To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Wartośc celna Pajero II

mkm - 10-07-2011, 22:17

Tak, tak… przerabiacie, zaniżacie, a potem się dziwcie, że Polska to chory kraj… a to nie kraj, a jej obywatele – krętacze i kombinatorzy - w dodatku marni.
Panowie, zastanówcie się dwa razy zanim coś napiszecie…

lukas 78 - 11-07-2011, 08:35

przepisy unii mówią o swobodzie przepływu towarów bez ceł
a czym nazwać "podatek akcyzowy" opłacany w urzędzie celnym
nie mówiąc o podatkach obrotowych vacie dochodowym
bez głowy na karku dobrej ksiegowej pracuje się tylko na podatki
do tego dochodzi recykling, który opłacany jest przez producenta auta kiedy wchodzi ono na rynek , oczywiscie w Polsce recykling płaci importer bo to tez mozliwość do złupienia kasy
jaki kraj takie metody

elektryk - 11-07-2011, 14:34

Jakbym chciał to zrobić 100% legalnie to bym podparł się wyceną urzędu skarbowego. Oni mają takie listy na podstawie których wyceniają samochody podczas płacenia podatku od zakupu.
szatan666 - 11-07-2011, 16:44

mkm napisał/a:
Tak, tak… przerabiacie, zaniżacie, a potem się dziwcie, że Polska to chory kraj… a to nie kraj, a jej obywatele – krętacze i kombinatorzy - w dodatku marni.
Panowie, zastanówcie się dwa razy zanim coś napiszecie…

Gdyby panstwo dało godziwie zarobić tym obywatelom to by nie kombinowali . Wszystko zaczyna sie od zarodka ktorym jest polityka i urzedy , wszedzie kombinują jak zedrzec z podatnika kase , wszystko drozeje a wypłaty stoją ? I my mamy wejsc do strefy euro ?
Jak bedziemy wygladac na tle innych panstw z zarobkami 300 pare euro miesiecznie ?

Ale to nie dyskusja o tym

P.S , Jezeli kupie cieżarowego to poźniej można go łatwo zarejestrować na 4 osoby ?
Wolałbym jednak miec auto do ktorego wezme kilka osób.

elektryk - 11-07-2011, 17:16

szatan666 napisał/a:
Jezeli kupie cieżarowego to poźniej można go łatwo zarejestrować na 4 osoby ?
"Łatwo" jest pojęciem względnym, prawnie jest to możliwe, ale upierdliwe. Może być kosztowne jeśli nie dostaniesz części (np pasów, foteli) od poprzedniego właściciela.
rico.1 - 11-07-2011, 17:41

Akurat z fotelami czy pasami nie powinno być większych problemów, bo na wielu złomowcach takie rzeczy po prostu lądują w śmietniku :biggrin:
szatan666 - 24-10-2011, 20:08

NO i stalo sie kupilem pajeraka , jest to 1996 rok , 3.0 V6 , czerwony bo wiadomo ze takie sa najszybsze :wink:
Jaki rozrzad panowie polecacie i moze znacie kogos kto po promocji taki skoluje ,chodzi mi o firme paska , do galanta kupowalem mitsuboshi pasek.
Prosze o przekierowanie na temat o rozrzadzie albo cos bo nie mam czasu szukac.
Fotki , moze poradnik wymiany , i jakiej firmy pompa , rolki , paski itp.
Wiecej napisze na czasie .
Dzieki Pzdr

lukas 78 - 24-10-2011, 22:08

i tu jest problem ze zmianą na osobówkę bo jest coś takiego jak system cepik i o wszystkich autach do 3,5 tony w których są robione zmiany na osobówkę informacja idzie do UC a później się zaczyna fajnie :)
zbyszekm2 - 25-10-2011, 07:31

lukas 78 napisał/a:
i tu jest problem ze zmianą na osobówkę bo jest coś takiego jak system cepik i o wszystkich autach do 3,5 tony w których są robione zmiany na osobówkę informacja idzie do UC a później się zaczyna fajnie :)

Nawet bardzo fajnie, ale jeśli on kupił od kogoś w Polsce to luzik. Gorzej ma importer.

Gobio - 25-10-2011, 09:37

A miał ktos już takie spotkanie UC po przerobieniu auta z ciężarowego na 4 miejscowe?? Jak to wygląda??
lukas 78 - 25-10-2011, 13:11

tutaj jest trochę
http://www.w203.pl/viewtopic.php?t=4135
urząd celny rozlicza z odsetkami właściciela auta niektórzy się zdziwią :wink:

szatan666 - 25-10-2011, 19:19

Ale panowie panowie , ja nic nie musze przerabiac bo auto jest 5 osobowe , zdecydowalem ze takie mi jednak pasuje bo 2 osobowe niepraktyczne , zaplace zlodziejom te 18,6 % , co mam bidny zrobic. :wink:
Moj pajerak wyglada identycznie jak Twoj lukas 78, tylko kola inne.

lukas 78 - 25-10-2011, 22:48

ja też płaciłem i bolało
szatan666 - 28-10-2011, 17:32

A ile jesli mozna wiedziec. bo az sie boje
lukas 78 - 28-10-2011, 19:56

u mnie samej akcyzy wyszło koło 2000 zł