[XX-92]Lancer C6x i starsze - trzęsie sie kierownica przy hamowaniu
jurekschroda - 29-06-2011, 14:49
Hugo napisał/a: | jurekschroda napisał/a: | Taka ciekawostka - im większa prędkość, tym drgania są mniej odczuwalne na kierownicy, a bardziej odczuwalne... no jakby to powiedzieć.... całym samochodem ( przodem) - czuć je w kabinie | W jakim stanie są tylne amortyzatory? |
hmm... no.... fabrycznym + te kilkanaście lat zużycia. Są jeszcze ori. Mitsu po prostu.. Na takie drgania mogą mieć wpływ ? Myślalem, że objawem ich smierci raczej będzie pływanie tyłu niż drgania odczuwalne w kabinie.
No właśnie co chwila mi odpadają A to po to sa te śruby...
Hugo - 29-06-2011, 21:17
jurekschroda napisał/a: | hmm... no.... fabrycznym + te kilkanaście lat zużycia | Czyli szmelc. jurekschroda napisał/a: | Myślalem, że objawem ich smierci raczej będzie pływanie tyłu niż drgania odczuwalne w kabinie | Bardziej typowe niż pływanie tyłu są drgania całego nadwozia.
jurekschroda - 01-07-2011, 09:12
A to takie buty... no to amorki przy najbliższej okazji do wymiany... pewnie po tym zabiegu nie będzie aż tak nisko schodził.
Ktoś niedawno wymieniał tylne amorki ? Jakieś przybliżone koszty ? I co oprócz samych amortyzatorów "przy okazji" wymienić ? Gumowe osłony na pewno, ale co jeszcze ?
Mithrill - 02-07-2011, 11:05
Ja wymieniałem.
Kupiłem gazowe KYB, wyszło ok. 300 zł za komplet na tył.
Jeżeli amory nie były ruszane od nowości (masakra... ), to najlepiej zaopatrz się w nowe odbojniki. Reszta powinna być ok. Tył bardzo prosty w wymianie, można się samemu pobawić.
Proponuję zająć się także przednimi amorami.
Sprawdź też, czy felgi masz proste i czy nie ma żadnych zniekształceń na oponie (u "wulkanizatorów"). Ja miałem bąbla i wóz podobnie się zachowywał (drgania).
Powoli pomyśl też o nowych sprężynach i wymianie gumowych i narażonych na większą "zużywalność" elementów w zawieszeniu i układzie kier.
jelonek98 - 03-07-2011, 22:45
Jak zdecydujesz samemu wymieniać amorki to dojdzie jeszcze koszt ściągaczy do sprężyn 50-100 w zależności od jakości.
|
|
|