[97-04]Galant EAxA/W - Problemy z szarpaniem i wypadaniem zapłonów
deejay - 03-10-2011, 22:52
dawidoski13 napisał/a: | Bo ja zarzuciłem nowe świece,przewody i fajki i nadal podczas jazdy np na 4 i 5 biegu po puszczeniu gazu czuję takie szarpnięcia tak samo na wolnych obrotach coś tak jakby co chwilę szarpało silnikiem... |
poduszki pod silnikiem wszystkie sprawne ?
Torp12 - 03-10-2011, 23:11
Deejay to 100g tego cuda starcza na ile smarowan?
deejay - 03-10-2011, 23:27
Na kilkanście aut , lub nawet na kilkadziesiąt . U nas w serwisie taka tubka starcza na ok rok czasu
Torp12 - 03-10-2011, 23:41
Jutro moze ogarne czy w wawie to do kupienia jest wogole;)
deejay - 03-10-2011, 23:45
Tego silikonu tak naprawdą nakłada sie znikome ilości , przewody i fajkocefki wystarczy jak będą liznięte tym środkiem
Torp12 - 03-10-2011, 23:46
Deejay czemu Ty nie mieszkasz w Warszawie bysmy mieli Cie pod nosem i wszystkie Twoje "wynalazki"
deejay - 04-10-2011, 00:01
Torp12 napisał/a: | Deejay czemu Ty nie mieszkasz w Warszawie bysmy mieli Cie pod nosem i wszystkie Twoje "wynalazki" |
Będe w Warszawie 14 listopada w siedzibie Renault
Torp12 - 04-10-2011, 00:10
deejay napisał/a: |
Będe w Warszawie 14 listopada w siedzibie Renault |
Mowisz zeby szykowac wszystkie ciezkie sprawy na 14:P
m6riano - 04-10-2011, 12:29
Torp12 napisał/a: | deejay napisał/a: |
Będe w Warszawie 14 listopada w siedzibie Renault |
Mowisz zeby szykowac wszystkie ciezkie sprawy na 14:P |
Znaczy sie spota listopadowego przenieść na 14...;-)
dawidoski13 - 04-10-2011, 20:35
deejay napisał/a: | poduszki pod silnikiem wszystkie sprawne ? |
Włśnie,że ostatnio mechanik sprawdzał i powiedział,że są ok... więc stawiałem na jakieś przebicia i pomuślałem o tym Twoim smarowidle W takim razie może coś poradzisz? Ewentualnie jakie są najczęstsze obiawy wytłuczonych poduszek
lenio1 - 04-10-2011, 20:51
Nie wiem czy to akurat Ci pomoże ale ja swojego czasu miałem też takie szarpania aż motor skakał.Tez sprawdzałem poduszki i nic i jak się później okazało po zmienieniu sprzęgła wszystko ustało. Oczywiście sprzęgło po 250 tyś było względne tylko się łożysko rozsypało.Prawdopodobne masz przegrzany docisk.
deejay - 04-10-2011, 20:53
Objawy zerwanej poduszki pod silnikiem zazwyczaj przedniej pod chłodnica i tylnej na ramie podsilnikowej nad przekładnia kierowniczą. Po pierwsze co mozna zauwazyć to luzny drazek zmiany biegów który przesuwa sie do "tyłu" jak przyspieszamy , jak hamujemy silnikiem to drażek przesuwa sie do przodu , objaw zerwanej poduszki przedniej ta pod chłodnicą , to nic innego jak słyszalne głuche stuki podczas przyspieszania , w skrajnych sytuacjach nawet wibracje przy przyspieszaniu i "podskakiwanie" przodu .
Wszystkie objawy nie zawsze moga byc potwierdzone , nalezy wtedy dokładnie sprawdzic i zdiagnozowac problem . Kolejnym objawem szarpania przy ruszaniu {przewaznie 1-szy bieg }moze byc nierównomiernie współdziałanie tarczy sprzegła wzgledem koła zamachowego , najlepszym sposobem pozbycia sie tego efeku jest lekkie przypalenie sprzegła
Najlepiej reczny zaciagniety i powoli ruszamy z 2-ego lub 3-ego biegu , ale wszystko z wyczuciem i bez przesady , aby nie spalic tarczy , naszym zadaniem jest wyrówanie powierzchni styku okładziny tarczy względem koła zamachowego .
dawidoski13 - 04-10-2011, 21:12
lenio1 napisał/a: | Nie wiem czy to akurat Ci pomoże ale ja swojego czasu miałem też takie szarpania aż motor skakał.Tez sprawdzałem poduszki i nic i jak się później okazało po zmienieniu sprzęgła wszystko ustało. Oczywiście sprzęgło po 250 tyś było względne tylko się łożysko rozsypało.Prawdopodobne masz przegrzany docisk. |
To raczej odpada,ponieważ moje sprzęgło daikin ma dopiero z 7kkm przebiegu
deejay napisał/a: | Objawy zerwanej poduszki pod silnikiem zazwyczaj przedniej pod chłodnica i tylnej na ramie podsilnikowej nad przekładnia kierowniczą. Po pierwsze co mozna zauwazyć to luzny drazek zmiany biegów który przesuwa sie do "tyłu" jak przyspieszamy , jak hamujemy silnikiem to drażek przesuwa sie do przodu , objaw zerwanej poduszki przedniej ta pod chłodnicą , to nic innego jak słyszalne głuche stuki podczas przyspieszania , w skrajnych sytuacjach nawet wibracje przy przyspieszaniu i "podskakiwanie" przodu . |
Na szczęście takich objawów nie mam...
deejay napisał/a: | Kolejnym objawem szarpania przy ruszaniu {przewaznie 1-szy bieg } |
deejay, mi nie szarpie przy ruszaniu tylko kiedy, jakby to powiedzieć puszczam samochód z górki na 4 lub 5 biegu bez dotykania gazu to są takie przerwania,zrywy... i wogóle czasem jest taki jakiś przymulony, że pod lekką górkę 1.9 tdi 90KM robi mnie jak chce
[ Dodano: 05-10-2011, 07:20 ]
deejay, prosze poradz cos...bo na kogo mam liczyc jak nie na Ciebie:-)
[ Dodano: 07-10-2011, 20:28 ]
Halo, czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź? W czym ewentualnie mam szukać przyczyn...
deejay - 07-10-2011, 21:31
Czy układ zapłonowy masz sprawny w 100 % , diagnozowane były i oglądne swiece zapłonowe , przewody zapłonowe czy ew. nie maja przebicia
dawidoski13 - 08-10-2011, 09:58
Tak jak już pisałem wcześniej świece nowe denso a kable ngk i do tego jeszcze fajki...
tylko tak się zastanawiam bo po wymianie tego wszystkiego jakiś czas był spokój i zapomniałem jeszcze dodać, że muszę wymienić te uszczelniacze świec bo jedna była podtopiona więc w sumie tu może być przyczyna...
|
|
|