[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] LPG nie ma mocy
KaWu - 28-04-2011, 22:55
5wi5tak napisał/a: | Jeden z filtrów (czarny, plastikowy) sprawdziłem i jest bez zarzutów |
A jak sprawdziles Filgaza Musialbys go rozciac ... wtedy tylko drugi trzeba zalozyc. Po takim okresie nieuzywania - konieczna wymiana.
Samhain napisał/a: | jeżeli auto wcześniej chodziło dobrze to na pewno nie jest to długość przewodów które idą od wtrysków bo wtedy też byś miał spadek mocy fakt że powinny one być jak najkrótsze no ale cóż ja osobiście robiłem kiedyś Vectrę B która miała najdłuższy przewód do gazu jakieś 50cm |
Przewody tez moga byc juz zaklejone i konieczna jest wymiana po okresie nieuzywania.
Oczywiscie zaczalbym tez od czyszczenia reduktora lub wymiany bo na bank nie bedzie dzialal ok - i to pewnie glowna przyczyna problemow.
Valteki pewnie tez beda do "naprawy"-nieuzywane i w pozycji lezacej pewnie juz poklejone.
Zobacz tez czy reduktor podczas pracy na gazie nie puszcza ci gazu do plynu chlodzenia. Uszczelnienia w nim moga juz nie trzymac.
danielxc717 - 29-04-2011, 08:33
Po regeneracji reduktora jak i tak długiej nieużywalności gazu przydał by się przede wszystkim ustawienie map gazu. Jestem pewien, że jak przywrócisz gaz pod względem mechanicznym do ładu to bez regulacji auto będzie się dławić/krztusić gasnąć.
szakal222 - 01-05-2011, 13:23
no to moja propozycja jest taka po regeneracji i czysczeniu wszystkiego co moze sie zasyfic mapy gazu nowe bo z tego co mowisz ze strzela itd to go poprostu zalewa ma za bogata mieszanke mialem to samo w mondeo i pomoglo i przez to auto nie ma tez mocy
5wi5tak - 01-05-2011, 17:27
no to tak: filtry w miarę ok, ale jadę niedługo do Polski i kupię filtry oraz interface do gazu (mam nadzieję, że dam radę go sam wyregulować). Reduktor nie cieknie - ani woda, ani gaz. Wczoraj na gazie przejechałem 300 km, kilka razy przełączył się na benzynę na 10 sekund i spowrotem na gaz. Zdarza się, że przełącza z benzyny na gaz (nawet przy pustym zbiorniku), ale to sporadycznie. Samochód przez te 300km jechał nawet ok, zero kichania tylko delikatne drgania jakby mieszanka nie ta. Za kilka tygodni bede miał wszystkie graty i zacznę działać. Mam nadzieję, że jest wśród Was ktoś, kto będzie mógł pomóc z interfejsem..
pozdrawiam
|
|
|