To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Problemy z szarpaniem i wypadaniem zapłonów

deejay - 03-10-2011, 22:52

dawidoski13 napisał/a:
Bo ja zarzuciłem nowe świece,przewody i fajki i nadal podczas jazdy np na 4 i 5 biegu po puszczeniu gazu czuję takie szarpnięcia tak samo na wolnych obrotach coś tak jakby co chwilę szarpało silnikiem...

poduszki pod silnikiem wszystkie sprawne ?

Torp12 - 03-10-2011, 23:11

Deejay to 100g tego cuda starcza na ile smarowan?
deejay - 03-10-2011, 23:27

Na kilkanście aut , lub nawet na kilkadziesiąt :wink: . U nas w serwisie taka tubka starcza na ok rok czasu
Torp12 - 03-10-2011, 23:41

Jutro moze ogarne czy w wawie to do kupienia jest wogole;)
deejay - 03-10-2011, 23:45

Tego silikonu tak naprawdą nakłada sie znikome ilości , przewody i fajkocefki wystarczy jak będą liznięte tym środkiem :wink:
Torp12 - 03-10-2011, 23:46

Deejay czemu Ty nie mieszkasz w Warszawie bysmy mieli Cie pod nosem i wszystkie Twoje "wynalazki" ;)
deejay - 04-10-2011, 00:01

Torp12 napisał/a:
Deejay czemu Ty nie mieszkasz w Warszawie bysmy mieli Cie pod nosem i wszystkie Twoje "wynalazki"

Będe w Warszawie 14 listopada w siedzibie Renault :wink:

Torp12 - 04-10-2011, 00:10

deejay napisał/a:

Mowisz zeby szykowac wszystkie ciezkie sprawy na 14:P

m6riano - 04-10-2011, 12:29

Torp12 napisał/a:
deejay napisał/a:

Mowisz zeby szykowac wszystkie ciezkie sprawy na 14:P

Znaczy sie spota listopadowego przenieść na 14...;-)

dawidoski13 - 04-10-2011, 20:35

deejay napisał/a:
poduszki pod silnikiem wszystkie sprawne ?

Włśnie,że ostatnio mechanik sprawdzał i powiedział,że są ok... więc stawiałem na jakieś przebicia i pomuślałem o tym Twoim smarowidle :roll: W takim razie może coś poradzisz? Ewentualnie jakie są najczęstsze obiawy wytłuczonych poduszek :?:

lenio1 - 04-10-2011, 20:51

Nie wiem czy to akurat Ci pomoże ale ja swojego czasu miałem też takie szarpania aż motor skakał.Tez sprawdzałem poduszki i nic i jak się później okazało po zmienieniu sprzęgła wszystko ustało. Oczywiście sprzęgło po 250 tyś było względne tylko się łożysko rozsypało.Prawdopodobne masz przegrzany docisk.
deejay - 04-10-2011, 20:53

Objawy zerwanej poduszki pod silnikiem zazwyczaj przedniej pod chłodnica i tylnej na ramie podsilnikowej nad przekładnia kierowniczą. Po pierwsze co mozna zauwazyć to luzny drazek zmiany biegów który przesuwa sie do "tyłu" jak przyspieszamy , jak hamujemy silnikiem to drażek przesuwa sie do przodu , objaw zerwanej poduszki przedniej ta pod chłodnicą , to nic innego jak słyszalne głuche stuki podczas przyspieszania , w skrajnych sytuacjach nawet wibracje przy przyspieszaniu i "podskakiwanie" przodu .
Wszystkie objawy nie zawsze moga byc potwierdzone , nalezy wtedy dokładnie sprawdzic i zdiagnozowac problem . Kolejnym objawem szarpania przy ruszaniu {przewaznie 1-szy bieg }moze byc nierównomiernie współdziałanie tarczy sprzegła wzgledem koła zamachowego , najlepszym sposobem pozbycia sie tego efeku jest lekkie przypalenie sprzegła :wink:
Najlepiej reczny zaciagniety i powoli ruszamy z 2-ego lub 3-ego biegu , ale wszystko z wyczuciem i bez przesady , aby nie spalic tarczy , naszym zadaniem jest wyrówanie powierzchni styku okładziny tarczy względem koła zamachowego .

dawidoski13 - 04-10-2011, 21:12

lenio1 napisał/a:
Nie wiem czy to akurat Ci pomoże ale ja swojego czasu miałem też takie szarpania aż motor skakał.Tez sprawdzałem poduszki i nic i jak się później okazało po zmienieniu sprzęgła wszystko ustało. Oczywiście sprzęgło po 250 tyś było względne tylko się łożysko rozsypało.Prawdopodobne masz przegrzany docisk.

To raczej odpada,ponieważ moje sprzęgło daikin ma dopiero z 7kkm przebiegu :!:

deejay napisał/a:
Objawy zerwanej poduszki pod silnikiem zazwyczaj przedniej pod chłodnica i tylnej na ramie podsilnikowej nad przekładnia kierowniczą. Po pierwsze co mozna zauwazyć to luzny drazek zmiany biegów który przesuwa sie do "tyłu" jak przyspieszamy , jak hamujemy silnikiem to drażek przesuwa sie do przodu , objaw zerwanej poduszki przedniej ta pod chłodnicą , to nic innego jak słyszalne głuche stuki podczas przyspieszania , w skrajnych sytuacjach nawet wibracje przy przyspieszaniu i "podskakiwanie" przodu .

Na szczęście takich objawów nie mam...

deejay napisał/a:
Kolejnym objawem szarpania przy ruszaniu {przewaznie 1-szy bieg }

deejay, mi nie szarpie przy ruszaniu tylko kiedy, jakby to powiedzieć puszczam samochód z górki na 4 lub 5 biegu bez dotykania gazu to są takie przerwania,zrywy... :roll: i wogóle czasem jest taki jakiś przymulony, że pod lekką górkę 1.9 tdi 90KM robi mnie jak chce :roll:

[ Dodano: 05-10-2011, 07:20 ]
deejay, prosze poradz cos...bo na kogo mam liczyc jak nie na Ciebie:-)

[ Dodano: 07-10-2011, 20:28 ]
Halo, czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź? W czym ewentualnie mam szukać przyczyn... :?: :(

deejay - 07-10-2011, 21:31

Czy układ zapłonowy masz sprawny w 100 % , diagnozowane były i oglądne swiece zapłonowe , przewody zapłonowe czy ew. nie maja przebicia :?:
dawidoski13 - 08-10-2011, 09:58

Tak jak już pisałem wcześniej świece nowe denso a kable ngk i do tego jeszcze fajki...
tylko tak się zastanawiam bo po wymianie tego wszystkiego jakiś czas był spokój i zapomniałem jeszcze dodać, że muszę wymienić te uszczelniacze świec bo jedna była podtopiona więc w sumie tu może być przyczyna... :?: