Pajero III - [3.2 DID] stary olej w skrzyni automat
zbyszekm2 - 05-01-2012, 13:00
tompol34 napisał/a: | Olej miałem najlepszy bo z bytowa, trochę ma jakiś dziwny taki zapach. Na bagnecie nie widziałem bąbelków. Skrzynia chodzi normalnie, nie szarpie i nie przeciąga. Po głębokich wodach nie śmigałem.
[ Dodano: 05-01-2012, 10:18 ]
Od czego mógłby się przypalić olej? |
Najczęściej od tarczek spalonych. Mozę trzeba jeszcze raz wymienić olej.
Czasem jest tak, ze ktoś nie wymienia bardzo długo i tarczki są podpalone, albo ciąga nie umiejętniej auta itd.
tompol34 - 05-01-2012, 13:13
Tak pomyślałem, że potrzeba wymiany oleju, mam nadzieję że skrzynia jeszcze pojeździ? jakieś poświąteczne promocje na olej z bytowa?
[ Dodano: 06-01-2012, 19:19 ]
Czy to prawda, że olej Diamond ATF SP-III dla firmy mitsubishi produkuje firma Millermatic?
[ Dodano: 11-01-2012, 21:21 ]
dziękuję serdecznie!!!!!!!!!!!
artmit1 - 15-03-2012, 22:09
Witam
Przeglądając forum Mitsu w UK znalazłem ciekawy artykuł odnośnie jakości oleju DIAqueen spIII do ASB. Gość dość rozsądnie tłumaczy różnice pomiędzy DiaQueen SPIII a specyfikacją Dexron ATF SPIII . Wg niego obie specyfikacje mają się nijak do siebie , specyfikacja DiaQueen SPIII znacznie przekracza Dexron III. Dobry olej jest konieczny ponieważ temperatura pracy ASB w Mitsu jest wyższa niż innego automatu. Zalanie ASB olejem spec Dexron SPIII powoduje że szybko zbrązowieje a w skrajnych przypadkach zrobi się prawie czarny ( i facet straszy w konsekwencji zniszczeniem skrzyni). Artykuł jest z 2010, gość znalazł wtedy na rynku dwa oleje spełniające normę DiaQueen SPIII ( są wymienione w artykule).
Dla ciekawych link: http://www.pocuk.com/forums/viewtopic.php?t=113588
I co koledzy na to?
Pozdro
Artur
PiotrKw - 16-03-2012, 11:04
artmit1 napisał/a: | I co koledzy na to? |
Instrukcja producenta mówi o DiaQueen SPIIM lub SPIII.
Nic nie wspomina o Dextronie dla AT.
Rander - 17-03-2012, 10:02
tomek5 napisał/a: | Ja w II Pajero mam zalany olej firmy MOPAR ATF 4+ podobno dobry. |
To jest olej syntetyczny. Natomiast do Pajero II zaleca się mineralny. Ale może lepiej niech się wypowie Zbyszek lub ktoś bardziej rozeznany.
Dobrze Ci się sprawdza? Koloru nie zmienia?
kedas1 - 18-04-2016, 20:27
Witam Panowie powiedzcie mi czy ktoś stosował olej do automatu w Pajero III 3,2did taki jak RAVENOL ATF FLUID MM SP-III lub ktoś jest w stanie powiedzieć czy ten olej będzie właściwym zamiennikiem. Wg danych producenta spełnia on wszystkie wymagania Mistubiski, Hyundai itp...
|
|
|