To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moja Ci ona

wojzi - 06-02-2012, 02:36

Z Cari w sumie nic ważnego się nie dzieje więc i jej życie opisuję na blogu a nie tutaj, bo jakiś super istotnych faktów nie ma.

Od czasu ostatniego wpisu w sumie zakupiłem skrobaczko zmiotkę do szyb i Olej silnikowy Mobile S Synt 5W40 - bo chyba trochę bierze olej tak od górnego do dolnego znacznika na bagnecie w 3000 kilometrów.

I trafił jeszcze fotelik samochodowy do środka - w sumie dwa, ale jeden już wcześniej. I to by było na tyle.

Do nie dawna.

Bo odkąd zaczeła się faktyczna zima to:
- pali na dotyk - to akurat super

ale

- na zimnym silniku (pierwsze 2-3 minuty) jakby brak mocy - wchodzi na obroty, ale tylko głośno pracuje, a jakoś nie ten zryw. To normalne czy się niepokoić?
- zaraz po odpaleniu skrzynia biegów ciężej chodzi - potem OK. Też pytanko: norma czy coś nie teges?

I teraz dwie rzeczy:

- cosik piszczy na zimnym jak się maksymalnie skręci kierownicę i czasem jak się wciśnie sprzęgło (przy wyjeździe z parkingu). Jakiś pasek czy co?
- Misiek zaczął śpiewać. Po odpaleniu wydaje jakieś takie górne C - no może A / H (całkiem nawet ładne) - nie mam zielonego pojęcia co to jest. Też norma na mrozie czy drążyć temat?

Te same fakty, ale w ładniejszy sposób podane oczywiście jak zwykle w wiadomym miejscu.

Aha wczoraj przejechałem swój siedmiotysięczny kilometr Miśkiem :D

mkm - 06-02-2012, 06:21

wojzi napisał/a:

- na zimnym silniku (pierwsze 2-3 minuty) jakby brak mocy - wchodzi na obroty, ale tylko głośno pracuje, a jakoś nie ten zryw. To normalne czy się niepokoić?

Trochę niejasno opisujesz więc napiszę, że nie wiem… :mrgreen: ale jak przechodzi po 2-3minutach to bym się zbytnio nie przejmował. :wink:
Ja jakbym chciał przypałowac zmarzniętego Colta to podejrzewam, że przez 2-3minuty tez by zrywu nie było :biggrin:
Chyba, że chodziło Ci o cos innego...

wojzi napisał/a:

- zaraz po odpaleniu skrzynia biegów ciężej chodzi - potem OK. Też pytanko: norma czy coś nie teges?

Przy tych temperaturach twierdzę, że norma.

wojzi napisał/a:

- cosik piszczy na zimnym jak się maksymalnie skręci kierownicę i czasem jak się wciśnie sprzęgło (przy wyjeździe z parkingu). Jakiś pasek czy co?

Może być pasek, ale dla świętego spokoju sprawdź ilość płynu we wspomaganiu.

wojzi napisał/a:
Misiek zaczął śpiewać. Po odpaleniu wydaje jakieś takie górne C - no może A / H (całkiem nawet ładne) - nie mam zielonego pojęcia co to jest. Też norma na mrozie czy drążyć temat?

To może być pasek, ale prawdę pisząc nie mogę sobie zobrazować tego górnego C, które może równie dobrze być A/H… :doubt: Pasek nie wydaje „ładnych” dźwięków… :doubt:
Odpalasz z wciśniętym sprzęgłem?

wojzi - 06-02-2012, 15:57

mkm napisał/a:
Może być pasek, ale dla świętego spokoju sprawdź ilość płynu we wspomaganiu.

A jak się to robi -wiem odeślecie mnie do technicznego do Cari :D .

mkm napisał/a:
To może być pasek, ale prawdę pisząc nie mogę sobie zobrazować tego górnego C, które może równie dobrze być A/H… Pasek nie wydaje „ładnych” dźwięków…

No włąśnie chodzi o to, że nie jest to jakiś nieprzyjemny dźwięk.

mkm napisał/a:
Odpalasz z wciśniętym sprzęgłem?

Tak, odpalam na ludzie z wciśniętym sprzęgłem.

wojzi - 24-02-2012, 23:35

Dziś około godziny 18 Cari stuknęło 180 000 km. :D Z czego pod moim butem nieco ponad 7000
wojzi - 24-03-2012, 00:06

No i stało się. W czwartek Cari dostała ubezpieczenie, a wczoraj przegląd, co jak nic oznacza, że jest ze mną od roku i od tego czasu nieustannie cieszy moją michę.

Od tego czasu ma wymienione
1. Płyny i filtry
2. Komplet rozrządu
3. Przednią szybę
4. Hamulce z tyłu
5. Przeczyszczoną przepustnicę

Do zrobienia ma jeszcze
1. Kopuły pod amortyzatorami - czy jak to zwał z przodu
2. Łożysko kopuły od amortyzatora przód
3. Prawdopodobnie hamulce z przodu - od jakiegoś czasu przy jeżdzie słychać pisk podobny do tego jaki miałem przed wynianą z tyłu

Oprócz tego chciałbym żeby przeszła polerkę i regenerację lakieru - ale na to kosztowo raczej szans nie ma. Tak że poprzestanę na tym, że ją w końcu kiedyś umyję.

Więcej z wrażeń - powiem krótko, niezwykle pozytywnych - z użytkowania Cari znajdziecie na poświęconym jej blogu , a szczegółowe zestawienia na auto centrum.

Tu powiem tyle, że auto jest cud miód malina. I mimo mankamentów ma w sobie to coś. Zresztą kurde no super jest. A największą jego zaletą jest dołączony do niego pakiet MitsuManiaków :D

Ale żeby nie było tak różowo... zakatrupicie mnie - ale jak mi się podobają Gale tak nie żałuję, że wybrałem Cari. I stwierdzicie, że jestem wariat, ale bardziej mi się podoba brzmienie GDI niż V6.

Co nie zmienia faktu, że na jakby się Galnawinął, to bym się na niego przesiadł :P

robertdg - 24-03-2012, 07:21

wojzi napisał/a:
Ale żeby nie było tak różowo... zakatrupicie mnie - ale jak mi się podobają Gale tak nie żałuję, że wybrałem Cari. I stwierdzicie, że jestem wariat, ale bardziej mi się podoba brzmienie GDI niż V6.

Co nie zmienia faktu, że na jakby się Galnawinął, to bym się na niego przesiadł :P
Upoluj jakiegos na Krakowskim skrzyżowaniu i jak dobrze wycelujesz :P :mrgreen:
Rebelias - 24-03-2012, 22:34

wojzi napisał/a:
Kopuły pod amortyzatorami - czy jak to zwał z przodu

Masz na myśli kielichy??

wojzi - 25-03-2012, 13:11

Rebelias napisał/a:
wojzi napisał/a:
Kopuły pod amortyzatorami - czy jak to zwał z przodu

Masz na myśli kielichy??

Kopułka amortyzatora lewy przód - tak mi napisał Leszek.

Co do tego co bym jeszcze chciał zrobić to spojler z tyłu taki mały - podobają mi się takie w Cari - ale to pewnie bardzo odległa przyszłość za kilka lat.

Natomiast nigdy bym Cari nie uglebił - na naszych drogach przy jazdach zazwyczaj pełnym samochodem z bagażami to najkrótsza droga do załatwienia autka :) .

mkm - 26-03-2012, 15:17

Po wczorajszym maskowaniu u Tomka, dzisiaj szybkie picowanie ran ulicznych Cari wojzi-ego.
Tu już bez maszyny za wiele się nie wskórało, ale trochę lepiej jest :wink:

Tomek - 26-03-2012, 15:41

eno, wojzi - Ty to masz profi obcierki
nie to co ja, taka amatorka

a robota mkm-a :lol:

m6riano - 26-03-2012, 15:43

Do listy moich życzeń wielkanocnych dorzucam przenosiny mkm, do Warszawy (Deejay oraz Robertdg już na tej liście są..jak i paru innych wariatów..;-)
wojzi - 26-03-2012, 15:48

m6riano napisał/a:
Do listy moich życzeń wielkanocnych dorzucam przenosiny mkm, do Warszawy

Nie ma mowy. Nie oddamy go nikomu.

m6riano - 26-03-2012, 16:05

wojzi napisał/a:
Nie oddamy go nikomu.

skrzykne ekipe i sie kidnaping zrobi...;-)

Anonymous - 26-03-2012, 16:25

mkm, że się tak doczepię :P można fotki w tym samym świetle zrobić ? bo przy obu robotach zdjęcia przed i po pstrykane przy zupełnie różnym świetle i ustawieniach aparatu :P

coś w ten deseń np:

Tomek - 26-03-2012, 19:18

dzisiaj widziałem efekty pracy na żywo
potwierdzam - profi robota