Carisma - Techniczne - Pykanie na zimnym silniku w Carisma II 1.6
jolly69 - 06-05-2011, 18:10
Kolego podjedź do mechanika co chociaż raz w życiu widział Mitsubishi i powiedz żeby wyregulował zawory, u mnie w naprawdę nietanim serwisie wzieli za to 40 zł, więc naprawdę chyba nie ma na co czekać. Jak Ci nie pomoże to lej ten ceramizer gdzie tylko chcesz
bobimasa - 06-05-2011, 21:28
Dzisiaj fachura od mitsu potwierdził, ze ma hydrauliczne i dał wskazania do dalszej jazdy. Niby to nic groźnego, ten typ tak ma...
Uszczelkę kupiłem i next week pojadę do mechanika, żeby zdjał pokrywę i ostatecznie dał werdykt. Od razu świeczki wymienię.
Może jakieś zakłady?
Daję dychę, ze ma regulację na blaszki.
Zapraszam do typów.
ps. największe w Polsce sklepy z częściami do japonców nie mają popychaczy hydraulicznych do tego modelu silnika
pawelsonx - 06-05-2011, 21:57
ma regulacje na śrubę a luz sprawdza się szczelinomierzem sprawdzone po twoim vinie w programie z salonu mitsubischi.
przecież wystarczy korek zdjąć i lustereczkiem oblukać takim od dentysty
mechanik powinien to mieć włącznie z stetoskopem
Podaj adresy tych fachowców żeby na przyszłość omijali ich klubowicze.
[ Dodano: 06-05-2011, 22:03 ]
proszę o przelanie dychy na moje konto paypal
jolly69 - 06-05-2011, 23:37
poddaje się.... życzę miłej wymiany hydraulicznych popychaczy
bobimasa - 07-05-2011, 09:14
Spoko, dychę masz jak w banku i rabat w moich sklepach www.x-storm.pl i www.hdspot.pl (mam nadzieję, ze admin za reklamę mnie nie opierniczy).
W poniedziałek postaram się potwierdzić wersję, chociaż ów mechanicy z warsztatu wszyscy mają Mitsubishi, zobaczymy czy tylko mają... Argumentował, że te najmocniejsze wersje 1.6 103 KM mają już inaczej niż wersje poniżej 2000r z mniejszą mocą. Sklep i warsztat na ul. Żródlanej w Poznaniu.
Dzisiaj uzupełniłem troszkę oleju i szybciej cykanie ustało, a na początku nie było wcale słychać po odpaleniu.
Jeśli macie namiary na kogoś w Poznaniu to będę wdzięczny, znalazłem kilku, ale nikt na PW nie odpisał.
ttomek550 - 11-05-2011, 17:34
Z tego co ja się orientuję to Ci fachowcy, których mamy na przyszłość omijać chyba jednak mają rację, bo ja mam stary silnik 90KM i mam zawory do regulacji, bo przy przebiegu 300 000 km jeszcze nigdy nie były regulowane (i ciągle nie mam czasu z tym podjechać ) ale co i raz z różnych źródeł słyszę, że w tych nowszych silnikach są hydrauliczne regulatory zaworów i jeden mechanik nawet się zdziwił, że ten mój stary silnik nie ma tam hydraulik ;p
A żadnego ceramizera tam nie próbuj wlewać!!! Nawet przy przebiegach 500 000 km to i tak szkoda silnika
jolly69 - 11-05-2011, 21:17
z tego co wiem to we wszystkich Carismach 1,6 oznaczenie silnika jest 4G92, gdyby różniły się tak ważnym szczegółem jak konstrukcja głowicy to by chyba miały inne oznaczenia, może te "nowsze silniki" co o nich mechanicy legendy opowiadają to GDI po prostu bo jednak z tymi silnikami Carism jest chyba najwięcej
bobimasa - 12-05-2011, 08:24
Sorki, że nie odpisywałem, ale mam przeprowadzkę. Temat sprawdzę i napisze na pewno co i jak. Póki co można obstawiać
jolly69 - 23-05-2011, 19:57
bobimasa, jak tam popychacze ?? nic się nie odzywasz a tu ludzie domy pod zastaw wzieli, żony do lombardu odstawili a rozwiązania zagadki nie ma
bobimasa - 25-05-2011, 14:27
Już po przeprowadzce.
Właśnie jadę do warsztatu w Gdańsku przy ul. Sympatycznej. Podobno robią japońce i amerykańce. Się okaże.
pozdrawiam
Jak macie warsztat godny polecenia w Gdańsku to piszcie
[ Dodano: 25-05-2011, 15:04 ]
Sorki. Na ul. Szczęśliwej za Auchan przy obwodnicy
[ Dodano: 20-06-2011, 08:47 ]
Jestem
Więc tak, po sprawdzeniu programem z serwisu ku wielkiemu zdumieniu wszystkich przy tym obecnych okazało się, że ma regulowane. Ale to jest już drugorzędna sprawa, bo po zmianie oleju na Castrol 10W40 czyli taki sam jak był półsyntetyk cykanie ustało. Co dziwne to wcale mogły być nie zawory wg mechanika.
Teraz szukam takich okragłych uszczelek pod pokrywę tam gdzie są świece, bo mam tylko pod samą pokrywę, jak wymieniałem świece to widziałem że są lekko zabrudzone więc trzeba je wymienić i przy okazji będzie widać zawory jakie są, bo w sumie to głowy nie dam kto ma rację
Dam znać co i jak, jeśli są jeszcze jacyś zainteresowani
pozdrawiam
[ Dodano: 20-06-2011, 09:02 ]
Czy ktoś wie, gdzie je mogę dostać? Nigdzie nie ma... są tylko do 1.9D, do 1.6 103KM 2011 jest tylko ta duża uszczelka...
|
|
|