To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] stary olej w skrzyni automat

zbyszekm2 - 05-01-2012, 13:00

tompol34 napisał/a:
Olej miałem najlepszy :D bo z bytowa, trochę ma jakiś dziwny taki zapach. Na bagnecie nie widziałem bąbelków. Skrzynia chodzi normalnie, nie szarpie i nie przeciąga. Po głębokich wodach nie śmigałem.

[ Dodano: 05-01-2012, 10:18 ]
Od czego mógłby się przypalić olej?

Najczęściej od tarczek spalonych. Mozę trzeba jeszcze raz wymienić olej.
Czasem jest tak, ze ktoś nie wymienia bardzo długo i tarczki są podpalone, albo ciąga nie umiejętniej auta itd.

tompol34 - 05-01-2012, 13:13

Tak pomyślałem, że potrzeba wymiany oleju, mam nadzieję że skrzynia jeszcze pojeździ? jakieś poświąteczne promocje na olej z bytowa? :D

[ Dodano: 06-01-2012, 19:19 ]
Czy to prawda, że olej Diamond ATF SP-III dla firmy mitsubishi produkuje firma Millermatic?

[ Dodano: 11-01-2012, 21:21 ]
dziękuję serdecznie!!!!!!!!!!! :p

artmit1 - 15-03-2012, 22:09

Witam
Przeglądając forum Mitsu w UK znalazłem ciekawy artykuł odnośnie jakości oleju DIAqueen spIII do ASB. Gość dość rozsądnie tłumaczy różnice pomiędzy DiaQueen SPIII a specyfikacją Dexron ATF SPIII . Wg niego obie specyfikacje mają się nijak do siebie , specyfikacja DiaQueen SPIII znacznie przekracza Dexron III. Dobry olej jest konieczny ponieważ temperatura pracy ASB w Mitsu jest wyższa niż innego automatu. Zalanie ASB olejem spec Dexron SPIII powoduje że szybko zbrązowieje a w skrajnych przypadkach zrobi się prawie czarny ( i facet straszy w konsekwencji zniszczeniem skrzyni). Artykuł jest z 2010, gość znalazł wtedy na rynku dwa oleje spełniające normę DiaQueen SPIII ( są wymienione w artykule).
Dla ciekawych link: http://www.pocuk.com/forums/viewtopic.php?t=113588

I co koledzy na to? :rolleyes:
Pozdro
Artur

PiotrKw - 16-03-2012, 11:04

artmit1 napisał/a:
I co koledzy na to? :rolleyes:

Instrukcja producenta mówi o DiaQueen SPIIM lub SPIII.
Nic nie wspomina o Dextronie dla AT.

Rander - 17-03-2012, 10:02

tomek5 napisał/a:
Ja w II Pajero mam zalany olej firmy MOPAR ATF 4+ podobno dobry.

To jest olej syntetyczny. Natomiast do Pajero II zaleca się mineralny. Ale może lepiej niech się wypowie Zbyszek lub ktoś bardziej rozeznany.

Dobrze Ci się sprawdza? Koloru nie zmienia?

kedas1 - 18-04-2016, 20:27

Witam Panowie powiedzcie mi czy ktoś stosował olej do automatu w Pajero III 3,2did taki jak RAVENOL ATF FLUID MM SP-III lub ktoś jest w stanie powiedzieć czy ten olej będzie właściwym zamiennikiem. Wg danych producenta spełnia on wszystkie wymagania Mistubiski, Hyundai itp...