To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Zaczęło się od kontrolki ABS

robertdg - 28-04-2011, 11:27

Krzyzak, podałem przybliżoną cene z dostawą :P
m6riano - 28-04-2011, 15:18

Krzyzak napisał/a:
robertdg napisał/a:
ORyginalne łożysko KOYO w sklepie to koszt w granicach 280zł

u Japaneze 240 zł

Tak samo u mnie w sklepie na Modlińskiej (z moich taksówkarskimi zniżkami;-)

emefe - 10-05-2011, 15:08

Okazało się że miałem rozkręcone śruby trzymające koło i stąd stukanie, wibracje, itd. Nie wiem jak mogą się koła same odkręcić. Może mnie ktoś nie lubi, albo ktoś miał chęć na moje fele.
Tak więc, wszystko ładnie śmiga, ale niepotrzebnie nabyłem:
Komplet łożysko wzmocnione + piasta firmy TJB - 2 lata gwarancji - oddam za 250zł razem z wysyłką. Dorzucam paragon z all-parts jako podstawa gwarancji.

Aha, sama zgasła kontrolka ABSu. :?:

m6riano - 10-05-2011, 16:59

Też tak miałem...nakrętki sie poodkręcały od luzu na łożysku..prawdopodobnie..
dawidbori - 11-05-2011, 19:59

mam problem nie dziala abs wymienialem jeden czujnik
raz dziala raz nie
jak juz dziala to dziwnie cos terkocze i przy malej predkosci jak naciskam to pedal strasznie skacze i te dzwieki slychac dziwne jak by pompy wczesniej tego nie bylo
2 sprawa jak swieci to nie dziala ale jak juz jade i wylacze zaplon i wlacze to gasnie kontrolka absu i dziala tylko dziwnie tak jak juz wspomnialem przy malej predkosci naciskam pedal a on warjuje i te dziwne dzwieki slychac pomozcie

robertdg - 11-05-2011, 20:14

dawidbori, sprawdź kody błędów
dawidbori - 14-05-2011, 16:26

no sprawdzilem i wymienilem czujnik lewy tył

[ Dodano: 18-05-2011, 22:41 ]
ale problem zostal dalej ten sam

robertdg - 05-07-2011, 21:35

emefe napisał/a:
Zwalony czujnik ABSu w przednim lewym kole.
A nie bo pęknięta zębatka ABS :P
yaro1976 - 06-07-2011, 09:12

W temacie ABS-u podzielę się z wami moim problemikiem, mianowicie wymieniałem łożysko lewy przód, wymiana poszła sprawnie, jednak po montażu w drodze powrotnej z wioski na suchym asfalcie przy minimalnej prędkości (zatrzymywałem się) z lekko przyciśniętym hamulcem zaterkotał mi pedał, zdziwiłem się, ale zignorowałem. Jednak sytuacja się powtarza, nieregularnie, przy lekko wciśniętym hamulcu, czy to podczas manewrowania, czy to przy lekkim dohamowywaniu przed światłami ABS czasami sobie trytnie raz czy dwa. Sprawdziłem wieniec ABS i czujnik w kole które robiłem, przeczyściłem ze smaru, którym tam psikałem i nadal bez zmian. Kontrolka ABS nie zapaliła się ani razu. ABS jako taki normalnie działa, przy mocniejszych hamowaniach nie zdarza mu się zatyrkotać, tylko przy lekkim naciskaniu na pedał.
Jak myślicie co może być przyczyną takiego zachowania?

mariusz00212 - 17-07-2011, 17:26

Witam wszystkich u mnie tez zalacza sie abs podczas lekkiego hamowania . A ostatnio slyszalem w czasie jazdy jak by sam abs terkotal . Mial ktos podobny problem ?
bezwa - 22-07-2011, 10:32

yaro1976 napisał/a:
Ja mam identyczny problem, po odpaleniu kontrolka abs się nie świeci, przy małych prędkościach abs łapie dosłownie po lekkim dotknięciu pedała hamulca (przy prędkościach powyżej 50-60 nie łapie), czasem słysze stukotanie nie wciskając hamulca, byłem ostatnio na komputerze, mechanik powiedział że czujniki są ok, bo prędkość na każdym zmienia się proporcjonalnie czyli tak jak powinno być. Przyczyny powinienem szukać w sterowniku abs lub instalacji. Może ktoś miał podobną sytuację i jakoś udało się to zrobić, nie sztuka jechać do elektromechnika i zostawić kilka stów za sprawdzenie instalacji. Jeśli uda mi się coś zrobić napiszę w tym temacie:)
yaro1976 - 02-09-2011, 14:07
Temat postu: poszukuję czujnika ABS
dobra pany, potrzebuje odpowiedzi na pytanko, czy w EA występowały różne czujniki ABS-u ze względu na rocznik i zastosowaną zwrotnicę?
tzn czy czujnik z 1-dnotłoczkowca będzie pasowała do zwrotnicy na 2 tłoczki, nie wiem czy nie będzie czujnik za krótki czy też za długi?

Marcino - 27-09-2011, 09:22

yaro1976 napisał/a:
W temacie ABS-u podzielę się z wami moim problemikiem, mianowicie wymieniałem łożysko lewy przód, wymiana poszła sprawnie, jednak po montażu w drodze powrotnej z wioski na suchym asfalcie przy minimalnej prędkości (zatrzymywałem się) z lekko przyciśniętym hamulcem zaterkotał mi pedał, zdziwiłem się, ale zignorowałem. Jednak sytuacja się powtarza, nieregularnie, przy lekko wciśniętym hamulcu, czy to podczas manewrowania, czy to przy lekkim dohamowywaniu przed światłami ABS czasami sobie trytnie raz czy dwa. Sprawdziłem wieniec ABS i czujnik w kole które robiłem, przeczyściłem ze smaru, którym tam psikałem i nadal bez zmian. Kontrolka ABS nie zapaliła się ani razu. ABS jako taki normalnie działa, przy mocniejszych hamowaniach nie zdarza mu się zatyrkotać, tylko przy lekkim naciskaniu na pedał.

Mam podobne objawy, po naprawie hamulców, ale dodatkowo coś mi stuka w tylnym prawym kole, myśle ze coś poszło od jeżdzenia codzienie min 2x po płytach betonowych objazdem z 2km.

xcracing - 27-09-2011, 09:39

yaro1976 napisał/a:

Kiedyś wymieniano mi w warsztacie w moim ówczesnym EA piastę przedniego koła, po wymianie wyjeżdżam sobie spokojnie na ulicę i na podporządkowanej mało się nie zabiłem bo włączył się ABS i samochód przestał hamować. Po sporej awanturze i wypieraniu się winy przez mechaników okazało się, że uszkodzeniu uległa taka zębatka przy pieście w oparciu o którą działa czujnik ABS. Wyłamało się tam kilka ząbków. Nie znam się zbytnio na funkcjonowaniu tego mechanizmu a sprawa miała miejsce z 5 lat temu i mogę wszystkiego nie pamiętać, w każdym razie wymiana zębatki pomogła.

mackbeth - 27-09-2011, 11:27
Temat postu: Re: poszukuję czujnika ABS
yaro1976 napisał/a:
dobra pany, potrzebuje odpowiedzi na pytanko, czy w EA występowały różne czujniki ABS-u ze względu na rocznik i zastosowaną zwrotnicę?
tzn czy czujnik z 1-dnotłoczkowca będzie pasowała do zwrotnicy na 2 tłoczki, nie wiem czy nie będzie czujnik za krótki czy też za długi?

Ja miałem czujnik ze zwrotnicy przedniej z Avance 2001 V6 i był za krótki (mam SE99') Więc wynika z tego że były rożne czujniki...