To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] Delikatne szarpanie...

Trik - 17-06-2013, 23:37

PawełNT, Przy przeglądzie powinno być w cenie, jeśli tylko z tym problemem to za cenę podłączenia do MUT III.
PawełNT - 18-06-2013, 10:31

Dzięki Trik!...A powiedz mi, bo z tego co widzę, to masz manualną skrzynie, ale może wiesz coś na temat tych szarpnięć, bo pisałem wcześniej osobny temat, nikt mi nie odpisał, i tutaj też właściwie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy te szarpnięcia to norma, czy powód do zmartwień. Bo nie jest to jakoś bardzo uciążliwe, ale odczuwalne i mam wrażenie, że początkowo tylko ja to czułem, a teraz już powoli nawet pasażerowie. Chodzi mi chociaż o opinie posiadaczy CVT, czy u nich jest tak samo, dodam, że te szarpnięcia występują gdy auto jest rozgrzane, z tymże chyba mniej i lżejsze.

P.S. Chyba nastąpiła pomyłka z mojej strony co do softu, bo początkowo zrozumiałem, że ta zwłoka jest przy przełączaniu z ręcznego na automat i wtedy są 2-3, ale na odwrót - nie ma. Czyli chyba mam wgrane to aktualne.

Pozdrawiam!

Trik - 18-06-2013, 17:37

Niestety, CVT jest mi nieznana, chociaż mam ochotę na nowego OIII z CVT :biggrin: .
george2 - 18-06-2013, 22:47

Witam!

Wgranie nowego softu i wymiana oleju w skrzyni CVT to jest sposób na zabezpieczenie się w jakimś stopniu
przed uszkodzeniem skrzyni. Szczególnie wymiana oleju ma tu duże znaczenie.Szarpnięcia przy rozgrzanej skrzyni mogą świadczyć o złej jakości oleju. Jeśli chodzi oczęstotliwość wymiany to pierwsze lancery miały interwał wymiany 120000 tys km,póżniej było 100000 tys km, a jeszcze póżniej 80000 tys km.W naszych polskich warunkach optimum to max 60000 tys km.Dopiero po wymianie oleju i ewentualnie wgraniu nowego softu będzie można ocenić pracę skrzyni.