93 na wyprzedaży (zestaw z tamtego roku za 335zł).
Wybierałem dość długo. Zaczęło się od Yato (duży wybór zestawów) i po przeanalizowaniu wszystkich łącznie z tymi po 200 części okazało się że potrzebuję raczej ~ 70 części (nasadek). A w takich zestawach Yato miało takie dziwne z młotkami, kombinerkami, czy pojedynczymi kluczami płaskimi. Do tego średnia renoma Yato więc dopadło. Potem proxxon ma fajny zestaw PROXXON 23286 65 elementów:
Który już prawie wygrał bo grzechotka z serii najmocniejszej proxxona. Do tego nasadki do rozmiaru 34.
Potem wróciłem do tej BETY która kiedyś widziałem i wygrała ponieważ:
- ma duże imbusy w zestawie do rozmiaru 12 (proxxon ma biedne 6)
- ma komplet dłuższych nasadek 6-13, 17, 19 (na nakrętki z długim gwintem)
- ma giętą przedłużkę na 1/4
- grzechotka 1/2 ma 72 zęby (proxxon chyba 42)
- spora renoma BETY
Z minusów jakie odkryłem to polerowane na błysk chromowanie - jakoś bardziej przypada mi do gustu satyna bo ten chrom na przedłużce regulowanej po 2 przesunięciach ma rysy i ciekawe czy po 100 razach nie zacznie rdzewieć... Do tego szkoda że torxy nie są w wersji secure (te z otworem), a tak po za tym na razie jest spoko i chyba wszystko co potrzebne jest.
Tak przy okazji kto mi odpowie jaki jest sens kupowania kluczy płasko-oczkowych? Nie lepiej kupić klucze płaskie i zestaw oczkowych odgiętych? Ilość kluczy i cena podobna, a większe możliwości chociażby jak trzeba skontrować śrubę to przecież przy płasko-oczkowych nie ma czym, a tak to jest czym?
|
|
|