To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Reflektory/lampy CARISMA

mkm - 02-05-2011, 03:56

remi napisał/a:
Moim zdaniem z tego ostatniego lepszy jest nowy depo nawet jeśli się szybciej zużywa.

Niestety nie.
DEPO to najtańsze zamienniki. J
uż lepiej brać TYC. To też DEPO, ale lepszej jakości.
DEPO od początku nie wyglądają (z daleka widzisz, że "coś nie tak jest z przodem" bo lampy albo wpadną, albo są wyłupiaste - zależy od montującego, bo każda lampa jest inna więc ze spasowaniem bywa różnie), odcięcie światła rozmazane, mocowanie i stabilność odbłyśnika kiepskie, szczelność lampy także, miejsca na silnik niby są, ale jak przychodzi do montażu to lepiej z nich zrezygnować, jakość "lustra" masakryczna itd. itp.
Naprawdę lepiej poświęcić dłuższą "chwilę" na wymycie i "remont" ori lamp niż kupować badziewie.

Morfi - 02-05-2011, 13:47

mkm, mam 1 depo i zdecydowanie jasniej swieci od uzytwanej helli.
Anonymous - 02-05-2011, 14:14

Morfi, a ja kupując czarne lampy do Carismy kupiłem jedną nową Hellę, jedną nową Depo. Czemu tak? Po prostu była dobra oferta. Zamiast kompletu za 600 zł za nowe Helle kupiłem pojedyńczo Hellę za 210 i Depo za 125 zł bez silniczka (a takowe miałem dwa luzem).

Jak wrażenia? Po pierwsze Hella lepiej świeci. W Depo światło jest rozproszone. Co więcej - Hella idealnie pasuje, a przy Depo jest szczelina na 1 cm od błotnika. Przy dwóch ori Hellach przód był idealnie spasowany.

robertdg - 02-05-2011, 14:41

Cytat:
Jak wrażenia? Po pierwsze Hella lepiej świeci. W Depo światło jest rozproszone. Co więcej - Hella idealnie pasuje, a przy Depo jest szczelina na 1 cm od błotnika. Przy dwóch ori Hellach przód był idealnie spasowany.
Było się wybrać do rzeźbiarzy - oni by poradzili :P
szuwar - 07-05-2011, 18:34

koledzy to jeszcze proszę o pomoc, wymieniłem żarówki na wcześniej wspomniane +90, efekt mizerny, ale nie z winy żarówek, bo zauważyłem że więcej kurzu w reflektorze niż powietrza :) przez szkło nie było widać. Czy ktoś mnie może poinstruować jak się wyjmuje lampę, bo z obserwacji mojej - czyli totalnego laika wygląda na to że jest przymocowana tak, że musiałbym odkręcić trochę blach ... może parę wskazówek ? aby poszło szybko i bezboleśnie
Saqu - 07-05-2011, 20:39

odpisałem Ci odnośnie lamp w temacie z tym chromem :P
kierunkowskaz masz przykręcany do reflektora i na zatrzask, z góry chyba albo od tyłu, jakoś tak można wykręcić śrubkę i zdjąć z zatrzasku, wyjmujesz go i widzisz mocowanie reflektora.

remi - 09-05-2011, 14:54

Tak zgadza się. Najpierw otwierasz maskę, potem śrubokrętem od góry odkręcasz jedną śrubkę od kierunkowskazu (proponuję śrubokręt z końcówka magnetyczną) potem wyciągasz kierunkowskaz do przodu, w instrukcji piszą że można go lekko podważyć ale musisz podłożyć jakąś szmatkę żeby lakieru nie porysować. Jak ściągniesz kierunek to zobaczysz dwie nakrętki (chyba 10) odkręcasz je a potem jeszcze dwie które są w komorze silnika, odpinasz kable i delikatnie reflektor wyciągasz.
wolf85 - 11-05-2011, 00:44

Czołem!
Co do jednego mogę się zgodzić - lampy DEPO niekoniecznie idealnie pasują no i wsadzenie silniczka wymaga dość dużej siły i uporu :/
Ale generalnie, biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość / jakość używek/jakość starych lamp, to moim zdaniem jest to dobry wybór - świecą nieźle, może trochę rozpraszają zbytnio ale zdecydowanie jest lepiej niż na starych Hellach (pozdrawiam Panów z naczep rzucających kamieniami.... :x :roll: )

No i faktem jest - nie trzeba zdejmować zderzaka , za to warto wyjać aku - odrobinę więcej miejsca się robi... :)

szuwar - 14-05-2011, 19:27

dzisiaj pobawiłem sie w mycie reflektora, kurzu było tyle co na regałach w magazynach, ale dałem radę :) . Niestety moje 13 letnie sreberko tu i ówdzie zniknęło więc lepiej dużo nie będzie. potestuję w nocy i opiszę wrażenia ...
Saqu - 21-05-2011, 23:27

Witam, żeby nie zakładać nowego tematu dopiszę tutaj, a mianowicie... Jak by ktoś miał nie potrzebne lampy do carismy przed liftem i chciał je wyrzucić na śmieci, to chętnie je przygarnę za jakiegoś browarka ;) grunt żeby miały całe szkło, mogą być wypalone, żółte itp ;)

Jak coś to proszę na pw ;)
pozdro :)