Sigma/Diamante Techniczne - Wreszcie z 12v na 24...
michałnataliya - 23-08-2011, 22:23
Nic jeszcze nie stwierdziłem, po za tym, że jadąc ostatnio w burzy (duża wilgotność) usterki ustały. Nie było ich... Gdyby to były warunki odwrotne stawiałbym na świece lub kable. I co ostatnio zauważyłem- stojąc w kanale, tzn. w korku (na wolnych obrotach)- również gubi czasem iskrę, nie chodzi na wszystkie garnki (wydaje mi się, że dolot można pominąć). A w następnej sekundzie wszystko wraca do normy. Jestem bardzo wyrozumiały i tolerancyjny na całe moje otoczenie, jednak niestety muszę sam przed sobą przyznać, że jestem również bardzo bliski przejścia z miłości do nienawiści względem tego auta... Ile można siana i czasu ładować?! Ech...
wojtas - 23-08-2011, 23:23
Glowa do góry, tyle już zrobiłeś. Porwałeś się z motyką na słońce a teraz chcesz się poddać. Usterki trudne do zdiagnozowania są naprawdę denerwujące, ale jaka jest potem satysfakcja gdy znajdziesz i naprawisz.
zbyszek05 - 24-08-2011, 12:48
wytrwałości ,przecież sam pisałeś że auta się nie pozbedziesz ...podejdź do tego na spokojnie ....kiedyś sam przez to przechodziłem ale gdy wszysto jest dopięte to aż żal się rozstawać ...
michałnataliya - 24-08-2011, 19:45
Dziś wyciągnąłem pompkę sprzęgła. W międzyczasie postanowiłem z ciekawości wykręcić świece z przodu i je obejrzeć. I tak- ( postaram się opisać jak najbardziej wprost)- pierwsza z prawej stojąc przed samochodem czarna, okopcona widać, że nie za bardzo pali. Do tego w kanale, w którym znajduję się ta długa fajka- trochę wody i wszystko jakieś takie zasyfiałe. Zrozumiałem, że w czasie gdy silnik stał trochę pod chmurką popadało i tam właśnie spłynęła woda i prawdopodobnie dlatego gubiło iskrę. Nie sprawdzałem jeszcze w czasie jazdy (tylko na wolnych obrotach i było ok!). Wracając do pompki. Od samego początku raz na jakiś czas musiałem dolewać do niej płynu. Ostatnio zauważyłem, że z tego małego zbiorniczka znika przez noc- bez ciśnienia oczywiście. Dziś rozebrałem (nie wiem kto wymyślił mocowanie na dwóch nakrętkach- w pionie, a nie w poziomie choć jest miejsce. Do tej dolnej w ogóle nie ma dojścia. Musiałem odkręcić serwo hamulca!!! Oczywiście okazało się, że jest zużyta uszczelka ( coś a'la oring tylko taki jeszcze z jakimś przekrojem. Dzwonię do serwisu ile to to... 604zł... Wchodzę na stronę firmy AKTYW a tam ta sama część 46 chyba zł, a komplet naprawczy 18zł. Jutro jadę kupić. I tak w ogóle chciałbym polecić stronę Aktyw (ul. Kopanina Poznań), mają piękną stronę gdzie dokładnie można wyszukać część do swojego auta. Nie pracuję tam i nie mam z nią nic wspólnego żeby nie było... Aha i jeszcze jedna sprawa- moja kochana żona stwierdziła dziś, że przyczyną nie działającego panelu w drzwiach kierowcy jest umiejscowienie pinów w gniazdku i wtyczce, tzn.mijają się, kilka jest określiłbym- ślepych. Spróbuję zrobić sam. Pozdrawiam i dzięki za dodanie otuchy...
[ Dodano: 25-08-2011, 20:37 ]
Pompka złożona, zamontowana. Brak zasilania na pompie i brak iskry... Wczoraj na koniec dnia odpaliłem i było ok. Dziś nie robiłem nic co mogłoby zepsuć auto. Zamontowałem pompkę, odpowietrzyłem układ i tyle... Miałem wcześniej alarm ale go wyrzuciłem. Fabryczny alarm został prawdopodobnie usunięty wcześniej, przez poprzedniego właściciela. Trochę wygląda jak jakiś immobiliser, że odcina zapłon i inne układy, jednak nic takiego w samochodzie nie mam. Mam już dość...
[ Dodano: 01-09-2011, 20:00 ]
Próbowałem, czarowałem i stwierdziłem, że sam nie dam rady. Wczoraj zawiozłem tu-http://www.maciejewski.bosch-service.pl/ i dziś tel., że auto pali! Jeszcze nie wiem co było nie tak. Nie pytałem. Taki krótki telefon. Jeśli jutro znajdę czas i odbiorę auto na pewno to napiszę co było nie tak
|
|
|