To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - KONSERWACJA PODWOZIA

HUGIO - 18-04-2021, 20:30

jacek11, Ja nie używałem, ale w sklepie jak kupowałem, to mi powiedzieli, że lepszy efekt i tak jest matami, albo można dać kilka warstw 1600 i podobno jest podobny efekt.

//Edit
Jednak to im (mi teraz) o 3100 chodziło, a nie o plastone.

jacek11 - 18-04-2021, 20:59

Napisane jest pięknie, tylko nie wiadomo czy zadziała. Najgorsze jest to, że dawno tym autem nie jeździłem, i nawet nie będę wiedział, czy dało jakiś efekt. Trzeba tego nawalić 5-6mm, więc na pewno rezonans zatrzyma. Jednak nie bardzo chce mi się wierzyć, że cokolwiek wyciszy, skoro do wyciszania są pianki, a nie maty bitumiczne.
HUGIO - 18-04-2021, 22:40

jacek11 napisał/a:
skoro do wyciszania są pianki, a nie maty bitumiczne

A to tego nie wiem, nigdy nie wyciszałem auta ,,z zewnątrz". Wiem tyle, co mi mówili tam w sklepie, że na blachę dają maty butylowe, a na to konserwację. Piankową matę na plastiki nadkoli. Tylko efekt i tak jest słaby, może w deszczu słychać różnicę. Lepiej dopłacić do cichszych opon.

jacek11 - 18-04-2021, 22:57

Teraz chodziło mi o to, że maty bitumiczne, czy też ta cudowna konserwacja zniwelują drgania, a do wyciszenia służą pianki.
Trochę mnie zaskoczyłeś, bo wszyscy kleją maty w środku, i pierwszy raz słyszę, że można też od zewnątrz.

[ Dodano: 18-04-2021, 22:59 ]
Tak czy tak, ten środek nie wyciszy pojazdu, więc odpuszczam temat. Z zewnątrz to można zwykłą taśmę dekarską przykleić, bo nie będzie wpływała na wnętrze auta.

sampler - 19-04-2021, 07:25

To nie tak. Maty butylowe czy bitumiczne mają charakterystyki pochłaniające dolne pasmo akustyczne. Pianki wyższe. Daje się to co wychodzi z pomiarów w jakim paśmie należy wytłumić częstotliwości. Noxudola 3100 już ludzie próbowali w Galancie. Nie pomogło.
jacek11 - 19-04-2021, 15:59

Na szczęście nie chodzi tu o Galanta. Auto nie jest moje, a że zbliża się czas konserwacji, to postanowiłem zasięgnąć języka. Koszt tego specyfiku nie jest duży, biorąc pod uwagę całość inwestycji.
Decyzja podjęta, i jedziemy standardowo 1600, 750,700.
O matach wyciszających inwestor będzie sobie myślał.

dyzioo - 20-09-2021, 17:49

Mam pytanko
Po umyciu, wyskrobaniu, odtłuszczeniu auta, chce nałożyć APP R Stop - (Neutralizator rdzy - epoksydowy preparat gruntujący)
Czy po nałożeniu i wyschnięciu NEUTRALIZATORA, mogę położyć Antykorozyjny podkład epoksydowy, a na to masę konserwującą??
Czy po nałożeniu neutralizatora od razu masę uszczelniającą??
Pozdrawiam

HUGIO - 20-09-2021, 18:59

Lepiej położyć podkład - zawsze to kolejna bariera dla wody.