Carisma - Techniczne - Cari ma mega muła [98r. GDI]
Marilyn - 22-08-2011, 20:09
Rowniez w rodzinie mielismy Alfe. To auto trzeba kochac. A Cari kochalem na poczatku (do tej pory mam jej zdjecie w portfelu) ale po prostu juz mnie ku....ca strzela jak co chwile w niej pada, brak mocy i spalanie rzedu 9 litrow praktycznie na trasie;/ (predkosc maks 120km/h). Bylem dzis na badaniu spalin i niestety na biegu jalowym 14% tlenu;/ gdzie powinno byc maks 1%. Sonda ? Jak najpewniej sprawdzic? Rzekomo zwyklym multimetrem niemiarodajne wyniki sa.
hazi - 23-08-2011, 19:24
Z tego co wiem to w Cari sa dwie sondy .Sprawdż tez ta druga
aren195612 - 23-08-2011, 19:35
hazi napisał/a: | Sprawdż tez ta druga |
98 rok, kolega ma jedną
To mnie interesuje:
Marilyn napisał/a: | na cieplym silniku kompresja idealna wrecz ksiazkowa |
Książkowo to ile, życie pokazuje że na ten temat mogą być nieporozumienia.
Sprężanie 14,62Bar dla GDI to dolny limit. Dla tego silnika jest specjalna książka.
hazi - 23-08-2011, 20:33
Chyba lepiej pod kom podpiąć i sprawdzić jakie ma napięcie itd..A jakie powinna mieć prawidłowe to nie wiem.W euroscanie tez podobno sa jakies wykresy sondy niech tez kto sie zna niech to przeanalizuje .Sonda ogólnie ma wplyw na spalanie i moze byc przyczyna ze tak kopci.Ale za ma mula to chyba sonda nic nie ma tu do rzeczy.Dziwne ze ta cholerna lampka od kompa sie nie swieci.Moze to rzecz mechaniczna albo jakis filtr zapchany moze w pompie wc??? kolega posty wczesniej sie pytal .Sprawdziles ta pompe wc ? sprawdż filtry wc czy sa czyste. Wiele razy było pisane ze czesta przyczna mula cari za filtry w wc
aren195612 - 23-08-2011, 20:49
hazi napisał/a: | Sonda ogólnie ma wplyw na spalanie |
Ma, ale w GDI raczej ograniczone. W tym wątku : link
dyskutowaliśmy dwa skrajne przypadki, martwa sonda- zero volt i sonda ze zwarciem od grzałki, 3 volty. Koledzy nie deklarowali jakiegoś wielkiego spalania o "mule" nie wspomnę. Ja tutaj widzę raczej zajechany silnik, zresztą może kolega nam napisze, ile ma tych bar na tłokach.
hazi - 23-08-2011, 20:58
Jak zajechany silnik to chyba ktoś nie dbał o stan oleju a i moze o poziom plynu w chlodnicy moze ktos go przegrzał przetarty.Trzeba ostro chyba dawac czadu zeby taki japonski silnik zajezdzic.Czyli pozostaje pompa wc i silnik ( sprawdzic dobrze kompresje).Trzeba by było wszystko dobrze przejrzeć kazdy element tloki itd. czy sa jakies slady zuzycia.Ciekawi mnie co moze byc nie tak.A pali na wszystkie gary???.Nie ma co wszystko wymieniac na ślepo niech jakis dobry mechanik okresli ci konretnie co jest nie tak.A moze w autoryzowanym w serwisie by ci powiedzieli co jest nie tak moze nie bedzie tak drogo za taka diagnoze.A moze przyjedziesz na zlot do gorzowa pisales ze ci wyciaga jakies 120 km\h.Bedzie tam pelno mozgow co ma cari to moze cos wymyslimy
Marilyn - 24-08-2011, 10:21
Dzieki za zainteresowanie, nawet sie nie spodziewalem. Cari wyciagnie wiecej bo jak jej przypie..... porzadnie to 110km/h na 2 leci, i spokojnie moglbym zamknac licznik(chwilowo sie boje bo nie mam geometrii:P) ale nie to samo co bylo wczesniej. Ogolnie to mam ja od 3 lat, przez rok jezdzil nia brat (trasy ogolnie butowane 140-170km/h to norma), mechanik sie zlapal za glowe jak to uslyszal. Po prostu mnie to dziwi bo jezdze duzo spokojniej od niego, a spalanie mam praktycznie to samo. Jak on jezdzil po miescie to spalala jakies 9 litrow, ja jezdze bardziej plynnie w przedziale obrotow 2-3 tys maks, a mam spalanie 9.5l. To chyba cos nie tak.... A jak kolega zrobil przeglad to mi powiedzial wprost - pierscienie tlokowe albo glowica (moze nawet glupia uszczelka). A kiedy ma byc ten zlot w Gorzowe ? Chetnie bym podjechal i pogadal ze specami.
hazi - 24-08-2011, 10:49
http://forum.mitsumaniaki...p=922748#922748 tu masz na temat zlotu ale nie wiem czy coś to wypali. Mi spalanie wychodzi 6 l na 100km/h test byl robiony poprzez lanie pod korek i to nie bylo rowne tempo czeste zwalnianie przez zakrety bo droga krajoznawcza bylo w tym troche miasta .Cari mam nie dawno bo od miesiaca.Pewno by sie udalo zeby spalila 5 l ale moze w niemczech na ich paliwie i na autostradzie przy wlaczonym tempomacie .Jak jade ostro non stop 160 km/h to tak 7,5. Jak 190 km/h to by maly test auta wiecej balem sie bo kierownica drgala to dopiero bylo 9l.Ogolnie wedlug reklamy Cari powinna przejehac 1500 km na jednym baku tutaj pewno trzeba by bylo siedzenia wywalic i zostawic tylko dla kierowcy:)
Marilyn - 24-08-2011, 10:52
Wlasnie dzwonilem do ASO w Szczecin Ustowo (nie polecam, po raz n-ty mnie zawiedli), i powiedzieli ze oni takich rzeczy nie prowadza i moge kupic regulator cisnienia za jedyne... 5 tyś. Ma ktos inne namiary na dobre filtry?
hazi - 24-08-2011, 10:59
lol 5 tys. to chyba cala pompa .Filtr kosztuje 35 zł tam trzeba wymienic dwa filtry.Znalazlem fajny pokaz jak wymienic te filtry http://mmc-galant.com/index.php?showtopic=169.Tu pisal kolega http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=56610 ze filtry maja oznaczenie MD619962.Sam to zrobisz tylko uważaj jak bedziesz wkladał ten wąż spowrotem zeby nie uszkodzic oring.Mi mechanik to uszkodzil cymbal lalo sie przez to paliwo a kom pokazywal spalanie 20 l .Akurat nie wymienialem tego filtra tylko bylo sprawdzane czy pomka paliwa chodzi .
Marilyn - 24-08-2011, 11:04
To wlasnie wiem, ale many twierdzil ze nie sprzedaje sie filtrow, tylko w calosci maja. Ma ktos namiary gdzie moge kupic ten filtr?
hazi - 24-08-2011, 11:16
W tym temacie masz opisane http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15 widze tam ze Kamilofone i Klawy cos tam pisal ze to dostali ich sie zapytaj.
Tu Gosciu napisal Filterki kupiłem we Wrocławiu w ASV LIDER diler MITSHUBISHI w cenie 20,35 zł/szt tu może zadzwon. O mam kontakt http://www.asvlider.pl. poszukaj tam wroclaw
Zadzwon tam moze ci wysla paczka
Marilyn - 29-08-2011, 14:49
Ogladalem dzisiaj cari od spodu - uklad wydechowy prawdopodobnie jeszcze oryginalny, jest drobna nieszczelnosc na laczeniu katalizatora od strony silnika, sam katalizator widac zjechany, wiec do wymiany. Po wczorajszym zlocie w Gorzowie (pozdrawiam wszystkich przybylych) i zdiagnozowany prawdopodobnej przyczyny mula (pierscienie tlokowe) teraz zastanawiam sie co robic. Bo ogolnie sam koszt robocizny mnie przeraza (co najmniej 2 tys.), chociaz mam jeszcze jutro diagnostyke komputerowa i zobacze co oni powiedza. A jak jeszcze cos wyjdzie to najwyzej sie zrobi swap na cos mocniejszego bo szkoda mi sie rozstawac z Cari.
Prawdopodobna usterka zlokalizowana- caly uklad wydechowy do wymiany. Mam nadzieje ze wymiana pomoze bo Cari byla na diagnostyce i absolutnie zadnego bledu. Tłumik srodkowy na tym pierwszym kolanku ma jedna spora dziure, a nagrzewa sie jak sam skur...., tlumik koncowy najlepsze lata ma juz za soba bo przerdzewialy juz. Dziekuje wszystkim za wszelka pomoc i zainteresowanie;)
[ Dodano: 17-09-2011, 07:38 ]
Panowie, wczoraj Cari byla na wymianie kompletnego ukladu wydechowego (poza kolektorem)... Auto nie do poznania mechanik ktory wczesniej mowil mi ze to auto na przelocie bedzie mulem powital mnie slowami "panie to ku**a rakieta jest!" (tez mial carisme hehe). Wiec mam nadzieje ze teraz posluzy mi jakis czas i sie odwdzieczy dobrymi osiagami. A stosowal ktos Liqui moly engine flush ? Podobno bardzo dobrze wyplukuje caly syf w silniki i zapobiega zapiekaniu sie pierscieni (ma bardzo dobre opinie ogolnie, wiec sie zastanawiam ale GDI to GDI ... i moze byc inne:P)
|
|
|