To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Zasilanie pada po 2 dniach. Aku ok

mani4c - 30-11-2011, 10:37

darksunbeam napisał/a:
mam podobny problem--> pobór prądu w "spoczynku" dochodzi az do 120mA.....dużo! nie wiem od czego zacząć poszukiwania! Moje autko juz po dwóch dniach postoju wogle nie odpala! :/
Akumulator jest nowy - w tamtym roku wymianieny....alternator niby troche niedoładowywuje....ale taki pobór prądy przy bezruchu to dużo za dużo (nawet przy całkowicie sprawnym alternatorze. prawda? :> )

Sprawdź czy wyłącza Ci się faktycznie lampka ukryta w bagażniku. Odchyl tylny fotel i zobacz. A Colcie naprawdę nie ma co pobierać prądu, ponieważ wszystko się aktywuje w pozycji kluczyka I.
Co jest aktywne bez kluczyka:
- światła
- kierunki - ale tylko awaryjne
- podświetlenie kabiny
- podświetlenie bagażnika
- centralny zamek

I to naprawdę wszystko. :)

xluki - 30-11-2011, 13:41

Jeśli klema lub któryś z przewodów dochodzących do klemy jest luźny może powodować "zwarcie" przez co np. może otwierać się c. zamek pobierając prąd lub inne urządzenie w aucie.
Pafab - 30-11-2011, 21:51

Koledzy fochmistrz1899 i darksunbeam - czy macie zainstalowane centralne zamki?
To też może być przyczyna rozładowywania aku.
Miałem taki przypadek w audi, siłownik zamka w lewych drzwiach padł ( a dokładnie mikrostyk w siłowniku) przez co siłownik po zatrzaśnięciu się nie rozłanczał i zżerał aku.
Usterka była trudna do wykrycia bo zdarzała się zupełnie przypadkowo.

plecho1 - 30-11-2011, 22:26

Podczas sprawdzania poboru prądu wyjmuj po kolei bezpieczniki, kiedy wyjmiesz odpowiedzialny za obwód który pobiera najwięcej, miernik to pokarze. W ten sposób wykluczysz większość instalacji.
darksunbeam - 01-12-2011, 16:21

taki mam plan! :) w sobote wszystko sobie posprawdzam! napisze w poniedziałek o wynikach. Dzieki ogromne za wszystkie rady! Miłego weekendu! :)

[ Dodano: 05-12-2011, 14:54 ]
i wyjasniło sie! prąd kradł mi ZAMEK CENTRALNY!!! :/ Na szczescie bezpiecznik od zamka wyciagnełam jako pierwszy...więc sie nie narobiłam! :)

kradł mi 120mili Amper :( a teraz pobór wynosi ZERO :)

teraz pozostaje mi oddac do naprawy ten centralny zamek! (bo bez niego jak bez reki :) )

Wielkie dzieki wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.