To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] Grudki w oleju silnikowym na bagnecie

Janek_W - 20-06-2011, 00:36

Sprawdziłem znów dzisiaj rano i żadnych grudek nie było... może te grudki nie pływają w oleju tylko osadzają się ba bagnecie przy wyciąganiu i dotknięciu niechcący brudnej porywy silnika, sprawdzę jutro jeszcze raz :roll:
Radassss - 20-06-2011, 10:02

w oleju nie powinno byc zadnych grudek, chyba ze jest juz do wymiany to czasami pojawia sie ciemny osad, przy przelewaniu wiekszej ilosc z jednego naczynia do drugiego widac wtedy ciemna smuge lecaca srodkiem strumienia oleju, czesto swiadczy to o przegrzaniu oleju, olej raz przegrzany nie wraca juz do swoich normalnych wlasciwosci... nie sadze jednak zeby to mialo tutaj miejsce, raczej stawiam na jakies zabrudzenie podczas wyciagania bagnetu ;) . proponuje kapnac olejem na jakas bibulke, olej przeleci jak sa jakies grudki, zabrudzenia czy cos w tym stylu zostanie to na gorze...
george2 - 05-08-2011, 21:26

Po wytarciu miarki oleju przejechałem ponad 3 tysiące kilometrów w trasie. Na bagnecie po sprawdzeniu nie stwierdziłem grudek i innych zanieczyszczeń. Wygląda na to że zanieczyszczenia osadzają się gdzieś w środku obudowy silnika na styku z bagnetem(miarką oleju)
visnia69 - 08-08-2011, 12:41

A nie dzieje się też tak jak często jeździ się krótkie odcinki i silnik nie zdarzy uzyskać optymalnej dla siebie(w tym także oleju) w miarę optymalnej temperatury pracy?
tomaszekk7 - 08-08-2011, 15:44

george2 napisał/a:
Zdjęcie trzecie od góry widzę mikroskopijne czarne punkty na górnej krawędzi bagnetu.U mnie na bagnecie też zauważyłem czarne małe punkty. U mnie stan oleju max, a olej to Mobil 5w30 ESP. Dodam jeszcze że na oleju przejechałem około 14 tysięcy km.

W sobotę zmieniłem olej na nowy. W dniu wczorajszym przejechałem ok. 200 km. Rano sprawdzałem bagnet i małe czarne kropki były. Najlepszym chyba rozwiązaniem było by przepłukać silnik przed zmianą oleju.