[97-04]Galant EAxA/W - Olej w gniazdach świec
polaff - 16-08-2011, 20:48
wawer82 napisał/a: | Ja na Twoim miejscu nie lekceważyłbym tej usterki. Jak nie zrobisz tego w porę to przebicia dostana fajko-cewki a to wydatek już dużo większy...
Jak dalej nie jesteś pewny czy przyczyną tych przecieków są właśnie te uszczelniacze to te zdjęcie powinno to potwierdzić(czarne okrągłe gumki na rurkach w których siedzą świece)
[url=http://img24.imagesh....th.jpg]Obrazek[/URL] |
wV6 nie ma fajko cewek - jest jedna cewka wewnątrz aparatu zapłonowego
Hugo - 16-08-2011, 23:48
sveno napisał/a: | czy w V6 da się je wymienić bez odkręcania pokrywy zaworów? | Niestety nie ma tu genialnego rozwiązania tych uszczelnień, jak np. w silniku 2.0 16V z Toyoty.
[ Dodano: 16-08-2011, 23:50 ]
wawer82 widzę, że podobnie jak ja masz źle włożone te blaszki sprężynowe pomiędzy dźwigienkami zaworów ssących
meydey000 - 17-08-2011, 08:06
tak jak obiecałem że was poinformuje o cenie, byłem w jednym nietanim sklepie i koszt do v6 na jedna klawiaturę kosztuje 70zl czyli 2 komplety to wydatek 140zl ponoć oryginał. koszt nie aż tak duży jak myślałem. na 1 komplet składa się uszczelka pod pokrywę i 3 uszczelniacze. nie da się kupić osobno tego i tego. być może jeszcze dzisiaj będę w drugim tańszym sklepie i tam się dowiem o cenę o czym was poinformuje.
Tomek - 17-08-2011, 08:30
sveno napisał/a: | wiem, że to mały nakład pracy w porównaniu ze zrzucaniem kolektora, ale pytam orientacyjnie. |
co wyście się uparli na to, że zrzucenie kolektora to kupa roboty
w V6 3 razy mniej roboty niż w 2.0, a dostęp do śrub 5 razy lepszy
adt81 - 17-08-2011, 08:33
Jeszcze trochę i zaczną dzieci straszyć kolektorem z V6 - nie jest tak źle ja też już go ściągałem i w sobotę będę ponownie (wymiana świec). Za pierwszym razem troszkę schodzi bo trzeba obczaić co i gdzie odkręcić ale ogólnie nie ma tragedii.
sveno - 17-08-2011, 12:53
tomek84 napisał/a: | co wyście się uparli na to, że zrzucenie kolektora to kupa roboty | no w sumie to można tylko sam kolektor okręcić i podwiesić go gdzieś, ale czy to wystarczy do odkręcenia dekla klawiatury z banku od strony grodzi? Ja jak wymieniałem świece to rozebrałem wszystko na czynniki pierwsze, bo przy okazji wyczyściłem kwasem cały kolektor, EGR, przypustnice, i tą plastikową rure-dolot powietrza, także roboty na cały dzień, szkoda tylko, że wtedy nie pomyślałem o tych klawiaturach bo spod tej pierwszej od przodu auta mam mały wyciek, no i jedna świeca była delikatnie w oleju właśnie w tym samym banku, drugi na szczęście suchy, a teraz jak wiem, ze komplet uszczelek można dokupić na jeden bank to po powrocie do kraju zabieram się za to
Hugo - 17-08-2011, 14:18
meydey000 napisał/a: | nie da się kupić osobno tego i tego | Da sie, np. tu www.all-parts.pl
meydey000 - 17-08-2011, 18:37
HUGO ja pytałem i mi gościu powiedział że w oryginale jest razem uszczelka i 3 uszczelniacze. być może gdzie indziej są dostępne osobno.
Hugo - 17-08-2011, 23:25
Zamienniki są dostępne osobno.
meydey000 - 17-08-2011, 23:42
w sumie w zamiennikach może i sa dostępne. ale z drugiej strony skoro i tak zdejmujemy dekiel to warto zainwestować te pare złotych i wymienić tą pod deklem. przecież ona też się wybija i po przejechaniu ponad 200000 nie trzyma tak jak powinna tym bardziej że i tak mamy wszystko wybebeszone i na wierzchu.
komarsnk - 18-08-2011, 07:03
tomek84 napisał/a: | sveno napisał/a: | wiem, że to mały nakład pracy w porównaniu ze zrzucaniem kolektora, ale pytam orientacyjnie. |
w V6 3 razy mniej roboty niż w 2.0, a dostęp do śrub 5 razy lepszy |
Tomek - wymieniałem ostatnio cały komplet uszczelek i powiem Ci, że nie wyobrażam sobie żebym miał zdjąć dekiel z wiszącym nad nim kolektorem... I tak wystarczająco ciężko było bez kolektora... Bez zdejmowania to co najwyżej same świece da się wymienić...
Jak to mówił któryś z Kolegów na forum: czasem trzeba więcej odkręcić, żeby robotę szybciej załatwić, a zrzucenie kolektora to wcale nie jest jakiś mega problem...
Chyba, że się nie znam ale nie uwierzę, że ktoś to zrobił bez ściągania kolektora dopóki nie zobaczę zdjęć
Wiem, wiem - jestem niewierny Tomasz
Tomek - 18-08-2011, 07:55
komarsnk napisał/a: | tomek84 napisał/a: | sveno napisał/a: | wiem, że to mały nakład pracy w porównaniu ze zrzucaniem kolektora, ale pytam orientacyjnie. |
Tomek - wymieniałem ostatnio cały komplet uszczelek i powiem Ci, że nie wyobrażam sobie żebym miał zdjąć dekiel z wiszącym nad nim kolektorem... I tak wystarczająco ciężko było bez kolektora... Bez zdejmowania to co najwyżej same świece da się wymienić...
Jak to mówił któryś z Kolegów na forum: czasem trzeba więcej odkręcić, żeby robotę szybciej załatwić, a zrzucenie kolektora to wcale nie jest jakiś mega problem...
Chyba, że się nie znam ale nie uwierzę, że ktoś to zrobił bez ściągania kolektora dopóki nie zobaczę zdjęć
Wiem, wiem - jestem niewierny Tomasz |
a gdzie ja napisałem, żeby ściągać dekle z podwieszonym kolektorem??
napisałem, że zrzucenie kolektora to nie jest niewiadomo co
rzecz jasna, jest sporo do zdjęcia, odpięcia przed tym, ale do ogarnięcia
komarsnk - 18-08-2011, 13:34
tomek84 napisał/a: | komarsnk napisał/a: | tomek84 napisał/a: | sveno napisał/a: | wiem, że tomały nakład pracy w porównaniu ze zrzucaniem kolektora, ale pytam orientacyjnie. |
Wiem, wiem - jestem niewierny Tomasz |
a gdzie ja napisałem, żeby ściągać dekle z podwieszonym kolektorem??
napisałem, że zrzucenie kolektora to nie jest niewiadomo co
rzecz jasna, jest sporo do zdjęcia, odpięcia przed tym, ale do ogarnięcia |
Ło matko... ja już powinienem iść do lekarza bo albo jestem ślepy albo głupi i nie rozumiem tekstu pisanego...
XAWIERD - 21-08-2011, 00:23
Macie jakiś adres gdzie można kupić te uszczelnienia.Aukcja.Po ile ta przyjemność.
robertdg - 21-08-2011, 07:44
http://www.zumi.pl/68692,...nice,firma.html
|
|
|