To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Olej w gniazdach świec

polaff - 16-08-2011, 20:48

wawer82 napisał/a:
Ja na Twoim miejscu nie lekceważyłbym tej usterki. Jak nie zrobisz tego w porę to przebicia dostana fajko-cewki a to wydatek już dużo większy...
Jak dalej nie jesteś pewny czy przyczyną tych przecieków są właśnie te uszczelniacze to te zdjęcie powinno to potwierdzić(czarne okrągłe gumki na rurkach w których siedzą świece)

[url=http://img24.imagesh....th.jpg]Obrazek[/URL]

wV6 nie ma fajko cewek - jest jedna cewka wewnątrz aparatu zapłonowego

Hugo - 16-08-2011, 23:48

sveno napisał/a:
czy w V6 da się je wymienić bez odkręcania pokrywy zaworów?
Niestety nie ma tu genialnego rozwiązania tych uszczelnień, jak np. w silniku 2.0 16V z Toyoty.

[ Dodano: 16-08-2011, 23:50 ]
wawer82 widzę, że podobnie jak ja masz źle włożone te blaszki sprężynowe pomiędzy dźwigienkami zaworów ssących :wink:

meydey000 - 17-08-2011, 08:06

tak jak obiecałem że was poinformuje o cenie, byłem w jednym nietanim sklepie i koszt do v6 na jedna klawiaturę kosztuje 70zl czyli 2 komplety to wydatek 140zl ponoć oryginał. koszt nie aż tak duży jak myślałem. na 1 komplet składa się uszczelka pod pokrywę i 3 uszczelniacze. nie da się kupić osobno tego i tego. być może jeszcze dzisiaj będę w drugim tańszym sklepie i tam się dowiem o cenę o czym was poinformuje.
Tomek - 17-08-2011, 08:30

sveno napisał/a:
wiem, że to mały nakład pracy w porównaniu ze zrzucaniem kolektora, ale pytam orientacyjnie.

co wyście się uparli na to, że zrzucenie kolektora to kupa roboty
w V6 3 razy mniej roboty niż w 2.0, a dostęp do śrub 5 razy lepszy

adt81 - 17-08-2011, 08:33

Jeszcze trochę i zaczną dzieci straszyć kolektorem z V6 :-) - nie jest tak źle ja też już go ściągałem i w sobotę będę ponownie (wymiana świec). Za pierwszym razem troszkę schodzi bo trzeba obczaić co i gdzie odkręcić ale ogólnie nie ma tragedii.
sveno - 17-08-2011, 12:53

tomek84 napisał/a:
no w sumie to można tylko sam kolektor okręcić i podwiesić go gdzieś, ale czy to wystarczy do odkręcenia dekla klawiatury z banku od strony grodzi? Ja jak wymieniałem świece to rozebrałem wszystko na czynniki pierwsze, bo przy okazji wyczyściłem kwasem cały kolektor, EGR, przypustnice, i tą plastikową rure-dolot powietrza, także roboty na cały dzień, szkoda tylko, że wtedy nie pomyślałem o tych klawiaturach bo spod tej pierwszej od przodu auta mam mały wyciek, no i jedna świeca była delikatnie w oleju właśnie w tym samym banku, drugi na szczęście suchy, a teraz jak wiem, ze komplet uszczelek można dokupić na jeden bank to po powrocie do kraju zabieram się za to :)
Hugo - 17-08-2011, 14:18

meydey000 napisał/a:
nie da się kupić osobno tego i tego
Da sie, np. tu www.all-parts.pl
meydey000 - 17-08-2011, 18:37

HUGO ja pytałem i mi gościu powiedział że w oryginale jest razem uszczelka i 3 uszczelniacze. być może gdzie indziej są dostępne osobno.
Hugo - 17-08-2011, 23:25

Zamienniki są dostępne osobno.
meydey000 - 17-08-2011, 23:42

w sumie w zamiennikach może i sa dostępne. ale z drugiej strony skoro i tak zdejmujemy dekiel to warto zainwestować te pare złotych i wymienić tą pod deklem. przecież ona też się wybija i po przejechaniu ponad 200000 nie trzyma tak jak powinna tym bardziej że i tak mamy wszystko wybebeszone i na wierzchu.
komarsnk - 18-08-2011, 07:03

tomek84 napisał/a:
sveno napisał/a:
wiem, że to mały nakład pracy w porównaniu ze zrzucaniem kolektora, ale pytam orientacyjnie.

Tomek - wymieniałem ostatnio cały komplet uszczelek i powiem Ci, że nie wyobrażam sobie żebym miał zdjąć dekiel z wiszącym nad nim kolektorem... I tak wystarczająco ciężko było bez kolektora... Bez zdejmowania to co najwyżej same świece da się wymienić...
Jak to mówił któryś z Kolegów na forum: czasem trzeba więcej odkręcić, żeby robotę szybciej załatwić, a zrzucenie kolektora to wcale nie jest jakiś mega problem...
Chyba, że się nie znam ale nie uwierzę, że ktoś to zrobił bez ściągania kolektora dopóki nie zobaczę zdjęć :mrgreen:
Wiem, wiem - jestem niewierny Tomasz :finga:

Tomek - 18-08-2011, 07:55

komarsnk napisał/a:
tomek84 napisał/a:
sveno napisał/a:

Tomek - wymieniałem ostatnio cały komplet uszczelek i powiem Ci, że nie wyobrażam sobie żebym miał zdjąć dekiel z wiszącym nad nim kolektorem... I tak wystarczająco ciężko było bez kolektora... Bez zdejmowania to co najwyżej same świece da się wymienić...
Jak to mówił któryś z Kolegów na forum: czasem trzeba więcej odkręcić, żeby robotę szybciej załatwić, a zrzucenie kolektora to wcale nie jest jakiś mega problem...
Chyba, że się nie znam ale nie uwierzę, że ktoś to zrobił bez ściągania kolektora dopóki nie zobaczę zdjęć :mrgreen:

a gdzie ja napisałem, żeby ściągać dekle z podwieszonym kolektorem??

napisałem, że zrzucenie kolektora to nie jest niewiadomo co
rzecz jasna, jest sporo do zdjęcia, odpięcia przed tym, ale do ogarnięcia

komarsnk - 18-08-2011, 13:34

tomek84 napisał/a:
komarsnk napisał/a:
tomek84 napisał/a:
sveno napisał/a:
wiem, że tomały nakład pracy w porównaniu ze zrzucaniem kolektora, ale pytam orientacyjnie.

a gdzie ja napisałem, żeby ściągać dekle z podwieszonym kolektorem??

napisałem, że zrzucenie kolektora to nie jest niewiadomo co
rzecz jasna, jest sporo do zdjęcia, odpięcia przed tym, ale do ogarnięcia

Ło matko... ja już powinienem iść do lekarza bo albo jestem ślepy albo głupi i nie rozumiem tekstu pisanego... :-X

XAWIERD - 21-08-2011, 00:23

Macie jakiś adres gdzie można kupić te uszczelnienia.Aukcja.Po ile ta przyjemność.
robertdg - 21-08-2011, 07:44

http://www.zumi.pl/68692,...nice,firma.html