To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Gaśnie silnik w trakcie hamowania !!!!!

jolly69 - 29-05-2011, 17:28

niestety też tak miałem, gazownik ręce rozkładał a winą jest.... źle założona instalacja gazowa, jak gazownik nie spotkał się z tym problemem w Mitsubishi to nie będzie miał pojęcia. Generalnie chodzi o to, że w tzw. trybie Cut - off czyli wtedy, jak się toczysz nie dodając gazu komputer odcina dopływ paliwa do silnika co by go oszczędzać (dzieje się tak oczywiście też na benzynie). Wyjście z Cut - off następuje z chwilą wciśnięcia pedału gazu, wcisnięcia sprzęgła lub gdy komputer stwierdzi że silnik ma już za małe obroty i może zgasnąć, wtedy powinien włączyć wtryski a krokowiec podtrzymać obroty na biegu jałowym. I w tym momencie jest niestety problem ponieważ wolniejsze wtryskiwacze gazowe nie dają w krótkim czasie potrzebnej dawki paliwa i przy chamowaniu na wsićniętym sprzęgle potrafi zgasnąć. Rady na to sa dwie a właściwie trzy:
1. Wymiana wtryskiwaczy gazowych na szybsze ( z tego co wiem to powszechnie stosuje się o rezystancji 3 omy, można założyć 1 omowe - są dużo szybsze, natomiast komputer gazowy musi z takimi umieć współpracować)
2. skrócić maksymalnie wężyki doprowadzające gaz z wtryskiwaczy do kolektora, najlepiej żeby kolektor był nawiercony jak najbliżej silnika - skraca to drogę gazu do komory spalania)
3. trochę głupi sposób ale zauważyłem że na starym i zasyfionym filtrze powietrza nie gaśnie :) widocznie lepsza mieszanka się robi...
4. Można nauczyć się hamować ze sprzęgłwem wciskanym dosłownie w ostatnim momencie, wtedy ręczę że nie zgaśnie..

remi - 30-05-2011, 19:55

ok. dzięki będę próbował z tym sprzęgłem w ostatniej chwili wciśniętym. Jednak zastanawia mnie to, że zaczęło się to robić dopiero po odłączeniu akumulatora.
jolly69 - 30-05-2011, 22:22

ja miałem od razu po zamontowaniu, a właściwie nie od razu bo gaz był montowany w lato a gasnąć zaczął jak się zima zbliżała i było już chłodniej. NIe wykluczone że u Ciebie właśnie o naukę obrotów chodzi, nie twierdzę że masz to samo co ja. Dosyć długo walczyliśmy z tym z gazownikiem a ostatnio mi się przyznał że już trzy miśki z podobnymi problemami miał więc coś jest na rzeczy.
cziko - 11-06-2011, 13:14

A nie falują Ci czasem obroty? Nie mam gazu ale działo mi się tak że właśnie auto gasło mi na światłach kiedy silnik nie był obciążony. W moim przypadku problemem było słabe ciśnienie paliwa. Wymieniłem pompe niskiego ciśnienia i pomogło :)
Magoo85 - 14-06-2011, 13:54

jolly a z jakim gazownikiem walczyłeś i co wywalczyłeś? Bo z tego co się orientuję to w Pruszkowie przyjmuje dwóch fachmenów co się faktycznie znają na rzeczy (przynajmniej na podstawie lektury innego forum tak mi się zdaje :P ) więc wszelkie informacje odnośnie wyeliminowania tego problemu będą mile widziane. Mi też się parę razy zdarzyło, że auto mi zgasło po wciśnięciu sprzęgła właśnie i już miałem ochotę pół instalki wymienić ale po dzisiejszej wizycie u gaziarza na chwilę obecną mi przeszło.
jolly69 - 15-06-2011, 16:28

nie zakładałem z Pruszkowie tylko w Grodzisku Mazowieckim przy stacji PKP, chyba ul. Traugutta. Gość specjalizuje się w instalacjach KME i nawet zakłada przeprogramowane (inne niż seryjne) komputery gazowe. O KME wie naprawdę dużo, o innych instalacjach to nie wiem. Sam ma Mitsubishi ale Galanta w automacie i u niego nic takiego się nie działo. O tych objawach rozmawiał z producentem instalacji, kombinował co by przeprogramować jeszcze komputer, w końcu okazało się że jednak za wolne wtryski chyba są. Nie zmienił mi ich na razie na szybsze, lecz inaczej skalibrował te co mam (inny luz) co miało je podobno przyspieszyć i widać przespieszyło. Już ponad rok jest ok także zapomniałem powoli o problemie ale pamiętam że strasznie mnie to męczyło, bo nie lubię jak coś nie gra.. Pamiętam że mówił że jak to nie pomoże to będziemy zmieniać wtryski lub przewiercać na nowo kolektor. PO moim problemie miał też właśnie kilka przypadków podobnych ale o dziwo też tylko w Mitsu.