To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Gaz w samochodzie - zakładać nie zakładać

Artii - 25-08-2005, 18:49

Jezeli sie zaklada odpowiednia instalke do odpowiedniego auta to dlaczego nie.

Jak narazie jest 6 do 1 :lol:

Matejko - 25-08-2005, 21:02

nie ma sie co oszukiwac i tak w wiekszosci przypadkow gaz zaklada bo ludzi nie stac na paliwo, tak jak mnie, ale nie gazuje :D wiec ogolnie za gazem tak i jesli zmienie auto na jakas benzynke to zamontuje gaz odrazu
kochajj - 26-08-2005, 08:22

jestem na TAK :D ... pewnie dlatego ze sam mam autko na gaz... musze sie pochwalić ze wczoraj odpaliłem autko na gazie... jak narazie jezdzi pieknie. oby dłuzej niz poprzednio(100km)... niestety instalacja którą posiadam nie jest typowa i serwis w polsce mozna uznać za zerowy... jak narazie testuje... pierwsze wrazenia: autko jedzie tak na gazie jak na paliwie z lekkim "+" na gaz... w niedziele tankuje czysty propan i zobaczymy :twisted:
tomekrvf - 29-08-2005, 11:37

Jestem za pod warunkiem że nie montuje się jakiegos badziewa niszcząc przez to auto.
Grześku - 29-08-2005, 14:04

Jestem przeciwnikiem gazu w autach wyższej klasy, a tłumaczenie że ma się dobre auto a nie ma się kasy na paliwo jest dla mnie śmieszne. Bo skoro nie stać gościa na paliwo to po co kupił taka brykę ?
Widok na stacji benzynowej, gdy kierowca chociażby A6 podjeżdza pod LPG budzi niesmak, a poza tym jest doskonała alternatywa - diesel.
Poprzednio miałem poloneza, tani samochód, tania instalacja, tanie paliwo - to ma sens, ale jak chce się mieć dobrej marki samochód to trzeba mieć i styl do tego. O pieniądzach nie wspomnę.
Gaz tak, ale w niższym (tańszym) segmencie aut.

Anonymous - 29-08-2005, 14:37

Dla mnie gaz przegrywa z kilku banalnych przyczyn:
- lubię mieć nie ograniczony niczym bagażnik
- nie lubię zbyt często odwiedzać stacji benzynowej - tankowanie co 300 - 400 km oznaczałoby, że musiałbym przeciętnie 2 razy w tygodniu tankować, a dla mnie to za dużo
- na kwestie tachnicze się nie wypowiadam co do wpływu gazu na silnik, bo się nie znam, tyle co czytałem zwolenników i przeciwników, to zwolennicy gazu jakoś mnie (może jeszcze) nie przekonali, dla mnie na chłopski rozum, to skoro samochód został stworzony pod zasilanie na benzynę, to gaz jest jakąś ingerencją nie do końca pożądaną
- jazda na "podwójnym gazie" :wink: - uświadomiłem sobie, gdy ostatnio jechałem z kolegą, który ma gaz i tankował na stacji, a ja siedziałem na tylnym siedzeniu, szczerze mówiąc czułem się nieswojo mając świadomość, że ktoś tankuje coś, co nie jest do końca bezpieczne (skoro paliwo można tankować samemu, a gaz nie, to chyba nie jest)
Silnik może się zapalić, ale jest w komorze silnika, a za nim siedzę ja, z tyłu dzieci, przy gazie - to coś może wybuchnąć, a wówczas na "pierwszy ogień" idą pasażerowie z tyłu.
Pewnie powiecie, że nie może wybuchnąć ?

Kofi - 29-08-2005, 14:57

Jak widze jakas 3 litrowa fure typu omega, sigma czy cos w tym guscie (bez turbo i innych udziwnien) jak sie tankuje na gazie to ok. Wiadomo silnik swoje spala na gazie jezdzi sie zawsze taniej.
Natomiast najbardziej rozbraja mnie widok tankujacych cinkłoczento 0,7l. Ludzie. Przeciez same przeglady, wymiany swiec, filtrow itp robione zgodnie z instrukjca beda powodowac ze jazda na gazie bedzie nieoplacalna. Tym bardziej ze takie cinkło pali jakies smiensze ilosci paliwa.
Gaz TAK, chociaz niezawsze.

Pamietacie "Nagą broń"?
- Co to za samochod?
- Yougo. Nie szybkie, ekonomiczne.

Dobry diesel (turbo common rail) + chip. TO JEST TO!!! Szybkie, ekonomiczne :)

Grześku - 29-08-2005, 15:01

I know Kofi :mrgreen:
tomekrvf - 29-08-2005, 15:08

Grześku napisał/a:
Jestem przeciwnikiem gazu w autach wyższej klasy, a tłumaczenie że ma się dobre auto a nie ma się kasy na paliwo jest dla mnie śmieszne

To wstyd jeździć drogim autem na gazie? To może wstyd jeździć Dieslem? Też taniej

josie - 29-08-2005, 16:53

No to się dowiedziałem że gaz to wstyd... Wstyd że się nie chce płacić zbójeckiej akcyzy i podatku? Co z tego że auto jest drogie i luksusowe? To znaczy że taki ktoś musi pokazać że faktycznie ma kasę i może tankować benzynę? Może taki samochód był jego marzeniem, na które wydał ciężko uciułane pieniądze albo spłaca raty i chce jeździć ekonomicznie.
Kofi - 29-08-2005, 17:46

Pamietajmy ze kazdy tu przedstawia swoja opinie a te sa jak to Hubert mowi...wiec nie zaczynajmy kłótni.
Grześku - 29-08-2005, 17:55

A czy ja powiedziałem że to wstyd? Nic takiego nie napisałem, ponadto dodałem że sam miałem auto na gaz. Swojego diesla się nie wstydzę a to że olej napedowy wychodzi mnie taniej to dodatkowy plus.

josie napisał/a:
...taki samochód był jego marzeniem, na które wydał ciężko uciułane pieniądze albo spłaca raty....

Josie, bez obrazy ale porywanie się z motyką na słońce to kiepski argument za montażem gazu, jeżeli chce się mieć klasę to się trzeba liczyć z konsekwencajmi.
Powtarzam jeszcze raz, gaz to nie wstyd ale czy ktoś z was chciałby mieć evo VIII na gaz??

Anonymous - 29-08-2005, 17:59

ja !!!!!!!!!
moze byc nawet na kasztany aby to bylo evo :)

a tak serio to wlasnie chodzi o to ze do evo jak i np subaru wrx gazu sie nie zaklada, a ludzie kupujacy takie auta nie kupuja ich z oszczednosci

Hubeeert - 29-08-2005, 18:09

borecki napisał/a:
do evo jak i np subaru wrx gazu sie nie zaklada

Uwierz mi zakłada się :evil: widziałem już nawet WRX STi jak tankował gaz - myślałem że się posikam ze śmiechu.
A już na poważnie moje zdanie jest takie samo jak tomkarvf - jeżeli już to
tomekrvf napisał/a:
Jestem za pod warunkiem że nie montuje się jakiegos badziewa niszcząc przez to auto

I tyle.

Kofi - 29-08-2005, 18:32

A ja znam typa co montowal gaz do sti wrx. Mowi ze do dzis jezdzie bez problemu. Ale ten sam koles powiedzial mi ze bez problemu mozna zagazowac GDI. Tyle w tym temacie.