[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Spalanie rzeczywiste a wskazanie komputera
wwiktor - 29-12-2011, 09:36
gzesiolek, wreszcie wygrzebałem z komputera: pokazuje 7.4, ale trudno mi określić dystans dla jakiego to jest policzone, bo nie pamiętam kiedy ostatnio go kasowałem. A ostatnio jakoś tak więcej palił, ale to wszystko wróżenie z fusów.
Chyba jednak zabiorę się do sprawy bardziej metodycznie, i wyzeruję sobie ustawienia przy najbliższym tankowaniu. To będę miał trochę lepszy materiał do porównań.
simij - 15-02-2012, 11:10
Ja jeżdzę Lancerem dopiero od miesiąca. W tym czasie 3 razy zaglądałem na stacje, skrupulatnie (jeszcze mi sie chce) prowadzę dziennik kosztów na autocentrum (ikonka w sygnaturce).
Wg. autocentrum spalanie średnie wychodzi mi 8,6 L/100km. Jeżdzę 80% po mieście (dom- praca - dom). Zazywczaj gdy zerkam na wskaźniki przy wysiadaniu to widzę 9 - 9,5 L/100km. Więc wg mnie komputer zawyża. Jednak tak jak mówiłem jeżdzę dopiero miesiąc...
No i nawet nie wiedziałem, że gdzieś w komputerze można podglądnąć średnie spalanie, które nie zeruje się po 4 godzinach postoju. Po pracy spróbuję znaleźć tę opcję
gzesiolek - 15-02-2012, 14:43
simij, na krotkich odcinkach nieco zawyza, na dlugich nieco zaniza... ale srednia na kompie z dluzszego okresu (np. 10000km) jest naprawde calkiem dobrze wyliczana... jakies +/- 0,1l/100km (przynajmniej u mnie) sprawdzajac z motostatem, ktory tez u mnie jest minimalnie oszukany, bo 1. nie zawsze tankuje do pelna, ale zaznaczam do pelna zeby liczylo... 2. jak zapomne spisac/pstryknac licznika to wpisuje na oko/ z pamieci/... nie raz pozniej skoryguje,ale nie zawsze... no ale z dlugiego okresu czasu i tak srednia wychodzi jak najblizsza rzeczywistej... bo sie bledy z poszczegolnych miedzytankowan rownowaza...
mjsystem - 15-02-2012, 18:47
lancerek nie przekłamuje tak bardzo jak inne auta. Nie zauwazyłem wiekszego jak ok 0.5l a to naprawdę nic. Moje poprzednie przekłamywało 2l w dół i niejednokrotnie wprowadzało mnie w chroniczny śmiech jak pokazywałem spalanie kolegom.
simij - 15-02-2012, 23:35
W którym miejscu znaleźć to spalanie "niezerujące" się? Zatrzymałem wehikuł, zaciągnąłem ręczny hamulec, kluczyk w odpowiedniej pozycji. Przyciskiem info wszedłem w settings i tam jakoś nie mogę zauważyć tej wartości...
waldinio - 16-02-2012, 00:00
simij napisał/a: | W którym miejscu znaleźć to spalanie "niezerujące" się? Zatrzymałem wehikuł, zaciągnąłem ręczny hamulec, kluczyk w odpowiedniej pozycji. Przyciskiem info wszedłem w settings i tam jakoś nie mogę zauważyć tej wartości... |
pierwsza czy druga opcja w settings przestawiasz na M, wychodzisz z settings i zamiast spalania A masz M wraz ze średnią prędkością
mjsystem - 16-02-2012, 16:03
Z ciekawości dziś sprawdziłem.
45km/h i 9.8l
waldinio - 16-02-2012, 18:36
ja mam obecnie 42km/h i 9,4l a przed zimą miałem 46km/h i 8,6
simij - 16-02-2012, 22:47
waldinio napisał/a: | simij napisał/a: | W którym miejscu znaleźć to spalanie "niezerujące" się? Zatrzymałem wehikuł, zaciągnąłem ręczny hamulec, kluczyk w odpowiedniej pozycji. Przyciskiem info wszedłem w settings i tam jakoś nie mogę zauważyć tej wartości... |
pierwsza czy druga opcja w settings przestawiasz na M, wychodzisz z settings i zamiast spalania A masz M wraz ze średnią prędkością |
Znalazłem - dość "intuicyjny" sposób wymyślili umieszczenia tych danych. I jeszcze samoczynnie wraca do trybu "A"...
reneyvan - 04-04-2012, 19:05
A można na stałe przestawić na maunal?
jaca71 - 04-04-2012, 19:07
reneyvan napisał/a: | A można na stałe przestawić na maunal? |
NIE
msnboss - 18-12-2013, 06:57
Temat już dość stary, aczkolwiek uważam że intresujący. Czy ktoś z tu obecnych jeździ lancerkiem 1.8 diesel? Ja skrupulatnie sprawdzam spalanie, zawsze tankuje pod sam korek żeby minimalizować błąd. Średnie spalanie z 17 tankowań i przjechanych 10814km wynosi 6,5l, najlepsze spalanie na trasie przy zapakowanym aucie miałem 5l/100km najgorsze na autostradzie jadąc między 160-220km/h od Poznania do Warszawy 8,4l/100km ale uważam to za bardzo dobry wynik.
Co do wskazań komputera mój za każdym razem przekłamuje (na kompie niższe niż realne) o tą samą wartość: 0,8l/100km czy ktoś wie czym jest to spowodowane? Trochę mnie to irytuje...
tyku - 18-12-2013, 10:45
msnboss napisał/a: | 160-220km/h od Poznania do Warszawy 8,4l/100km |
To się nazywa szczerość, przyznać się publicznie do wykroczenia.
msnboss napisał/a: | Co do wskazań komputera mój za każdym razem przekłamuje |
msnboss, Znajdź mi jeden samochód, który nie przekłamuje
Lucas123w - 18-12-2013, 10:56
msnboss napisał/a: | 160-220km/h od Poznania do Warszawy |
Żaden Mitsumaniak nie przekracza 140km/h na polskiej autostradzie
Co do wskazań komputera, jak lejesz pod sam korek po kilka odbić pistoletu, to tu może być delikatne już przekłamanie w obliczeniach., a 0,8 to i tak znośna suma.
Orzel75 - 19-12-2013, 00:03
Lucas123w napisał/a: |
Żaden Mitsumaniak nie przekracza 140km/h na polskiej autostradzie
|
Przekracza, wszak mamy 10km/h tolerancji
U mnie na maksymalnym gwizdku po dłuższej trasie widziałem 17,7l/100km, ale bardzo mi się spieszyło.
|
|
|