Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Problem z obrotami
wypycz - 15-08-2011, 19:05
podłacze sie do tematu
wszystko zrobilem tak jak na rysunku http://lechr.internetdsl.pl/przepustnica/przep.php , po czym złożyłem i odpalilem , na początku utrzymywaly sie obroty troszke powyzej 1000 nastepnie spadly i silnik zgasł, nie wiem czy dobrze podlaczylem czujnik polozenia łopatek przepustnicy (nie odpinalem kostki tylko ją odkreciłem) ,a moze jest inna przyczyna?
przed czyszczeniem silnik chodzil na niskich obrotach z niewielkimi problemami,a teraz gaśnie, pomozecie? jutro mam do pracy na 5 rano (40 km )
cari 1.8 gdi 2000r.
aren195612 - 15-08-2011, 19:35
Rok 2000, więc przepustnica z ETV.
To łatwiej było zdjąć cały TPS, jak sam wtyk?
Skoro do tego doszło sprawdź jego ustawienie.
Bartek, swego czasu zamieścił taka instrukcję:
- rozgrzewasz silnik do temperatury pracy
- wyłączasz silnik
- odłączasz sterowanie siłownika, rurę doprowadzającą powietrze i luzujesz śrubki TPSa
- wbijasz igły woltomierza w 2 i 3 pin TPSa
- włączasz zapłon (bez uruchamiania)
- zamykasz przepustnicę palcem
- kręcąc TPSem ustawiasz 0.45-0.55 V na mierniku
- skręcasz wszystko i podłączasz
- resetujesz komputer (odpinasz klemę akumulatora na 15 s.)
- uczysz komputer nowego ustawienia - włączasz zapłon na 1 s., potem czekasz 15 s. bez uruchamiania silnika.
Następnie adaptacja, czyli 10 minut pyrkania w/w wcześniejszych instrukcji.
I nie kręć przypadkiem FIXED-SASEM- to jest ta śruba z boku, to nie jest regulacja obrotów, tylko kalibracja przepustnicy, dokonana w fabryce. Jej ruszenie nic nie poprawi, a spowoduje że stracisz odniesienie do ustawienia TPS. I skończy się to serwisem.
Pozdrawiam
wypycz - 15-08-2011, 19:57
o stary , wydrukuje sobie to i pokaze mechanikowi, teraz mam takie objawy ze obroty 2200 i mryga lampka od silnika
nie potrafilem odpiac tej kostki wiec odkrecilem dwie srubeczki od tego czujnika i poszlo ..
|
|
|