ASX Ogólne - Ubezpieczenia ASX'a, gdzie i za ile ?
Lento Violento - 13-07-2011, 16:49
sh napisał/a: | 1200zl za pelen pakiet oc+ac? To chyba jakas pomylka -
.:) |
Jest to całkiem realna wartość. Mój kolega ubezpieczał ostatnio w avivie swojego Qashqai'a i zapłacił za pełen pakiet oc, ac, assistance, nw i ochrona prawna, nieco ponad 1300 zł. Też byłem zdziwiony bo ja niewiele mniej płaciłem za swoją 8-letnią alfę Oczywiście mówimy cały czas o pełnych zniżkach ...
sh - 13-07-2011, 17:00
No ok, ale dlaczego mnei wychodzi 2200 wedlug ich kalkulatora?
Dopoki nie zobacze faktury czy tam rachunku, albo chociaz kalkulatora ktory wyceni ubezpieczenie nowego auta wartego 70+k na 1200zl to nie uwierze
Lento Violento - 13-07-2011, 17:24
sh napisał/a: | No ok, ale dlaczego mnei wychodzi 2200 wedlug ich kalkulatora?
Dopoki nie zobacze faktury czy tam rachunku, albo chociaz kalkulatora ktory wyceni ubezpieczenie nowego auta wartego 70+k na 1200zl to nie uwierze |
Gdzieś musisz popełniać jakiś błąd w kalkulacji. Mnie wyszło nieco ponad 1300 zł. Najprawdopodobniej obliczasz bez przysługujących zniżek. Kalkulację wykonałem dla nowego invite, 1,6:
sh - 13-07-2011, 18:09
Ahhh, masz racje:)
Tyle, ze z tego co widze to mocno zalezy od wieku kierowcy. Ubezpieczajac na siebie (teoretycznie najwyzsze znizki, ale tylko dlatego ze ojciec jest wspolwlascicielem) wychodzi mi 2200 (mam 25 lat).
Ubezpieczejac *tylko* na ojca wychodzi podobna wycena do twojej. Dziwna firma, dziala zupelnie inaczej niz pozostale na rynku
Z drugiej strony dobierajac sobie "pelny" pakiet na ojca: tylko 500 udzialu wlasnego (dziwne ze nie mozna zejsc do 0), samochod zastepczy, ubezpieczenie szyby itp i tak wychodzi ponad 2tys czyli pi razy oko tyle ile kosztuje identyczne ubezpieczenie w PZU. Roznica jest taka ze tam to ja jestem glownym wlascicielem a nie moj tata, no i wklad wlasny jest zero w kazdym przypadku.
W kazdym razie wydaje mi sie, ze kupujac takie auto chyba trzeba sie liczyc z kosztem ubezpieczenia rzedu 2000zl. Przeciez komplet firmowych opon tyle kosztuje:)
Zobaczymy jeszcze jak sprawa wyjdzie za rok. Pamietam przy kupnie jak patrzylem w AXA to dla nowego auta wyliczalo 3.7k ale juz dla rocznego - tylko 1.7k. W moim poprzednim aucie tam zawsze wychodzilo najtaniej (wersje pelna, bez wkladu wlasnego itp).
rabacik - 14-07-2011, 13:34
sh napisał/a: | No ok, ale dlaczego mnei wychodzi 2200 wedlug ich kalkulatora?
Dopoki nie zobacze faktury czy tam rachunku, albo chociaz kalkulatora ktory wyceni ubezpieczenie nowego auta wartego 70+k na 1200zl to nie uwierze |
Sam nie mogłem uwierzyć jak mi to wyliczyli, nigdzie nie proponowano mi poniżej 2400zł, salon jedynie ok 2200 z tego co pamiętam.
Oczywiście skanował nic tu nie będę ale proponuję zadzownić do Avivy żeby wyliczyli składkę.
Na następny rok z pewnością już tak słodko nie będzie ale pożyjom uwidzim.
Krzysiek.B - 14-07-2011, 13:48
Dzisiaj dowiadywałem się w PZU o moje ubezpieczenie ASX cena samochodu 96 tys zniżki OC 60% a AC 40% dodałem ubezpieczenie szyby i wyszło 3650zl . Jeszcze jedno -20% karta stałego klienta.
Lento Violento - 14-07-2011, 16:58
Czyli bez zniżek wyszłoby grubo ponad 7 tysi ! Pogięło ich ....
sh - 14-07-2011, 17:13
Pamietaj ze osoba bez znizek jest prawdopodobnie swiezym kierowcom a naprawy a koszt naprawy dwoch aut (OC+AC) w przy wiekszym wypadku beda wynosic wielokrotnosci tych 7tys:)
Z drugiej strony biorac ubezpieczenie na czyjesc znizki (ja np. na ojca) to wiadomo w czasie powaznego wypadku pociagniesz a polisy, ale poza tym to sie 5x zastanowisz czy otarcie na parkingu wziac z ubezpieczenia czy z wlasnej kieszeni wybulic - i wilk syty i owca cala:)
Krzychuuu - 14-07-2011, 19:59
W styczniu sprawdzałem przez internet koszt OC+AC dla ASX Invite. Dla mnie czyli świeżego kierowcy bez zniżek koszt w Aviva wynosił coś ponad 6000 zł, w PZU ponad 4000. Wybrałem Uniqa w salonie za 2500 zł.
Grzembol - 25-11-2011, 00:19
Każde Towarzystwo Ubezpieczeniowe może brać różne czynniki wpływające na cenę np:
- ile lat ma właściciel i ewentualni użytkownicy
-od jak dawna masz prawo jazdy
-czy masz dzieci i w jakim wieku
-miejsce rejestracji (ubezpieczenie asxa na blachach warszawskich będzie o kilka stówek droższe niż ubezpieczenie tego samego samochodu na blachach np tczewskich, wiem co mówię bo poprzedni samochód zarejestrowany miałem w Tczewie)
- gdzie samochód jest garażowany
-czy używany do prowadzenia działalności gospodarczej
-ile km średnio rocznie pokonujesz
-czy naprawa będzie wyłącznie częściami oryginalnymi
no i oczywiste czynniki takie jak:
-udział własny w szkodzie (jeśli zerowy to oczywiście polisa droższa)
-udokumentowana bezszkodowość jazdy przekładająca się na wysokość zniżek.
I jeśli chodzi o ten ostatni podpunkt to mam pewna podpowiedź z której niektórzy może skorzystają, wytłumaczę na moim przykładzie.
przez ostatnie 4 lata jeździłem Meganką której właścicielem był mój teść i od 02. 2008 roku moją żona. Z żona mamy wspólnotę majątkową - to ważne. Polisa była tylko na teścia bo miał maksymalne zniżki więc wychodziło najtaniej.
W tym miesiącu (11.2011)kupiłem ASXa Intense 1,6 z Navi z drugiej ręki (zbywca kupił go w Polskim salonie w 11.2010) spodziewałem się że nie będę miał zniżek przy zakupie ubezpieczenia bo właścicielem wpisanym w dowodzie rejestracyjnym jestem tylko ja. Ku mojemu zaskoczeniu dostałem 30% zniżki
A to dlatego że moja żona była współwłaścicielem Meganki od 2008 więc uzbierała 3 lata bezszkodowej jazdy a mi z tytułu bycia jej mężem (wspólnota majątkowa od 2007r) również te zniżki przysługują. Potwierdziłem tą informację w kilku towarzystwach (Aviva, Benefia) i faktycznie tak to działa. Obecnie mimo że w dowodzie ASXa jestem tylko ja to moja żona i tak jest ustawowym współwłaścicielem więc dalej będzie zbierać zniżki za bezszkodową jazdę.
wybrałem ubezpieczenie w Aviva:
roczny ASX intense 1,6 (wartość 65000), BEZ UDZIAŁU WŁASNEGO; na OC zniżka 30% a na AC 20%(z ubezpieczenia AC meganki w ostatnim roku zrezygnowałem dlatego tylko 20%)
AC (2100)+OC (600) + dodatkowo szyby(90)+ochrona prawna(20)= 2810zł
z tego co pamiętam to bez zniżek cena wynosiłaby OK 3800PLN.
Może dałoby się wyszukać coś tańszego ale za bardzo nie miałem czasu.
Dajcie znać jak to wyszło u was w drugim roku ubezpieczenia, może warto będzie w kolejnym roku zmienić TU.
Wedrowiec - 25-11-2011, 01:06
ściągnęli ze mnie teraz 3560, żniżki niby za 4 lata bezszkodowej... i to było najtańsze ubezpieczenie, te same towarzystwo ale u agenta wychodziło 5K.
kom-tad - 25-11-2011, 22:21
ja w drugim roki przeniosłem z PZU do Mbanku i 600 zł w kieszeni za 1950 ful wypas oczywiście pełne zniszki
max_32 - 29-11-2011, 13:19
u mnie sytuacja jest trochę inna ponieważ auto jeszcze przez rok jest w leasingu,w pierwszym roku compensa 3500 zł(OC,AC)teraz oferty przedłużające mam na poziomie 4200 zł i co najgorsze z tego co się orientowałem chyba nie da rady nigdzie korzystniej.
wlodeks - 29-11-2011, 14:18
U mnie najkorzystniejsza oferta była w PZM.
Krzych1 - 26-03-2012, 13:09
Czy ktoś ubezpieczał albo orientował się już w cenach pakietów dealerskich na kolejny rok?
|
|
|