To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Galanta! - [EAx 97-04] Galant AVANCE 2.5 V6, Nowogród Bobrzański, 1999r

Droper - 10-06-2011, 17:38

kuzi napisał/a:
Droper, jechałem 2.5v6 A/T SE 163KM i 2.5v6 A/T Avance 160KM i muszę przyznać, że tiptronic jest szybszy, szczególnie przy redukcji

Mówisz, że jechałeś, a jeżdżę stale i tym i tym. W avance czuć, że jest nowszy i takie tam, ale sport ma lepszego odczuwalnego kopa. W obu olej w skrzyni zmieniony w końcówce poprzedniego roku - no i sport ma sprzęgło hydrokinetyczne zregenerowane.

Tyle mojego OT bo to temat dotyczący ładnego srebrnego avance :)

Anonymous - 10-06-2011, 17:48

Droper napisał/a:

A kolega to co mówi o przedliftowym automacie wie z autopsji czy z opowieści?

w jeździłem i jednym i drugim, jest znacząca różnica, na korzyść nowszej skrzyni, ale pamiętajmy, że oprócz prędkości zmiany biegów jest jeszcze silnik który tę budę napędza więc może tutaj i Ciebie jest różnica którą zrzucasz na skrzynie ?

kuzi, chodziło mi o ew porównanie poprzedniego auta którym jeździł Wicher, do gala w manualu.

Droper - 10-06-2011, 18:16

Derpin napisał/a:
Droper napisał/a:

A kolega to co mówi o przedliftowym automacie wie z autopsji czy z opowieści?

w jeździłem i jednym i drugim, jest znacząca różnica, na korzyść nowszej skrzyni, ale pamiętajmy, że oprócz prędkości zmiany biegów jest jeszcze silnik który tę budę napędza więc może tutaj i Ciebie jest różnica którą zrzucasz na skrzynie ?

Miałem już nie robić OT, ale niech moderator wybaczy :)

Jeszcze raz powiem, że jeżdżę oboma autami i różnic w przyśpieszeniu nie widać! Powtarzam nie przejechałem się tym i tym, ale jeżdżę tym i tym. Mój bdb kumpel, którego widzę niemal codziennie też ma tiptronika i ścigaliśmy się ja sportem on swoim avance w tiptroniku i idą łeb w łeb. Jedynym wytłumaczeniem może być fakt, iż oba nasze auta z tiptronikiem mają wykończone silniki?!?
Oboje doszliśmy do wniosku, że powodem tego złudzenia że starsza skrzynia jest wyczuwalnie wolniejsza jest to, że wszyscy o tym mówią, ale albo ktoś jeździ tylko starszą AT lub tiptronikiem i nie ma porównania. Ja mam i piszę to z praktyki.

Wicher - 10-06-2011, 19:12

A mierzył ktoś może 0-100 tiptronikiem i starszym A/T dla porównania? :-)

[ Dodano: 10-06-2011, 19:54 ]
BTW, dostałem pozostałe zdjęcia, faktycznie ten egzemplarz ma dodatki "drewniane". Ładny Gal, tylko lewe nadkole do roboty.

I tak po przespaniu się z tym i połażeniu z myślą - ja jednak chcę M/T. :S Da się znaleźć w ogóle takiego Sporta lub Avance z M/T?

adamusSSS - 10-06-2011, 20:47

mam galanta z tiptronikiem avance i powiem wam ze auto idealne.Silnik z połączeniu z automatem jest naprawdę bardzo żwawy.Według mnie kolor srebrny jest również idealny sam takiego mam nie widać na nim brudu jak w innych kolorach.Ja nie zastanamiałbym sie nad jego kupnem tylko najlepiej sprawdz go w stacji diagnostycznej przed zakupam i zaopatrz się w miernik lakieru ja tak zrobiłem przed kupnem i dzięki temu wiem jakie auto mam i urwałem 1000 zł.
Wicher - 10-06-2011, 22:32

Zadzwoniłem, pogadałem, kurczę, przekonuję się coraz bardziej do tego Gala ^^ No ale oceńcie sami, wnętrze, pod maską i tył wyglądają tak:

wookash83 - 11-06-2011, 00:33

ja jezdze tripem i mam porownanie z manualem, Faza nasz mitsumaniak przesiadl sie z zwyklego automatu na triptronica i potwierdzil ze nowszy automat jest szybszy..i nie bylo to spawdzane na slowo tylko bezposrednio na lini..jak widzisz co samochod i wlasciel to inna wersja sam musisz sie przejechac i wyczuc czy ta moc i skrzynia Ci odpowiada..
danielxc717 - 11-06-2011, 08:34

Wicher te zdjęcia się wydają być w porządku ;) ale NIE NAPALJ się :) Bo kupisz, a nie wiadomo jak się nim jeździ jak chodzą biegi jak pracuje silnik w jakim silnik jest stanie etc. A więc lepiej weź kogoś ze sobą co w razie co nadepnie Ci na stope :badgrin:

A co do skrzyń. Moje zdanie jest takie. Macie różne samochody w różnym wieku o różnych przebiegach olejach oponach felach o różnej kulturze pracy zawieszenia i takie rozmowy ten lepszy ten gorszy jest taką subiektywną oceną. Najlepiej gdyby takami galami się przejechać na identycznym ogumieniu i innych podzespołach odrazu po wyjeździe z salonu. To tak samo jak rozmowa o spalaniu. Jest wiele opini w zależności od miasta zużycia silnika i innych czynników.

Anonymous - 11-06-2011, 12:42

Droper, nie napisałem że masz wykończony silnik w avancie, może masz nadmiar mocy w sporcie tak jak Rafał naprzykład i to daję takie wyniki w porównaniu z innymi avancami :)
Wicher - 11-06-2011, 15:37

danielxc717 napisał/a:
Wicher te zdjęcia się wydają być w porządku ;) ale NIE NAPALJ się :) Bo kupisz, a nie wiadomo jak się nim jeździ jak chodzą biegi jak pracuje silnik w jakim silnik jest stanie etc. A więc lepiej weź kogoś ze sobą co w razie co nadepnie Ci na stope :badgrin:

Największy kłopot to to, że to ja jestem zazwyczaj tym depczącym po stopach i oceniającym auta na chłodno. Wśród znajomych taki pan-miernik-lakieru i pan-surowa-krytyka. :-)

Problem pojawia się w momencie, kiedy ja kupuję auto. :D

Mimo wszystko ten Gal jest u mnie na pierwszym miejscu listy zainteresowań. A jakby ktoś przewijał się w okolicach i obejrzał tego Gala dokładniej, byłbym wdzięczny. :-)

ALEX-77 - 11-06-2011, 16:52

Derpin napisał/a:
eee ? obejrzyj jeszcze raz zdjęcia chyba oglądałeś inne auto na placu

i co powiesz ? chyba dobrze widziałem :D

Anonymous - 11-06-2011, 17:16

ALEX-77, Derpinowi chodzi o to, że w tym Galu nie ma drewna...
Anonymous - 11-06-2011, 18:07

kuzi, Alex wcześniej pisał że widział tego gala na żywo i że w środku jest drewno, ja po zdjęciach z ogłoszenia napisałem że widział chyba inne auto bo zdjęcia z ogłoszenia przedstawiają nie drewno a fioletową okleinę, no i po wyjaśnieniu co w końcu jest w środku okazało się że Alex oglądał jednak to autko i widział dobrze :D

trochę zakręcone :rolleyes: , ale wyszło na to że Alex ma racje :)

Anonymous - 11-06-2011, 18:11

A, czyli chodzi o to autko, które Alex opisywał gdy ostatnio się spotkaliśmy. ;)
ALEX-77 - 11-06-2011, 19:24

kuzi napisał/a:
A, czyli chodzi o to autko, które Alex opisywał gdy ostatnio się spotkaliśmy. ;)

Dokładnie o to :wink: