[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Pasy bezpieczeństwa - awarie, naprawa.
warui - 05-04-2011, 15:19
Niniejszym informuje, ze po 10 dniach od wymiany dwóch tylnych pasów, jeden z nowo założonych zaczął się zużywać.
warui
gzesiolek - 05-04-2011, 16:11
warui, a nie da sie stwierdzic o co sie "zuzywa"?
no bo skoro 99% nie ma takiej przypadlosci to jakis powod byc musi w Twoim modelu...
warui - 05-04-2011, 18:47
Gdybym mógł rozkręcić mechanizm czy też zajrzec na drogę przez którą przesuwają się pasy, to pewnie znalazłbym przyczynę. Ale auto jest na gwarancji i w momencie przekazania go serwisowi znika z moich oczu. Z tego co mi wiadomo, fachowcy ograniczyli się do wymiany pasów i mechanizmów (stanowi co intergralną całość) wymienili cały mechanizm i po sprawie...ale przyczyna wciąż nieznana: albo mechanizm albo cosik w przepustach pasów, może nie tyle w moim modelu co moim egzemplarzu.
Odczuwam jednak doszukiwania się przez serwis winy w foteliku dziecka. Dodam, że jakimś cudem tylko mały fragment pasa normalnie schowany, niewyciągnięty) jest uszkadzany, a te odcinki, które trą o fotelik i są narażone na działanie gryzące dziecka są nienaruszone. Jak dla mnie sprawa mechaniczna, ale jak przekonać serwis, żeby poszukali powodu?
Zgłosiłem ponownie sprawę uszkodzonego pasa, i ponoć będzie ciężko przekonać centralę.
Czy ktoś może podpowiedzieć co robić z tym fantem?
mkm - 12-04-2011, 05:17
warui, możesz kupić kawałek folii samoprzylepnej (im bardziej miekka i błyszcząca tym lepiej) i nakleić w miejscu przecierania się pasa.
Po kilku dniach na folii powinny się pojawić ślady po niezidentyfikowanym obgryzaczu pasów
Potem pozostaje tylko dopasować ślady.
PS. Tylko nie wciągnij folii w rolkę razem z pasem
piomic - 12-04-2011, 21:06
Z tego co zrozumiałem to przeciera się właśnie w rolce więc folia na zewnątrz niczego nie wyjaśni.
Trik - 12-04-2011, 21:06
mkm napisał/a: | PS. Tylko nie wciągnij folii w rolkę razem z pasem |
Problem w tym że szarpanie następuje w okolicy samej rolki lub nawet na rolce (zembatka), nigdzie indziej nie ma takiej mozliwości, brak kontaktu z elementami karoserii czy plastikow. Wiem bo robiłem mechanikowi fotki podczas demotowania pasów w celu ich zgłoszenia.
warui - 13-04-2011, 15:13
Jutro mam umowiona wizyte w ASO. Problem ma być rozpoznawany. Jesli zostanie wykryty "gryzoń" powiadomię wszystkich. Pozniej jeszcze pewnie kolajna wizyta /wymiana pasa/ i kolejne dni w plecy
warui
apikus - 13-04-2011, 15:50
Ja też sprawdziłem, pasy są lekko podniszczone, chociaż używane bardzo sporadycznie.
Ale ja już mam auto po gwarancji, więc ....
warui - 15-04-2011, 13:04
warui wita
w niespełna 3,5 godz., w ASO stwierdzono, że tajemniczy gryzoń pasów jest schowany w mechanizmie napinającym owe. Coś tam po prostu szarpie pasy i tyle. To już 3 pas, który będzie wymieniany w moim Lancelocie. Ciekawe, czy ten nowy trafi się z gryzoniem, czy może z odszczurzonej partii.
warui
[ Dodano: 26-04-2011, 21:00 ]
jak ostatnio zauważyłem, do wymiany szykuje się kolejny pas...
warui
tomaszekk7 - 26-05-2011, 10:38 Temat postu: Pasy Ja również mam poszarpane tylne pasy oprócz środkowego. Zauważyłem problem 1,5 roku temu. Pasy były lekko poszarpane. W dniu wczorajszym demontowałem fotelik dziecięcy i ku mojemu zaskoczeniu wyglądały gorzej niż wcześniej.
Trik - 26-05-2011, 20:43
tomaszekk7, Masz gwarancję to wal do ASiO, tak jak my z warui, , z tym że umnie po wymianie problemu nie ma, a u warui, bardzo szybko sie powtórzyło.
ko5a - 02-06-2011, 16:13
też mam pasowego gryzonia,
ale gwarancji już nie ma.. :/
tomaszekk7 - 12-07-2011, 09:03 Temat postu: Pasy Pasy mam już wymienione. Po kilku dniach użytkowania na razie nie widzę żadnych oznak przetarcia. Natomiast pojawił się większy problem z samochodem ( rozrząd ) . W środę mam zostawić auto na cały dzień . Mają rozebrać cały bok , żeby sprawdzić napinacz i łąńcuch rozrządu.
Uwex - 12-07-2011, 09:58
tomaszekk7 napisał/a: | problem z samochodem ( rozrząd ) |
napisz co się dzieje ? tylko może w nowym temacie.
Trik - 19-09-2011, 22:51
Tak. ja i Warui w ramach gwarancji.
Aby wymontować tylny pas trzeba zdemontować kanapę post nr 2 http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=59349
Następnie trzeba odpiąć spinki mocujące plastikowe podszybie i je zdemontować potem już łatwizna.
|
|
|