[97-04]Galant EAxA/W - Tuning? (silnika)
swinks_UK - 16-06-2011, 11:24
...ale pepi napisał w tamtym wątku, że próbował na obrazie z 6a13tt ze swojego vr-a
Ecu na epromie 7202 lub 7203 jest to same w EA5x co EC5x. Jednak soft jest diametralnie inny, inne tabele, inne mapy itd.
Różnica taka, że w mapach vr'a jest więcej parametrów do zmiany i łatwiej uzyskać pozytywny efekt, np. zmiana doładowania, zmiana mieszanki itd. Więcej pola do manewrów. W silnikach n/a jedynie można odrobinkę pobawić się katem zapłonu i paliwem, ale ta zabawa wymaga tzw. modów wspomagających.
I chociaż ten rodzaj ecu (7202) jest flashowalny to nikt nie zadaje sobie zbytniego trudu, bo zysk w autach n/a jest marny i aby go osiagnąć trzeba porządnie przerobić dolot i wydech, do tego najlepiej wrzucić głowicę dohc z vr-a.
Jako ciekawostkę dodam, że te same modele EA5xx na rynek JDM miały ecu na bazie 7201 z zupełnie inymi mapami i tabelami bardziej podobnymi w strukturze do przedliftowego EC5x (również tylko 1 lambda).
Natomiast te samo ecu co w EA5x z podobnymi mapami śmigało w FTO z 6a12.
Do flashowania kabel OpenPort 2.0, drogi niestety.
Proponuję czytać ze zrozumieniem
Owczar - 16-06-2011, 11:45
swinks_UK napisał/a: | ...ale pepi napisał w tamtym wątku, że próbował na obrazie z 6a13tt ze swojego vr-a |
Tomku, ale z tego co wiem, to Rafał z Robertem modyfikowali też mapy z 6a13 N/A.
Ja bym chętnie coś zmienił w swoim, ale to jak troszkę pojeżdżę. Wywaliłem wszystkie 3 katy i można by się pokusić o lekkie zmiany. Tylko dobrze by było zmienić jeszcze dolot. Zobaczę jak będzie na LPG.
swinks_UK - 16-06-2011, 13:12
Owczar napisał/a: |
Tomku, ale z tego co wiem, to Rafał z Robertem modyfikowali też mapy z 6a13 N/A.
|
Tak, ale jak rozmawiałem z Robertem to konkluzja była jak wyżej: bez dodatkowych modów zysk marny. Zapłon od biedy mozna gdzieniegdzie pchnąć o 1 - 3 stopnie, paliwo niemal idealne. Jedyne co to zrobić agresywniejsze mapy, ale to nie przełoży sie na moc, tylko na dynamikę jazdy.
Zresztą PLPynton i pepi skupili się na 6a13tt.
Na naszym forum już rok temu była podobna dyskusja. W sumie to w okolice 200 - 220 kucy udało się dojechać mitsiman'owi z Australii, ale on jako jeden z tunerów w RPW miał całą ekipę do pomocy. Jego silnik miał głowicę z vr-4.
A w tym momencie to taniej i łatwiej jest zrobić tzw. vr2 jeśli ma sie Gala po 2-gim lifcie.
Owczar - 16-06-2011, 13:42
Ja myślałem o bardziej realnych wynikach rzędu 170-180KM
Żeby coś więcej wycisnąć to rzecz jasna trzeba więcej zmian
swinks_UK - 16-06-2011, 14:44
Realnie to Galanty z pierwszego liftu robią na rolkach wyniki w okolicy 175 kucy, bez kombinowania. Na ostatnich Dyno Day w lutym i marcu 3 Galanty miały wyniki: 171, 173 i 176 bhp. Wszystkie to roczniki 1999 - 2000 w pełnym standardzie. Więc Marcin jak swemu zapodasz np.
- puchę filtra i "kominek" z vr4 (większa średnica dolotu)
- filtr HKS lub K&N
- decat
To powinno być OK.
Na potem bym przerobił kompletnie wydech. Ten w Galantach n/a jest niemożliwie wręcz restrykcyjny.
A potem wtryskiwacze z vr4 (przeczyszczone ultradźwiękowo), regulator szyny paliwowej, zmostkowana pompa paliwa i powinno hulać pod 200 kucy luzikiem.
I to byłby moment kiedy flash ecu lub jakiś świniak by sie przydał.
Owczar - 16-06-2011, 14:57
No właśnie żałuję, że nie kupiłem gala przed 2 liftem, ale taki się trafił, a bardziej mi chodzi o to żeby dać mu moc przedlifta
swinks_UK napisał/a: | Na potem bym przerobił kompletnie wydech. Ten w Galantach n/a jest niemożliwie wręcz restrykcyjny. |
A konkretnie jakie zmiany masz na myśli? Większa średnica? W którym miejscu jest w tym wydechu wąskie gardło?
Ogólnie co zauważyłem, że między końcowym wydechem, a rurą od kata jest fragment z mniejszym przekrojem.
swinks_UK napisał/a: | A potem wtryskiwacze z vr4 (przeczyszczone ultradźwiękowo), regulator szyny paliwowej, zmostkowana pompa paliwa i powinno hulać pod 200 kucy luzikiem.
I to byłby moment kiedy flash ecu lub jakiś świniak by sie przydał. |
Aż takich zmian nie planuję, bo zakładam junkersa
mar111cin - 16-06-2011, 16:10
swinks_UK napisał/a: |
- puchę filtra i "kominek" z vr4 (większa średnica dolotu)
- filtr HKS lub K&N
- decat
|
kominek tzn że kolektory ssące co się tak ładnie pokazują jak maske podnosisz?;)
faktycznie mam gala co by go szło szybko przerobić na VR (sprawdzałem po numerze vin co ktoś tutaj kiedyś podawał) ale uturbiać bym go w sumie to nie chciał. Jednak głowice DOHC chętnie bym do niego wsadził pasują plug&play? rozumiem że wtedy pasek rozrządu od VRki ale reszta pasuje?
PS a galanty po drugim lifcie już wychodziły słabiej na hamowni ?:>
Owczar - 16-06-2011, 16:12
mar111cin napisał/a: | PS a galanty po drugim lifcie już wychodziły słabiej na hamowni ?:> |
No jakby nie było zostąły udrutowane do 160KM. Ostatnio Tomek84 hamował i wyszło niecałe 160KM. Ekoterroryści zadziałali...
pepi - 16-06-2011, 20:07
hejka
jesli chodzi o modyfikacje i co można zrobić to wrzucę screena z v6 normalnej z kawałka softu
moze to wam pokaze jakie sa możliwości
wszystko mozna zmienic
co do flashowania to kabel jest specjalny open port sie zwie
evo scana mozna sobie ściągnąć ale będzie on działał z tym kablem tylko
tak sie chłopcy zabezpieczyli ze dziala tylko z ich hardwarem
co do flashowania - musi byc dodatkowa wtyka w okolicy serwisowej, jesli jest to duza szansa ze jest ściazka flasha
generalni da sie zaflashowac każdego kompa 01 02 czy 03 czasem trzeba jednak zaingerowac lutownica
sa tez 4 rodzaje softu i kazdy jest inaczej napisany - do kazdego mozna "dopiac" opcje typy TCL itd
to co pisze to dotyczy sie galantow 07-04 nie wiem za bardzo czy da sie w innych miskach,
trzeba by sie podpinać i sprawdzać
pozdrawiam
Uploaded with ImageShack.us
adaxo - 16-06-2011, 21:45
Czy jesteś w stanie poprawić kompa od vr4 "zdalnie"? mam na myśli to ze ja jestem w uk i czy jest szansa żeby poprawiony przez Ciebie soft sobie wgrać samodzielnie, albo wysłać kompa do Ciebie.
Sorry jeśli to o co pytam nie ma najmniejszego sensu, ale w dziedzinie tuningu via ECU jestem zielony.
swinks_UK - 16-06-2011, 22:37
mar111cin napisał/a: |
kominek tzn że kolektory ssące co się tak ładnie pokazują jak maske podnosisz?;)
|
Nieee, bez ekstremy.
Chodzi o ten plastikowy stożek co powietrze do puchu dostarcza W vr-kach ma większy przekrój.
[ Dodano: 16-06-2011, 21:39 ]
Adam, a nie możesz na miejscu załatwić sprawy z Nutter Johnem? Kolejne klubowe rolki są niedługo, to sobie z Johnem sflashujesz i ustawisz tip-top na rolkach, bez marginesu na błąd. Zresztą w Donington Park bedziesz ty, on i Rich (Kinkyafro) więc będziesz miał o czym pogadać
[ Dodano: 16-06-2011, 21:42 ]
Rafał, bój się Boga człowieku, ależ tam ubogo zrobiłeś na hi load
mar111cin - 16-06-2011, 22:57
wygląda to ciekawie i dość fajnie. Nie wygląda też extremalnie trudno, ale wypadało by wiedzieć czym się bawić a co lepiej zostawić w spokoju. Jest sposób na zapisanie danych? czy tylko przez printscrena? Ogólnie to zmiana parametrów chyba trwa dobrą chwilę?
adaxo - 16-06-2011, 23:30
swinks_UK napisał/a: | Adam, a nie możesz na miejscu załatwić sprawy z Nutter Johnem? Kolejne klubowe rolki są niedługo, to sobie z Johnem sflashujesz i ustawisz tip-top na rolkach, bez marginesu na błąd. Zresztą w Donington Park bedziesz ty, on i Rich (Kinkyafro) więc będziesz miał o czym pogadać
|
Taa na donington będziemy zajęci przekładka manual kitu po kufrach i objaśnieniami co i jak powiercić a do tego jeszcze sesje na torze
Ty się nie wybierasz??
To John jest tez dobry w te klocki??
Pytam bo informacje o tych całych flaszah są tak porozpierdzielane po rożnych forach ze mi lamerowi ciężko się połapać kto z kim gdzie i kiedy.
Ostatnio Nick cos wspominal ze niby u ruskich cos poszlo do przodu, a i na clubvr4 codziennie ktoś coś dopisuje w wątku o flaszowaniu ale tym "ich" językiem którego ja nie ogarniam
Kamil_Ziomek - 16-06-2011, 23:46
pepi, a bawiłeś się może softem w EA2a ? tam jest 136kM a w eclipse (tylko że w dohc) było 150 KM więc może z 5KM da się jeszcze z softu wycisnąć
Owczar - 16-06-2011, 23:48
Kamil_Ziomek, ale tam była zupełnie inna głowica.
|
|
|