To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Carisma] Klimatyzowany schowek - czy ktoś myślał?

Yuppy - 04-07-2011, 22:17

No niby tak, ale ja mam jeszcze podłokietnik i jakbym miał go za każdym razem podciągać do góry, żeby skorzystać ze schowka, to by mi się szybciej odechciało :) Kiedyś myślałem, aby wepchnąć w niego CB (jakoś na ukos się mieściło), jednak te ostatecznie wylądowało w schowku pod radiem.
PINO87 - 04-07-2011, 23:06

Hello sory za pośpiech alle ostatnio czas to pieniądz :twisted: pozatym mam lekką dyslekcje
Saqu - 05-07-2011, 00:12

PINO87, mechanik, serwisant klimy, wulkanizator i co jeszcze? może zdecydujesz się w końcu na coś konkretnego i napiszesz jakoś w miarę po polsku.
i jak coś jest do wszystkiego to jest do d.. tyłka ;)

po za tym włączając klimę w automat włącza się obieg z zewnątrz, po to jest czynnik żeby schładzać wlatujące świeże powietrze, a nie kisić się w starym zasmrodzonym powietrzu.
zamknięte pomieszczenie chodzi o to, żeby nie otwierać okien, drzwi itp.

kamir - 05-07-2011, 19:04

Saqu, on wie lepiej bo jest serwisantem klimy ;) :mrgreen:
Piwor - 05-07-2011, 20:15

Panowie, bez wycieczek osobistych!
PINO87 - 05-07-2011, 21:14

Powietrze kture wlatuje z zewnątrz jest nagrzane przeciesz na dworze czsami +30 i więcej nagrzana blacha podszybie wiec i powietrze zaciągane będzie cieple więc bez sęsu zasysać z zewnątrz żeby czynnik je chlodzil i wreszcie wylecialo zimne przez nawiewy. Wlanczasz zamknięty obieg i zasysa sobie zimne bo ze środka kabiny zwiększa sie wydajność klimy. Jak sobie jeżdzisz na otwaryym obiegu to sobie jeżdzij koleszko...
Saqu - 05-07-2011, 21:17

PINO87, a Ty się naucz pisać. i miłego wciągania smrodów.
PINO87 - 05-07-2011, 21:30

Wlaśnie sie ucze 8) a ty sobie wciągaj cieple żeby je za chwile ochlodzić
kamir - 05-07-2011, 21:39

PINO87, A czy przypadkiem klima nie jest po to, żeby " ciepłe ochładzać "...?? :shock:
PINO87 - 05-07-2011, 21:44

Poto wlaśnie jest :D
kamir - 05-07-2011, 21:46

no comment....
Piwor - 05-07-2011, 22:29

Starczy Panowie. Odchodzicie od tematu.
Yuppy - 06-07-2011, 00:15

PINO87 napisał/a:
Powietrze kture wlatuje z zewnątrz jest nagrzane przeciesz na dworze czsami +30 i więcej nagrzana blacha podszybie wiec i powietrze zaciągane będzie cieple więc bez sęsu zasysać z zewnątrz żeby czynnik je chlodzil

No właśnie w większości przypadków wsiadając do samochodu, który stał dobre kilka godzin na słońcu, mamy wręcz odwrotny efekt. Wewnątrz samochodu powietrze jest nagrzane, bo nie ma żadnej cyrkulacji, a wtedy wręcz wskazane jest jechanie na otwartym obiegu, a nawet otwartymi przez jakiś czas szybami, aby jak najszybciej wnętrze się przewietrzyło. Jeśli jakimś magicznym trafem staliśmy w cieniu, to temperatura powietrza wewnątrz i na zewnątrz samochodu powinna być zbliżona, więc z punktu widzenia szybkiego schładzania nie ma najmniejszego znaczenia, czy obieg zamkniemy czy nie.

PINO87, to że masz dysleksję, czy śpieszysz się, czy cokolwiek innego, nie oznacza że masz mieć nas gdzieś i pisać tak, aby każdemu odechciewało się czytać. Po to są słowniki czy chociażby kontrole pisownie w przeglądarce, aby z nich korzystać - wystarczy choćby minimum chęci. Jakoś ja właśnie lepiej sobie radzę (przynajmniej tak mi się zdaje :P ) po 6 piwach z pisownią niż Ty, więc weź się w garść i się trochę przyłóż.

Piwor, kamir, Saqu - przepraszam, musiałem. Jeśli zajdzie taka potrzeba, więcej trolla karmić nie będę :D

PINO87 - 06-07-2011, 21:26

Nie to ja was przepraszam panowie jestem tu nowy postaram sie ogarnąć na przyszlość :?:
wichura1 - 08-07-2011, 00:51

Saqu napisał/a:
PINO87, mechanik, serwisant klimy, wulkanizator i co jeszcze? może zdecydujesz się w końcu na coś konkretnego i napiszesz jakoś w miarę po polsku.
i jak coś jest do wszystkiego to jest do d.. tyłka ;)

po za tym włączając klimę w automat włącza się obieg z zewnątrz, po to jest czynnik żeby schładzać wlatujące świeże powietrze, a nie kisić się w starym zasmrodzonym powietrzu.
zamknięte pomieszczenie chodzi o to, żeby nie otwierać okien, drzwi itp.

Trochę się dziwię co opowiadacie, śmiejecie się z PINO87 a nie macie pojęcia o klimie automatycznej. W gorący dzień, gdy się włączy klimę po kilkugodzinnym postoju na słońcu, klimatronik przełącza nawiewy na obieg zamknięty, wydmuchuje powietrze na przednią szybę i przyspiesza wentylator na maksa. Po schłodzeniu kabiny stopniowo zmniejsza obroty wentylatora i przełącza wlot powietrza z zewnątrz, a wydmuch na twarz i nogi. Co do smrodów w Carismie z klimatronikiem jest filtr elektrostatyczny z jonizatorem powietrza, który je odświeża. Śmierdzieć może zapuszczona nieczyszczona klima, aby było zdrowo powinno się ją czyścić 2 razy w roku na wiosnę i jesienią.

A ty PINO87 używaj po prostu przeglądarki internetowej sprawdzającej pisownię (bodajże Opera i FireFox to mają)