[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Szkoda parkingowa
Silverrr - 14-10-2011, 00:32
RalfPi napisał/a: | Ryska, "szarpnięcia" nie są duże.. mogę zeszlifować i zaprawić lakierem... |
RalfPi napisał/a: | ale przynajmniej będę miał nowy zderzak i może lampę:) |
Jedno z drugim się gryzie... jak mogą to naprawiają.
Policz sobie ile Ci pojadą po zniżkach. Może się okazać, że taniej będzie samemu wyłożyć kasę na naprawę (np. w S plus)
Mi np. jakiś wafel pojechał po końcówce drzwi kierowcy przez błotnik kończąc na feldze. Lakierowanie drzwi, błotnika i wyciąganie błotnika - 920zł. W listopadzie się dowiem czy taniej będzie samemu dać czy zgłosić z AC. U mnie nie jest to oczywiste bo mam 23 lata i auto jest na mnie zarejestrowane więc bulę ~3000 za OC AC NW itp. Niby 3 dni na zgłoszenie, ale kto Ci udowodni...? Umyłem, zobaczyłem, zgłosiłem...
RalfPi - 14-10-2011, 12:51
Dzięki Chłopaki,
sprawa już załatwiona - w ubezpieczalni krzyknęli na wstępie podwyższenie składki AC o jedyne 80%... Czyli w przypadku mojego ubezpieczenia około 1600 zł..
A pojechałem do znajomego mechanika i za 15 zł "zarobił" (zeszlifował i zespawał, położył plastik) to szarpnięcie - teraz żałuję, że nie zrobiłem foty "z przed"..
Posiedziałem może z godzinę przy samochodzie z przyszłym Teściem- szlif jakąś maszyną, papier wodny + zaprawka - fotkę podeślę w najbliższym czasie.
Pozdrawiam.
PS Czyli zamiast 1600 wydałem 15 zł + zaprawka, czasu nie liczę, bo organizując naprawę z AC też bym go sporo zmarnował, a tak przynajmniej wiem, jak radzić sobie z takimi rzeczami samemu.
PS 2 U mnie komplet w Uniqa'ce to około 2700 zł.. A że stary nie jestem, to zamiast zwyżki w przyszłym roku, będę miał zniżkę w końcu..
PS 3 Czy ktoś z doświadczonych Forumowiczów wie jak taka szkoda(podwyższenie składek w przyszłym roku) wpływa na kolejne lata?? Pytam z ciekawości i na przyszłość..
Silverrr - 14-10-2011, 17:10
RalfPi napisał/a: | w ubezpieczalni krzyknęli na wstępie podwyższenie składki AC o jedyne 80% |
Poczekaj, nie ogarniam... Podwyższenie O 80%?! To jest aż niemożliwe... Jeśli dobrze pamiętam to mi pojechali po 10%... ale nie 80
RalfPi - 14-10-2011, 22:34
Nie żartuję, nie wyczułeś sarkazmu:)?
Dzwonię do Pani i mówię, że szkoda, że lampa i zderzak, że rzekomo do wymiany, a Ona mi mówi, że skaczę dwie klasy wyżej... czyli o 40%x2 = 80%.
A ja mówię, że to jedna szkoda - w tym samym czasie.. A Ona na to, że tak się to liczy i tyle..
Więc podziękowałem i zrobiłem jak wyżej.
PS Ja też nie ogarnąłem - zaakceptował bym.. powiedzmy 600 zł (ciężko bo ciężko - w końcu 600 zł w błoto), ale nie 1600.
Jednym zdaniem - "Tanio, bo... kiepsko".
bastek - 14-10-2011, 23:06
RalfPi napisał/a: | PS 3 Czy ktoś z doświadczonych Forumowiczów wie jak taka szkoda(podwyższenie składek w przyszłym roku) wpływa na kolejne lata?? Pytam z ciekawości i na przyszłość.. |
mi podskoczyła o 10% (OC i AC) 2 rózne szkody ze 3-4 lata temu, także już mi wróciło do 60% zniżki. dlatego też się zdziwiłem na te 80%, ale to też chyba zależy od towarzystwa
DJ Fazi - 15-10-2011, 07:41
Ja za połamane lusterko miałem 20% zwyżki na AC.
Kjuba - 18-10-2011, 15:21
Silverrr napisał/a: | RalfPi napisał/a: | w ubezpieczalni krzyknęli na wstępie podwyższenie składki AC o jedyne 80% |
Poczekaj, nie ogarniam... Podwyższenie O 80%?! To jest aż niemożliwe... Jeśli dobrze pamiętam to mi pojechali po 10%... ale nie 80 |
wszystko jest możliwe. zależy od firmy, zmiany stawek itp itd
|
|
|