To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Czym zmyć ślady kleju z lakieru?

wojzi - 26-05-2011, 20:34

Krystian990 napisał/a:
Tak jak kolega wyżej napisał zmywacz sylikonowy

No, a gdzie takie cudo można kupić? W jakiejś Castoramie albo innym Obi, czy raczej w sklepie motoryzacyjnym, czy jeszcze gdzie indziej?

robertdg - 27-05-2011, 07:59

Sklepy z lakierami samochodowymi
Fragu - 27-05-2011, 09:41

Powiedzmy, że podłączę się do tematu, mam całą przednią szybę i częściowo boczne w drobne kropeczki, coś ala żywica? jakieś soki z drzew zaschnięte? Czym to bezpiecznie usunąć ? :roll:
vendetta - 27-05-2011, 10:39

Fragu a benzyna nie działa ? :) Są jakieś specjalne środki też do tego np tutaj
Fragu - 27-05-2011, 11:14

vendetta napisał/a:
Fragu a benzyna nie działa ?
..ale podpalić ? :twisted:

O może taki środek zakupie, bo strasznie mnie to denerwuje jak się pod słońce jedzie...same kropeczki :roll:

wojtas - 27-05-2011, 22:33

Fragu napisał/a:
coś ala żywica? jakieś soki z drzew zaschnięte?

Czysty spirytus załatwi sprawę żywicy. :twisted:

Krystian990 - 28-05-2011, 13:51

Fragu z szyby to rozpuszczalnik nitro. Najskuteczniejszy. (tylko nim nie zmywaj niczego z lakieru)
Fragu - 30-05-2011, 14:16

wojtas021180, trochę szkoda :P

Dzięki za rady spróbuję się tego pozbyć :wink:

wojtas - 30-05-2011, 16:00

Wiadomo, lepiej w inny sposób go wykorzystać :) jednakże do żywicy jest idealny, mała ilość w zupełności wystarczy do jej usunięcia.
lombard - 30-05-2011, 23:50

Fragu napisał/a:
Powiedzmy, że podłączę się do tematu, mam całą przednią szybę i częściowo boczne w drobne kropeczki, coś ala żywica? jakieś soki z drzew zaschnięte? Czym to bezpiecznie usunąć ?

A auto nie stało u jakiegoś partacza który np.szlifował jakiś kawał stali obok nie osłoniętego auta ?
Mi takie bardzo drobne kropeczki jakby wklejone (wtopione) w szybę właśnie po takim "specu" zostaly..

Fragu - 31-05-2011, 12:03

lombard, raczej wygląda to na jakieś pozostałości po sokach z drzew :wink:
wojzi - 17-06-2011, 23:04

No i udało się zmyć.

Metoda dziwaczna - sama wyszła - ale podaję, bo może komuś się przydai.

Po prostu po tym jak ekstrakcyjna nie zadziałała, dałem sobie spokój z tym tematem. I tak sobie autko stało i jeździło na słońcu, deszczu, upale i chłodzie przez miesiąc. I tu nagle w tym tygodniu ptaki mi narobiły na dach. No więc ja się biorę za zmywanie tego zwykłym płynem do szyb - który nota bene wcześniej nie pomógł - i przy okazji se myśle, a to machnę jeszcze te ślady. I kurde jakie było moje zdziwienie jak się zmyły od pierwszego strzała!

Reasumując metoda na zmycie śladów lakieru patentowana przez wojzi:

Pomazać ekstrakcyjną. Pozwolić się odstać przez jakiś czas. Zmyć płynem do mycia szyb :P .