Forum ogólne - Via Toll
walecdaras - 16-09-2011, 14:55
Niestety z tego co mi wiadomo, obowiązkowi posiadania viatolu podlegają wszystkie pojazdy powyżej 3.5 dmc- posiadania !!! a opłaty za niego pobierana są tylko na płatnych odcinkach , Niestety obowiążek jest posiadania !!! a czy będzie wykozystywany niestety nikogo to nie obchodzi -czyli chodzi tylko o wyciągnięcie kasy z kieszeni na viatol lub mandat za jego brak .
Nikt z inspekcji ITD nie chce i pewnie nie może podać konkretnego przepisu bo takowego nie wydano . -Jest tylko przepis o obowiązku posiadania , a czy ktoś z niego kożysta to nie ich broszka
Besiek - 18-09-2011, 16:13
Siedzę od jakiegoś czasu w sieci i próbuję zweryfikować to co napisałeś, mimo wcześniejszej pewności że Twoja wypowiedź jest błędna teraz sam mam wątpliwości. Przytaczam poniżej informację znalezioną na www.viatoll.pl :
UWAGA: od 1 lipca wszyscy kierowcy pojazdów objętych systemem viaTOLL poruszający się po drogach płatnych określonych w rozporządzeniu Rady Ministrów, zobowiązani są do rejestracji w systemie i posiadania zainstalowanego urządzenia viaBOX. Brak spełnienia tego wymogu będzie karany mandatem w wysokości 3.000 złotych.
Wytłuszczony i podkreślony przeze mnie fragment określa jasno że zobowiązani do użytkowania viaBOXA są ci co poruszają się płatnymi odcinkami. Czyli jeśli poruszam się drogami nie wymienionymi w rozporządzeniu Rady Ministrów to nie muszę go mieć.
Będę bardzo zobowiązany jeśli ktoś poda mi podstawę prawną tego że muszę mieć viaBOXA zawsze i wszędzie jeśli jadę z przyczepą i oczywiście DMC zespołu przekracza 3,5T.
cns80 - 19-09-2011, 10:00
robertdg napisał/a: | Zgodnie z przepisami tak, tutaj nikt nie patrzy na to, czy TY jeździsz drogami polnymi, czy osiedlowymi, Twoje auto tego wymaga i musisz to mieć | Nieprawda. Własnie przerobiłem ten temat w inspekcji i powiedzieli że muszę mieć tylko jeśli jeżdżę po drogach płatnych. Kiedyś się tak w Radzyminie rozpędzili i łapali wszystkie TIRy wjeżdżające do miasta tuż przed bramką (że niby chcą ominąć opłaty, a to byli miejscowi) i dawali alternatywę: grzywna albo zakup ViaBox'a na LOTOSie. Później była z tego wielka awantura i musieli zrezygnować z tego.
JCH napisał/a: | To nie takie proste. Boxa podobno się wypożycza (kaucja), trzeba zarejestrować dla konkretnego samochodu i doładować konto kasą (coś telefon pre-paid). | Można to zrobić od ręki.
walecdaras napisał/a: | Jest tylko przepis o obowiązku posiadania , a czy ktoś z niego kożysta to nie ich broszka | To pokaż mi ten przepis
Cytat: | Będę bardzo zobowiązany jeśli ktoś poda mi podstawę prawną tego że muszę mieć viaBOXA zawsze i wszędzie jeśli jadę z przyczepą i oczywiście DMC zespołu przekracza 3,5T. | Nie ma czegoś takiego. Zjeżdżam z obwodnicy Radzymina tuż przed bramownicą, bo parkuję w Radzyminie (mimo że auto rejestrowane w Warszawie) i nikogo nie ma prawa obchodzić co ja tam robię (nawet jakbym chciał opłotkami ominąć płatny odcinek). Jedynie jadąc do Wyszkowa będę musiał tego boxa wynająć
Auto: Opel Vivaro 2900kg + przyczepa 1200kg
Dla mnie w tej chwili ważniejsze jest załatwienie zaświadczenia o przewozie na potrzeby własne, a to kosztuje 500 zł
Besiek - 19-09-2011, 19:33
cns80 napisał/a: | Nie ma czegoś takiego. Zjeżdżam z obwodnicy Radzymina tuż przed bramownicą, bo parkuję w Radzyminie (mimo że auto rejestrowane w Warszawie) i nikogo nie ma prawa obchodzić co ja tam robię |
Według mnie masz rację dlatego poprosiłem kolegę walecdaras o wskazanie przepisu/paragrafu na którym się oparł pisząc swojego posta.
P.S. A ja swoim zestawem też śmigam przez Radzymin, do sąsiadów na działkę tuż za Radzyminem.
piotr-stihl - 19-09-2011, 20:40
też mnie nurtuje pytanie o viatol i to zaświadczenie
otóż poruszam się misiakiem L 200 i często ciągnę przyczepę specjalną [ rębak ] o DMC owej 1800 kg
czy muszę posiadać jakieś zaświadczenia że na potrzeby własne ? [ działalności nie prowadzę ] i jeśli trzeba mieć to gdzie takowe zaświadczenie uzyskać ?
pomijam viatola bo łącznie przekraczam 3,5 T [ jak to w końcu jest z tymi drogami niepłatnymi - muszę posiadać viatola jak bramek nie załapuję ? ]
wyklaruje mi ktoś czarno na białym ?
JCH - 20-09-2011, 09:53
cns80 napisał/a: | Dla mnie w tej chwili ważniejsze jest załatwienie zaświadczenia o przewozie na potrzeby własne, a to kosztuje 500 zł | To jest kolejny paradoks
Jak se kupię litra w monopolu to też mam mieć papier, że to to na potrzeby własne
No co za kraj .......
piotr-stihl napisał/a: | łącznie przekraczam 3,5 T [ jak to w końcu jest z tymi drogami niepłatnymi - muszę posiadać viatola jak bramek nie załapuję ? | No widzisz, że koledzy klarują tu, że nie. A przypadek mojego kumpla (o czym pisałem w pierwszym poście) to jak widać nadgorliwość policjanta.
cns80 - 20-09-2011, 10:04
Besiek napisał/a: | P.S. A ja swoim zestawem też śmigam przez Radzymin, do sąsiadów na działkę tuż za Radzyminem. | Ja jeżdżę do Zawad. Pierwsza miejscowość na trasie na Kuligów
piotr-stihl napisał/a: | otóż poruszam się misiakiem L 200 i często ciągnę przyczepę specjalną [ rębak ] o DMC owej 1800 kg | Nie wiem czy przyczepy specjalne nie są wyłączone. Musiałbyś sprawdzić, bo ja np jeżdżąc 14 tonowym wozem telewizyjnym z zabudową specjalną nie mam obowiązku wypełniania tachografu (nawet jest na to pismo z ministerstwa - osobiście nie widziałem, ale kierownictwo przekazało wiadomość).
piotr-stihl napisał/a: | czy muszę posiadać jakieś zaświadczenia że na potrzeby własne ? [ działalności nie prowadzę ] i jeśli trzeba mieć to gdzie takowe zaświadczenie uzyskać ?
| Jeśli nie przewozisz towarów ani ludzi to moim zdaniem nie. Takie zaśwadczenie jest potrzebne w wypadku gdy przewozisz towar na potrzeby własne lub własnych pracowników lub ich rodziny i nie jest to przewóz zarobkowy, bo wtedy musiałbyś mieć ukończony kur za parę tyś.
Cytat: | pomijam viatola bo łącznie przekraczam 3,5 T [ jak to w końcu jest z tymi drogami niepłatnymi - muszę posiadać viatola jak bramek nie załapuję ? ] | Według mnie nie. Według tego co mówią na infolinii viatolla też nie. Według tego co mówią w GITD też nie.
JCH napisał/a: | To jest kolejny paradoks | Nawet nie chcę tego komentować. Banda złodziei. Taczka też ma mieć zaświadczenie że na potrzeby własne, a nie zarobkowo ?
JCH napisał/a: | A przypadek mojego kumpla (o czym pisałem w pierwszym poście) to jak widać nadgorliwość policjanta. | Taka sama jak tych o których pisałem w Radzyminie tam z jednej firmy cofnęli aż 15 samochodów dlatego właściciel zrobił zadymę i się okazało że miał rację.
Nie dziwię się bo:
15 x 120 zł kaucji + 15 x 120 zł doładowania + 15 x stracony czas na wypełnienie kwitów = wnerw na maxa
|
|
|