To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] KAROSERIA - Lusterko zewnętrzne

RaVciO - 23-07-2015, 22:00

Bizi78 napisał/a:
Brat ostatnio zainstalował całe lusterko kierowcy w focusie od Anglika i jak żona przysunie fotel do kiery to widzi tylne drzwi :mrgreen: .
Nie wiem jak jest z prawym lusterkiem ale trzeba uważać co by się nie nadziać, no chyba że będziesz przekładał tylko szkło :wink: .

Pojadę do gościa i od razu na miejscu sprawdzę czy pasuje i czy grzanie działa.

-edit-

Zamiast płacić 32zł za zamiennik z wątpliwym grzaniem kupiłem za 37zł całe lusterko tzn. z obudową, elektryką i sprawnym grzejącym lusterkiem.

Trafiło się, że nawet jest w kolorze mojego auta.

Jest to lusterko od anglika - wymontowałem szkło (komplet: zwierciadło + grzanie + płytka plastikowa) i zamontowałem w mojej obudowie - tym sposobem mam porządne grzanie w lusterku i na dodatek lusterko od strony pasażera jest asferyczne, a obudowa lusterka wraz z mechanizmem pozostanie na wszelki wypadek albo jako inwestycja ;-) (w końcu oryginalnych części do MSS na rynku coraz mniej ;-)

Przy okazji kupiłem klamkę do klapy bagażnika, bo moja nie odbijała - montaż/demontaż wraz z fotkami znajdzie się w osobnym temacie do kategorii "Zrób to sam" :-)

MarPod - 24-06-2016, 15:13
Temat postu: Lusterko
Witam

Wczoraj jechałem moim MSS i w pewnym momencie odpadło mi szkło z luserka i "poszło w siną dal" :-) gdzie kupić? proszę o wskazówkę

Pozdrawiam

SiMa - 24-06-2016, 18:54

MarPod, na alledrogo kupisz chińskie zamienniki, ale z własnego doświadczenia nie polecam, bo z dopasowaniem jest bardzo ciężko.
Na OlX czasami pojawiają się ogłoszenia.

EDIT:
Takie rzeczy proszę załatwiać bezpośrednio na PW.

Anonymous - 25-06-2016, 18:33

Też nie polecam zamienników. Dopasować się udało, ale pole widzenia było mniejsze i mocno zakrzywione. Po za tym słabo grzało. Ja już swoje 2 razy kleiłem, ale widzę, że znowu się odkleja. Będę polował na prawe lusterko, ale raczej nowe oryginalne.
apg2312 - 25-06-2016, 19:52

Też się dopiszę, że nie ma co kombinować z zamiennikami.
Zresztą przyznaję, że czasami najprościej iść po linii najmniejszego oporu :
Prawe :
http://olx.pl/oferta/lust...html#6bb10d6813
Lewe
http://olx.pl/oferta/lust...html#6bb10d6813
Całe lusterko za 50 zł, a sam wkład na Allegro po 33-35 zł :shock:
Fakt, trzeba polakierować, w Cari mam fajnie, bo lusterka są czarne :) Ale wolałbym kupić czarny mat w spraju i oba lusterka na czarno prysnąć.

wrocek - 26-06-2016, 10:34

We Wrocławiu polecam zakład w okolicy ul. Legnickiej. Mi szkło "spłynęło" i tam podjechałem. Pół godziny roboty z wzornikiem i wyszło lepiej niż w oryginale. Zakrzywienie z większym polem widzenia. Jestem zadowolony bo zlikwidowałem "martwy punkt" przez który tak wiele może się zdarzyć. Całość 50 zł z robocizną.
Anonymous - 27-06-2016, 22:59

A czym przykleiłeś? Bo ja juz kleiłem 2 razy wg tutorialu, który jest na forum i się drugi raz zaczęło odklejać.
wrocek - 28-06-2016, 21:47

Nie ja, ale klejone. Całość robiona w warsztacie. Trwała może pół godziny: wybór folii, wycinka, przymierzenie, klejenie, potem tylko w cieniu przez 24 godziny i w drogę. W zimie grzeje, bo to już kolejny rok i nic się nie odkleja. Niestety nie sprawdzałem jaki to klej ale pistoletem do silikonów.
MarPod - 29-06-2016, 12:23

a jakie musi być? płaskie nieoddalające czy sferyczne oddalajace bo na aukcjach na allegro są różne ...
RaVciO - 29-06-2016, 22:32

Jakiś czas temu mi także odpadł wkład i się rozbił. Już prawie kupiłem na allegro zamiennik, ale okazało się, że za 10zł więcej na pobliskim szrocie kupiłem kompletne lusterko, razem z silniczkiem, obudową itd. Wymieniłem sam wkład, a reszta pozostała w piwnicy. Na dodatek lusterko trafiło się w identycznym kolorze co mój misiek :-)

Najważniejsze - ten używany oryginał grzeje o niebo lepiej niż zamiennik który mam w drugim lusterku (montowany przez poprzedniego właściciela auta)

Anonymous - 04-07-2016, 19:12

A teraz pytanie za 100 punktów.
Jakbym zdobył prawy wkład od anglika to będzie on pasował? Myślę tu o zakrzywionym polu.
Np tak jak tutaj widać. http://allegro.pl/mitsubi...5975944911.html

RaVciO - 04-07-2016, 19:30

Tak, ja właśnie prawe mam od anglika (przynajmniej tak twierdził sprzedawca)
Anonymous - 04-07-2016, 21:38

No a masz czarna pionową kreskę?
Pytanie też czy lifting miał jakiś wpływ na lusterko i w zasadzie czy oprócz zagięcia anglik miał jeszcze jakąś różnicę.

RaVciO - 04-07-2016, 22:17

Tak - jest kreska - to zdaje się nazywa lusterko asferyczne.
SiMa - 07-07-2016, 19:39

Ghostman, sam wkład (lusterko) od anglika będzie pasował - a plusem tego jest właśnie to, że będziesz miał dwa asferyczne lusterka :)
Nie będą pasowały mechanizmy regulacji lusterek z anglika - nie da się ich odpowiednio ustawić